A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Légy magaddal kíméletlen a tükör előtt! Avagy Tüdős Klára intelmei

A nő örök - ez közhely ugyan, de tudjuk, hogy igaz. Ha belegondolunk, tulajdonképpen a stílus és a divatnak egy bizonyos "hajtása" is örök, ha nem így lenne, jókat mosolyognánk minden avíttnak tűnő öltözködési tanácson. De nem tesszük, mert az a nő, aki 80-90 éve a tükör előtt állva végigsimította a szoknyáját, belebújt a körömcipőjébe, és igazított egy picit a kalapkáján, mielőtt kilépett az ajtón - nos, azok is mi voltunk.

Fotó: Shutterstock.com

A női hiúság is örök – folytathatnánk a fent megkezdett gondolatsort. Ezért van, hogy rátapadunk a nekünk íródott sorokra, amelyekben azt fejtegeti egy-egy hozzáértő, melyik a leginkább hozzánk illő ruhastílus, szabásvonal, szín, minta.

Zsindelyné (korábban: Szunyoghné) Tüdős Klára (1895-1980) a Magyar Királyi Operaház kosztümtervezője, divattervező, népművészeti kutató, írónő volt.
Az első magyar női filmrendező, az Országos Református Nőszövetség elnöke és az Új Magyar Asszony című lap alapítója. Második férje Zsindely Ferenc miniszter.
Az 1930-as években a budapesti belvárosban divatszalont nyitott, ahol a maga tervezte paraszthímzéssel, szőttesekkel díszített ruhákat készített. 1952-ben férjével együtt kitelepítették, 1963-ig éltek Balatonlellén - házmesterként.
Ez a műfaj nem új keletű, a magyar hölgyeket a harmincas-negyvenes években például Tüdős Klára nyűgözte le rendkívül finom ízléssel és gondosan összeválogatott tanácsaival.

Figyeljünk oda rájuk mi is, mert ilyesmit ma már nem hallani még a felkapott és drága ruhaszalonokban, butikokban sem. (Vagy főként ott nem.)

Tüdős Klára a Rádióélet című képes magazinban a 30-as években több ízben adott tanácsokat hölgyeknek. Leírta például, hogy mire figyeljenek öltözködéskor annak érdekében, hogy valamilyen baki folytán véletlenül se váljanak köznevetség tárgyává:

„Az, hogy valaki illő ruhát válasszon magának, őszinteség kérdése. Egy sarkalatos igazsággal kell először is tisztába jönni, azzal ugyanis, hogy aki mást akar elbolondítani, az saját magát ne bolondítsa. Álljon a tükör elé, nézze meg, irgalmatlanul keresse ki magán a takarni, titkolni, tagadni valót” – szól az intelem.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2019. évfolyama 7. számának 50. oldalán!)

Címkék: divat, öltözködés, tüdős klára, melltartó, fűzőkombiné, piskótalábak, fenék-, has- és combszorító, karcsú boka

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!