A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Már megint megfogadtam...

Év elején rendszerint bűntudat ural minket. Kínlódás, feszengés, düh, hiszen már megint nem sikerült betartani a fogadalmat, amelyet szilveszter éjjelén tettünk.

Fotó: Shutterstock.com

De semmi önvád, hiszen az emberek 21 százaléka képes valóban leadni néhány kilót a januári fogadalmakat követően, és csak 8,5 százalékuk képes kedvezőbb pénzügyi döntéseket hozni, és csak 7 százalékuk szokik le a dohányzásról. A maradék nem elég elkötelezett.

Miért pont elsején?

Már ősszel eltökéljük, hogy amit egész évben nem voltunk képesek megtenni, azt január elsejétől, ha törik, ha szakad, elvégezzük. Megváltozunk, jók leszünk, kemények és szorgalmasak, mondhatni tökéletesek. Elkezdünk sportolni, betartjuk a diétát, leszokunk a cigiről, és még sorolhatnám, mi mindennel kínozzuk magunkat.

Hogy miért mondom, hogy a fogadalmunk önkínzás? Mert ha nem így lenne, nem tologatnánk a kezdés időpontját január elsejére. Pedig százszor kiderült már, hogy nincs alkalmatlanabb nap a nagy kezdésre, mint a január első álmoskás, erőtlen, kissé bódult napja.

Fogalmazz másképp!

Fotó: Shutterstock.com

A január elseje arról híres, hogy a fogadalmaink elröppennek a semmibe, és még felmentést is könnyen adunk magunknak rá, hisz ki bír kialvatlanul, esetleg másnaposan edzésre menni, vagy vad fogyókúrába kezdeni, amikor még tele a frigó az ünnepekről maradt finomságokkal?

És az első bukott nap után már el is dobjuk a nagy tervet, pedig nem csak az elseje lehetne a kezdés időpontja. Egy svéd kutatás szerint jóval nagyobb eséllyel tudjuk megtartani az újévi fogadalmainkat, ha megfelelően fogalmazzuk meg őket, és kitűzzük a kezdéshez megfelelő napot.

Semmi tiltás!

Svéd kutatók több mint ezer önkéntes fogadalmát vizsgálták meg, és arra voltak kíváncsiak, hogy ki mennyire tartja be azokat. A résztvevőket három csoportba osztották, és különböző támogatásokkal motiválták a fogadalmak megtartására. Egyeseknek nem járt semmi; mások kaptak némi támogatást; a többiek pedig bőséges támogatásban részesültek.

Az eredmény érdekessége az volt, hogy a nyújtott támogatás nem befolyásolta a fogadalmak betartását, az viszont sokat nyomott a latban, hogy ki hogyan fogalmazta meg az újévi fogadalmait. A pozitív, kevésbé tiltó megfogalmazás nagyobb sikert eredményezett, mint a szigorú és tiltó.

Csak apránként!

Fotó: Shutterstock.com

Per Carlbring, a Stockholmi Egyetem pszichológiaprofesszora szerint azokat a fogadalmakat teljesítették, amelyek valaminek az elkezdését célozták, és nem az abbahagyását. Például nem a dohányzás abbahagyása volt a cél, hanem a füstmentes élet élvezete. Tehát sokkal inspirálóbb valamire igent mondani, mint valamitől megfosztva lenni.

Például nem azt mondom, hogy megtiltom magamnak a zsíros kenyér majszolását, hanem azt, hogy megengedem magamnak a száraz sonka, a zöldségek, a kefir élvezetét. A dohányzásra ez a trükk nem könnyen alkalmazható, de vigasztaljon a tudat, hogy legfeljebb 21 napig tart a megvonás okozta kínlódás, azután szabaddá válunk. Amíg viszont nem tudjuk kellőképpen elszánni magunkat a cigi eldobására, addig haladjunk apró lépésekkel. Szívjunk 1-2 cigivel kevesebbet minden második nap. Így lesz idő lelkiekben felkészülni a teljes megvonásra.

Tippek a sikerhez

  1. Találd meg a fogadalmad pozitív oldalát, és azt ismételgesd magadnak. Ne úgy tekints magadra, mint egy szerencsétlenre, aki még ezt a kis célt sem tudja elérni, hanem úgy, mint egy hősre, aki máris nyert.
  2. Változtass apránként! Ha szélsőséges edzésbe kezdesz, az izomláztól hamar abba fogod hagyni ezt az életmódot!
  3. Ne kezdj bele hirtelen egy vad diétába. Ásd bele magad inkább a könnyen elkészíthető, egészséges receptek világába, melyek kevesebb kalóriát tartalmaznak.
  4. Nézz szét a környezetedben, hol sportolhatsz csak úgy. Lift helyett válaszd a lépcsőt, 1-2 buszmegálló helyett a kocogást, kávézós baráti találkozó helyett a szabadtéri sétát.
  5. Keress csapattagokat! Együtt mindent könnyebb csinálni. Egy-két barát lelkesítő jelenléte vidámmá és könnyűvé teszi a legnehezebb fogadalom betartását is.

Ami igazán inspiráló

Fotó: Shutterstock.com

Ha olyasmire akarjuk rászoktatni magunkat, ami valóban nehezünkre esik, helyezzünk kilátásba valami jutalomfélét. Mi a kedvenc tévéműsorunk? Melyik a legizgalmasabb könyvünk?

Mindennap, ha sikerült tartanunk magunkat az elhatározásunkhoz, tartsunk egy kis ünneplést, és ajándékozzuk meg magunkat azzal a dologgal, ami valóban feltölt a boldogság cseppjeivel. Nem csak napi, de heti és havi jutalom is lehet kilátásban, hogy rendszeresen érezhessük, mennyire meg vagyunk elégedve magunkkal. 

Címkék: újévi fogadalmak, fogadalmek betartása, életmód változtatás, per carlbring, a stockholmi egyetem pszichológia professzora, svéd kutatások

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!