A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Láttad, hallottad, olvastad?

A svéd király öt unokáját kitette a királyi házból

Fotó: PuzzlePix

XVI. Károly Gusztáv svéd király bejelentette, hogy leszűkíti a királyi ház tagjainak számát. Az uralkodó közleménye szerint hét unokája közül öt hivatalosan nem tagja többé a királyi háznak.

Sándor és Gábor herceg, valamint Leonóra hercegnő, Miklós herceg és Adrienn hercegnő a királyi családhoz tartozik továbbra is, azonban nem királyi fenségek többé, és nem kell teljesíteniük az államfői családot érintő kötelességeket. Megtartják hercegi és hercegnői címüket, ám ezek csak őket érintik, későbbi családjukat már nem.

A döntés nem vonatkozik Esztella hercegnőre és Oszkár hercegre, akik a trónörökös Viktória hercegnő gyerekei, ők továbbra is a királyi ház tagjai.

Az indoklás szerint a királyi család nagyon kiterjedt, és bár ezt a döntést többéves vita előzte meg, meg kellett hozni ezt a lépést. A trónutódlási sorrendben nincs változás, de az említett öt unoka mostantól magánszemélynek tekintendő.

A 21. század legjobb filmjei közé választották Saul fiát

A The Guardian állította össze azt a listát, amelyben 100 film közül a 12. helyre rangsorolták Nemes Jeles László Oscar-díjas alkotását. Az első helyen a Vérző olaj végzett, de dobogós lett a 12 év rabszolgaság és a Sráckor is. A magyar film olyan sikerfilmeket körözött le, mint  A nagy szépség, a Távol a mennyországtól, A Wall Street farkasa vagy a Volver. A listát egyébként az Oscar-díjaktól függetlenül állították össze.

2027-től már űrhotelben is foglalhatunk szállást

Fotó: Gateway Alapítvány

A kaliforniai Gateway Alapítvány bemutatta a Von Braun Station űrállomáshotel látványtervét, mely a csillagok közt kering majd. Az alapítvány célja, hogy 2025-ben kilőjék az űrhajószállodát, és 2027-re már készen álljon a turisták fogadására.

Az alapítvány által tervezett űrállomás nevét Wernher von Braunról, egy repülőgépmérnökről kapta, aki úttörő szerepet játszott a német, majd az amerikai rakétatechnika fejlesztésében. A mérnök az Apollo-programban is részt vett. A Von Braun Station csak egy a sok fejlesztés közül, amely az űrturizmusra épül.

Tom Hanks Golden Globe-életműdíjat kap

Jövő januárban, a Golden Globe-díj gáláján veheti át Tom Hanks a Cecil B. DeMille-díjat, amely az életműdíjat jelenti. A 63 éves színész 1988-ban a Segítség, felnőttem! című vígjátékban nyújtott alakításért kapta az első Gloden Globe-díját, de később további Golden-, sőt Oscar-díjban is részesült a Philadelphia és a Forrest Gump című filmekért.

A színész több mint 80 játékfilmben szerepelt, köztük a Szerelem hullámhosszán, a Számkivetett, a Terminál vagy a Ryan közlegény megmentése címűekben. Az életműdíj döntőbizottsága viszont nemcsak a színészi szerepeit vette figyelembe, hanem a kamera mögötti: írói, produceri és rendezői munkásságát is.

Tom Hanksnek nem ez lesz az első életműdíja, hiszen 2009-ben az Amerikai Filmintézettől, majd 2014-ben a Kennedy Centertől is megkapta a pályafutását elismerő díjat.

Charlie angyalai kedvenc ruháikban álltak kamera elé

Fotó: Intercom

November 28-án kerül a mozikba a legújabb Charlie angyalai mozifilm. A lányok szebbek és erősebbek, mint valaha, és ezt a film rendezőjének köszönhetik, aki nő. Elizabeth Banks – aki játszik is a filmben – kitalálta, hogy mindenki azt visel a forgatás alatt, amit akar, amiben csinosnak érzi magát, és mégis kényelmes.

Így a három főszereplő: Kirsten Stewart, Naomi Scott és Ella Balinska maga döntötte el, hogy miben lépjen a kamera elé. Ebben a szellemben készült az egész film, és a rendezőnő szerint ez érződik is az alkotáson. Szerinte egy titkos ügynök – főleg, ha nő – egyszerre legyen szexis és elegáns, és ez csak úgy valósulhat meg, ha jól érzi magát a bőrében, na meg a ruháiban.

