A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Marcipán? Na ne...

Nyár végén fogadtuk örökbe. Másfél éves volt, és a második nevét viselte, a menhely előtt nem tudni, hogy hívták, ha hívták egyáltalán, a menhelyen aztán elnevezték valahogy, de ott sem nagyon hívták szerintem. Így amikor hazahoztam, az ölembe vettem, mélyen a szemébe néztem, és azt mondtam neki, hogy a te neved mától Marcipán. Éreztem a tekintetünk összetalálkozásánál felcsapó szikrákat. Azonnal megértette. Jött, ha hívtam, ment, ha küldtem, és minden olyan szép volt. Marcipán!

Fotó: Shutterstock.com

És örült a lányom, az anyám, az édesapám, a barátom, a kollégám, a mostohám, a szomszédasszony, a boltos és a nagypapám. Csakhogy az idő telt, megszokták az új kutyámat, csak a nevét nem tudta megjegyezni senki. De kis helyes! Hogy is hívják?

Anyukám Marci Bánnak hívta, majd közölte, hogy annak van értelme, a Marcipánnak nincs, mert a bán az egy középkori méltóság volt. Nem tudtad? A mostohám, aki mindig kedves és egyetértő, most közölte, hogy na nem, a Marcipán az nem egy név, sajnálja, de ez van. Marci. 

Apukám nem szólt bele a névválasztásba, de mivel a Marcipánt valahogy nem tudta megjegyezni, egyszerűen átkeresztelte Porcelánra. De azt sem tudta megjegyezni.

A kínai boltban az eladólány, aki imádja a kutyámat, és folyton simogatja, amikor megtudta, hogy Marcipán, lekapta róla a kezét, mert a marcipánt konkrétan utálja. 

Amikor szomorúan elmeséltem a kislányomnak Marcipán bukását, azt mondta: – Anya, nem a kutya bukott meg, csak ez a hülye név. Nem akartam mondani, de tényleg, mi az, hogy Marcipán? Legyen csak egyszerűen Marci, és kész. És onnantól fogva nem hívta máshogy, csak úgy, hogy Marci.

„És örült a postás, a rendőr, a villanyszerelő, a szomszéd, a gázos és a díjbeszedő, a handlé, a szódás és a képkereskedő, a házmester, a fia és a kéményseprő.” 

De valami összetört bennem. Hogy lenne Marci? És a Marci ismerőseim? Akiket tisztelek? Olyan, mintha lekutyásítottam volna őket.

És miért kapna Marcipán férfinevet, amikor egy ivartalanított kiskutya, méghozzá iciri-piciri kukackával, cuki, torzonborz külsővel, rózsaszín nyelvecskével, dagi pocival és hatalmas, hullámzó, bozontos hajzattal, ami úgy kavarog körötte, mint viharban a felhő. Igen, Marcipán nem férfi, nem kisfiú, nem Marci, hanem bárányfelhő. Egy zabálni való, édes marcipán bárányfelhő. Ragozzam még?  

Milyen nevet adjunk a kutyának?

Fotó: Shutterstock.com

A névválasztás egyéni ízlés kérdése, de a legjobb, ha rövid – egy vagy két magánhangzójú – nevet választasz. Legyen ritmusos, kicsit pattogós hangzású, mint: Süti, Zokni, Mini. A legtöbben a külső jegyek (szín, forma) vagy a viselkedéstípus alapján adnak nevet. Vannak, akik egyedi nevet keresnek, de akadnak, akik kedvenc filmkarakterük, színészük, énekesük után nevezik el kedvencüket.

Többen nem csak egyféleképpen hívják a kutyájukat, hanem az eredeti nevet becézik, mint például a Buksi nevű kedvencüket Bukinak, Bukkernak, Bubunak, vagy Bunak is nevezik. Ezzel önmagában nincs gond, de fontos, hogy legyen egy olyan fix név, amelyre minden körülmények között hallgat. 

Érdemes figyelni arra, hogy a mindennapokban használatos szavakhoz hasonló nevet ne válasszunk a kutyánkak, mert nem fogja érteni. Szintén nagyon fontos, hogy kerüljük a másokat megbotránkoztató neveket. Sokan gyerekkorban eldöntik, hogy ha kutyájuk lesz, ez vagy az lesz a neve, de nem árt azért olyannál maradni, amely illik kedvencünk külleméhez.

Célszerű megismerni a kutya karakterét és energiaszintjét is, mielőtt végleges döntést hozunk. Mikor tanulja meg a kutya a nevét? Az első dolog, amit meg kell tanítani a kutyának, az a neve, amelynek pozitív jelentéstartalmúvá kell válnia. Így tehát az első pillanattól fogva érdemes pozitív megerősítésekkel megtanítani azt.

Azonnal kezdjük el tanítani, és ha jól csináljuk, pár nap alatt be is rögzül. Akár vészhelyzetről, akár más kutyákkal történő játékról van szó, fontos, hogy a kutyus azt gondolja, megéri neki reagálni és ránk figyelni.

(www.kutyaneveles.hu)

Klassz kutyanevek

Fotó: Shutterstock.com

A legtöbb kutyagazdi a fajtajelleget is figyelembe veszi, amikor eldönti kedvence nevét. Lássuk, melyek a legjobb kutyanevek az öt legismertebb fajta számára:

  • Labrador vagy goldie: a retrieverek igazi családi kutyák, ezért általában barátságos nevek illenek hozzájuk. A Bátor, Csibész, Füge, Fürge, Néró és Póker is igazi labradornevek.
  • Nevek puliknak, pumiknak és mudiknak: a Pamacs, Bogáncs, Cserkész, Matyi és Rozi neveket sok pulitulajdonos választotta már kutyájának.
  • Amerikai staffordshire terrier vagy bull terrier: robusztus testfelépítésük ellenére is kedveltek a bull típusú kutyusok. A Buli, Bingó, Abu, Zoey, Pixel, Masni, Panka, Rico, Milka és Tyson nevek tuti befutók az amstaffoknál.
  • Tacskó: a tacskók igazi bohókás kutyák, ennek megfelelően az Odie, Sapka, Tepsi, Lola, Dézi, Sanyi, Csúzli, Tipli és Kefir nevek is szuperek a tacsiknak.
  • A tacskókhoz hasonlóan a vizslák is igen jellegzetes neveket szoktak kapni, mint például Demény, Fickó, Ágas vagy Bende.

(Forrás: www.patinum-natural.hu)

Címkék: kutyanevek

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!