A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Láttad, hallottad, olvastad?

Jennifer Lopez kezét újra megkérte Ben Affleck

Fotó: Northfoto

Mára teljesen biztossá vált a sokáig csak pletykaként kezelt hír: JLo újra menyasszony lett. Mégpedig második alkalommal mondott igent Ben Afflecknek. Először a kétezres évek elején tűnt úgy, hogy hamarosan összeházasodnak, ám akkor kihátráltak az életre szóló elköteleződésből.

Tavaly májusban azonban újra egymásra találtak, nem sokkal később pedig már össze is költöztek – ebben is volt már rutinjuk. Április elején pedig egy lesifotós felvételén csillant meg először az óriási gyémánt (eljegyzési) gyűrű Jennifer ujján.

Innen már csak néhány napnak kellett eltelnie, hogy JLo Instagram-oldalán is bejelentse a nagy hírt. Arról, hogy a másodszorra is álompárnak kikiáltott duó mikor kel egybe, egyelőre még nincs pontos információ.

Bruce Willis visszavonul

Miután annyiszor megmentette már a világot, az idén 67 éves színész családja nemrégiben bejelentette: Bruce visszavonul, és nem forgat több filmet. Döntésének oka egy komoly betegség, az afázia.

A betegség (magyarul beszédtelenség) az agyat sújtó sérülés (érkatasztrófa, tumor, traumatikus sérülés) során alakulhat ki a legtöbbször, és többek között a beszéd, a kiejtés, a szavak formálásának képtelenségét okozza. Az afáziában szenvedő betegek néha elfelejtenek írni, olvasni, beszéd közben nem tudják befejezni a megkezdett mondatokat, elfelejtenek szavakat, kifejezéseket, és képtelenek a legegyszerűbb utasításokat is követni.

A jó hír az, hogy az afáziából való felépülés gyakori, sok betegnél fordul elő, hogy a megmaradt agyterületek átveszik a károsodott részek funkciójának egy részét. Azt azonban, hogy Willisnél ez bekövetkezi-e, s hogy valaha kamerák elé áll-e még, azt nehéz megjósolni.

A kikiáltási ár: 60 millió dollár

Fotó: Wikipédia

Elárverezik Picasso egyik leghíresebb portréját. Pablo Picasso életének legtermékenyebb évében készült egyik híres érzéki ábrázolása a múzsájáról, amely először jelenik meg aukción. A Femme nue couchée a művész lírai ódája a nála majdnem 30 évvel fiatalabb Marie-Thérèse Walterhez.

Picasso kapcsolata Walterrel – amelyet a 20. század egyik nagy szerelmeként tartottak számon – hosszú évekig szigorúan őrzött titok volt. Picasso 45 évesen boldogtalan házasságban élt, amikor beleszeretett a 17 éves lányba, akit a párizsi Galeries Lafayette ablakán keresztül vett észre. „Biztos vagyok benne, hogy nagyszerű dolgokat fogunk csinálni együtt. Picasso vagyok” – mondta a tinédzsernek, akinek fogalma sem volt róla, hogy kicsoda Pablo.

A nő festményeket, rajzokat és szobrokat ihletett, amelyek közül néhányat Picasso nyolc évtizedes pályafutásának legnagyobb alkotásainak tartanak. A Femme nue couchée kikiáltási ára 60 millió dollár.

Megújult az egyik legszebb középkori templomunk

Elkészült az Árpád-kori, román stílusú jáki templom belső restaurálása, mára újra látogathatjuk a magyar középkori építészet egyik legjelentősebb épületét. A restaurálási munkák az 1980-as évek vége óta zajlottak, a kivitelezés 2020 nyarától gyorsult fel: elvégezték a régészeti feltárást, befejezték a falkutatást, a falfelületek és freskók restaurálását, valamint elvégezték azokat az építészeti munkákat, amelyek a templom használatát és hosszú távú állagmegóvását szolgálják. 

A régészeti feltárások során bebizonyosodott, hogy a templom helyén állt már egy korábbi, 13 méter hosszú épület, amely a XI. században valószínűleg ugyancsak egyházi célokat szolgálhatott, templom lehetett. A régészek a templombelsőben végzett ásatások során rátalálhattak a Ják nemzetség temetkezési helyére, nagy valószínűséggel kijelenthető az is, hogy egy feltárt téglasírban megtalálták Jáki Nagy Márton, a jelenlegi templom építtetőjének sírját és földi maradványait is.

Ezen a hat dolgon kell változtatni

Fotó: Shutterstock.com

Hat viszonylag egyszerű életmódbeli változtatással bárki hozzájárulhat a klímaváltozás elleni küzdelemhez – állapította meg egy új tanulmány. A Leedsi Egyetem tudósai, valamint az Arup globális mérnöki cég és a világvárosok C40-es csoportjának szakértői által végzett kutatás szerint a hat vállalás teljesítésével a globális felmelegedést 1,5 Celsius-fok alatt lehetne tartani.

A tanulmány megjelenésével egy időben egy új klímamozgalom is útnak indult. Az ugrás (The Jump) elnevezésű mozgalom arról igyekszik minél több embert meggyőzni, hogy vállalja a hat ígéretet.

Arra kérik az embereket, hogy

  1. egy, három vagy hat hónapig fogyasszanak zömmel növényi alapú táplálékot egészséges mennyiségben, pocsékolás nélkül
  2. ne vegyenek évente háromnál több új ruhadarabot
  3. legalább hét évig használják az elektronikai eszközeiket
  4. legfeljebb háromévente egyszer tegyenek rövid és nyolcévente egy hosszú repülőutat
  5. szabaduljanak meg saját motoros járműveiktől, ha tudnak, ha pedig nem, akkor tartsák meg őket hosszabb időre
  6. hajtsanak végre legalább egy nagyobb változtatást, például forduljanak a zöld energia felé, vagy szigeteljék le az otthonukat.

A világ legkeskenyebb felhőkarcolója

Fotó: Shutterstock.com

A világ legkarcsúbb felhőkarcolója, azaz a Steinway Tower New Yorkban található, Manhattan belvárosában. S hogy mitől számít szuperkarcsúnak vagy más néven ceruzatoronynak? Természetesen a méretei miatt, a magasság és a szélesség 24:1 arányú.

A 435 méter magas épület a nyugati félteke egyik legmagasabb épülete is egyben, de két másik New York-i épülettől azért elmarad: a One World Trade Center 571 méter magas, míg a Central Park Tower 472 méteres magasságával nőtt fölé.

A felhőkarcolóban 60 lakás található, a torony homlokzata terrakotta tömbökből áll, amely különböző megvilágításban és más-más szögekből nézve a legkülönfélébb színekben képes pompázni. 

Címkék: pcasso femme nue couchée, marie-thérèse walter, piacasso múzsája, jáki templom, klímaváltozás ellen, az ugrás mozgalom

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!