Jobb körülmények közé került Mona Lisa

Régi helyén, de jobb körülmények között látható mostantól a Mona Lisa. A párizsi Louvre leghíresebb kiállítási tárgya három hónap után került vissza a Salle des États terembe, amelyet ez idő alatt felújítottak. A Salle des États falait éjkékre festették, hogy jobban kiemeljék a Giocondát és a teremben lévő többi remekművet.

Leonardo da Vinci kultikus festménye így jobb megvilágításba került, jobban átlátható üvegfal mögé helyezték, és a tájékoztató feliratok is egyértelműbbek lettek. A Mona Lisa a múzeum leglátogatottabb termében van kiállítva, amelyet az elmúlt 15 évben nem újítottak fel, így már nagyon ráfért.

Többek között azért, mert naponta több tízezer ember, a másfél évtized alatt pedig több mint 100 millió látogató tekintette meg a képet. A múzeum adatai szerint Leonardo da Vinci remekművét a múzeum látogatóinak 90 százaléka nézi meg. Sok, távoli országból érkezett látogató nem is kíváncsi másra a Louvre-ban csak a Mona Lisára.

35 éve boldogok, pedig még csak most fognak összeházasodni

Fotó: Shutterstock.com

1983 óta boldog párkapcsolatban él Goldie Hawn és Kurt Russell. Valahogy mindig úgy gondoltunk rájuk, mint egy boldog házaspárra, pedig csak élettársi kapcsolatban élnek. Noha sokan sokszor feltették már nekik a kérdést, hogy mikor házasodnak össze, most lehetséges, hogy még erre is sor kerül az idén.

A pár közös gyermekük, a 33 éves Wyatt Russell esküvőjén annyira jól érezte magát, hogy kedvet kaptak a ceremóniához ők is. Az ifjabb Russellnek western stílusú esküvője volt, hogy ehhez is ragaszkodnak-e a szülők, még nem tudni, de úgy tűnik, a téli szertartás szimpatikus nekik. Így nem kizárt, hogy karácsonykor vagy épp szilveszterkor mondják ki a boldogító igent.

Soha nem olvadt még ilyen gyorsan a jég a Földön

Soha nem volt még ennyire pusztító hatású a klímaváltozás a tengereken és a jéggel borított vidékeken – áll az ENSZ tudományos testületének jelentésében. Az éghajlatváltozási kormányközi testület 1,5 Celsius-fokos felmelegedésről számolt be, ami túlságosan is soknak számít.

A kutatók bizonyosak abban, hogy a világ óceánjai szünet nélkül melegszenek 1970 óta. A vizek eddig az utóbbi évtizedek emberi tevékenység okozta extra hőmérséklet-növekedésének több mint 90 százalékát nyelték el. 1993 óta a hőelnyelés üteme megduplázódott.

Az antarktiszi jégolvadás mértéke 2007 és 2016 között megtriplázódott a tíz évvel korábbi időszakhoz képest a globális felmelegedés miatt. Jean-Pierre Gattuso, a jelentés koordinátora és vezető szerzője szerint a bolygó súlyos veszélyben van, sok irányból kap sok sebet, és ez nem az ő hibája.

Az európai fafajok fele veszélyeztetett

Fotó: Shutterstock.com

Az Európában honos fafajok több mint fele veszélyeztetett a Természetvédelmi Világszervezet által végzett állományfelmérés szerint. A veszélyeztetett fajok között szerepel a közönséges vadgesztenye is.

A kártevők mellett a betegségek, a területidegen fajok, a nem fenntartható fakitermelés, a városok növekedése és a turizmus áll a jelenség hátterében.

A szervezet elsősorban az Európában ismert 454 fafajt vizsgálta. Ezek közül 265 nem fordul elő más kontinensen, és ezeknek a fajoknak az 58 százaléka veszélyeztetett, 15 százaléka pedig súlyosan veszélyeztetett, vagyis a kihalás fenyegeti.

Márpedig a fák a földi élet alapvető fontosságú részei. Az európai fák a maguk sokszínűségében élelemforrásul és otthonul szolgálnak számtalan állatfajnak, például a madaraknak, mókusoknak, és gazdasági szerepük is jelentős.

Címkék: louvre, mona lisa, klímaváltozás, saul fia, tom hanks, vadgesztenye, goldie hawn, svéd királyi ház, von braun station űrállomáshotel, charlie angyalai, cecil b. demille-díj, kurt russel, nemes-jeles lászló

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!