A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Láttad, hallottad, olvastad?

Harry herceg és Meghan a bolygó megmentéséért küzdenek

Fotó: PuzzlePix

Néhány hete Jane Goodall, a legendás állat- és környezetvédő járt a Windsor-kastélyban, Harry hercegnél. A világhírű csimpánzkutató Harryvel közösen előadást tartott a Roots&Shoots szervezet számára.

Goodall egyébként már 80 felett van, de hatalmas erő és energia lakozik benne, ami nem csak Harry számára volt motiváló, hanem a gyerekeknek is, akikkel találkoztak. A tanulók összesen 26 országból érkeztek a világ minden tájáról, a Roots&Shoots projektj résztvevőiként.

A szervezet többek között a klímaváltozás kérdésével, a globális felmelegedéssel, az állatvédelemmel, a vizek szennyezettségével, illetve a nem fenntartható emberi életmóddal is foglalkozik. 

Küldetésük nem áll távol Harrytől sem, aki feleségével, Meghan hercegnővel együtt lelkes környezetvédő. A hercegi pár biztos abban, hogy a fiukat is ebben a szellemben fogják felnevelni, mert azt szeretnék, hogy még a kis Archie unokái is élvezhessék a Föld adottságait.

Mariah Carey fogoly volt a férje mellett

Mariah Carey több mint 20 év távlatából bevallotta, első házasságában úgy érezte magát, mint egy fogoly. Az énekesnő 23 éves korában ment férjhez az akkor 43 éves zenei ügyvezetőhöz, Tommy Mottolához, a Sony Music vezetőjéhez.

Romantikusan indult minden. A kezdetek 1988-ig nyúlnak vissza, amikor Mottola egy partin kapta meg azt a demófelvételt, amelyen Mariah énekelt. Miután a férfi távozott a partiról, kocsijában meghallgatta a felvételt, és annyira megtetszett neki, hogy visszament megkeresni Carey-t, ő azonban már hazament.

Az egész olyan, mint egy tündérmese, mert Mottola végül megtalálta a lányt, és lemezszerződést ajánlott neki.1993-ban házasodtak össze, de már ekkor érezni lehetett, hogy a 20 évnyi korkülönbségből baj lesz. „Nem lehettem szabad ember, gyakorlatilag fogolyként éltem, ami azért is történhetett, mert szinte gyerek voltam még” – idézte a People a 49 éves énekesnőt.

Házasságuk öt évig tartott, 1998-ban elváltak. A producer mindig is tagadta, hogy túl keményen bánt volna az énekesnővel, Carey erre már máshogy emlékszik: ő csak menekülni akart.

Lady Gaga és Bradley Cooper új filmbe kezd

Fotó: Shutterstock.com

Erre vártunk a Csillag születik sikere óta! Ha igazak a pletykák, akkor Bradley Cooper a West Side Story legendás zeneszerzőjének, Leonard Bernstein életéről szóló filmjét is Lady Gagával képzeli el.

A két színész – ahogyan a rajongók is – nagyon várja, hogy újra együtt dolgozzanak, és hasonló sikert érjenek el, mint a Csillag születikkel. Arról azonban nincs még információ, hogy Lady Gaga milyen szerepet játszana a filmben, de az szinte biztos, hogy énekelni fog.

Viszont abban is biztosak lehetünk, hogy ha most egy új forgatásba kezdenek, a részleteket mindenképpen szeretnék titokban tartani pont azért, hogy elkerüljék a média túlzott érdeklődését.

Bécsben már a közlekedési lámpa is okos

Nyugdíjba küldenek kétszáz régi, nyomógombos közlekedési lámpát Bécsben. Összesen 1300 van, így ez a szám csak töredéke a lámpáknak, de a régiek helyére okoskamerával ellátott közlekedési eszközöket telepítenek.

A készülék egy képfeldolgozó program és egy algoritmus segítségével 8 méterről fel tudja ismerni, ha a gyalogos épp át akar menni a zebrán, vagy csak megállt a telefonját nyomkodni. De nemcsak az emberek, hanem az állatok jelenlétét is képes felismerni, így elkerülhető, hogy például egy arra repülő madár megtévessze a forgalmat.

A készülékben elhelyezett miniszámítógép helyben, a másodperc töredéke alatt dolgozza fel az adatokat. Így gombnyomás és várakozás nélkül, szinte azonnal át is kelhet a gyalogos a zebrán. Aki pedig az adatvédelem miatt aggódik, megnyugodhat. A berendezések kizárólag mozgásmintákat képesek felismerni, ráadásul az adatok a feldolgozás után egyből törlődnek.

Új világrekord: 353 millió fát ültettek 12 óra alatt

Fotó: twitter.com

Etiópia új szintre emelte a faültetés világrekordját. Az ország miniszterelnöke, Abiy Ahmed által vezetett faültetési akció egy szélesebb erdősítési projekt része, amelynek neve „Zöld Hagyaték”. Hat óra alatt körülbelül 150 millió fát, a tizenkettedik óra elteltével összesen 353 633 660 facsemetét ültetett el több millió etiópiai önkéntes országszerte.

Az esős időszakban – május és október között – 4 milliárd fát szeretnének telepíteni, ezt még májusban hangoztatta a miniszter. Minderre azért van szükség, mert a Farm Africa nevű szervezet szerint Etiópia területének kevesebb mint 4 százaléka erdő, pedig a 19. század végén ez még 30 százalékot tett ki.

Hasonló akció egyébként legutóbb 2017-ben, Indiában volt. Akkor 12 óra alatt 66 millió facsemetét ültetett el közel 1,5 millió önkéntes.

A Grand Canyonnal került egy listára a Hortobágy

A világ egyik legszebb csillagos egét a Hortobágy felett láthatjuk – ez derült ki a CNN összeállításából. A magyar pusztát olyan természeti csodával említik egy lapon, mint például a Grand Canyon.

Összesen 23 helyszínt elemeztek. Ezek között van namíbiai, írországi és amerikai tájegység is. Sőt, a Hortobágy mellett a Zselici Tájvédelmi Körzet is felkerült a listára. A Hortobágyot említve a 20. század elején ott élt pásztorokról is megemlékeznek. Azt írják: a pásztoroknak akkor nagy szükségük volt a csillagok és a csillagképek ismeretéhez a tájékozódáshoz.

A CNN egy hónapon belül egyébként kétszer is ajánlotta a térség látványosságait, mert Debrecenről is beszámoltak, kiemelve, hogy ott még nincs turistaáradat, szemben Budapesttel.

Fotó: Shutterstock.com

Már augusztusban megnyitott az első karácsonyi vásár

A londoni Selfridges híres arról, hogy mindig korán kezdi meg a karácsonyi szezont. Most annyira korán, hogy már 149 nappal előbb – egy forró, kánikulai napon – megkezdték a karácsonyi holmik árusítását.

Ezzel egyébként rekordot döntöttek! Eddig ugyanis ’csak’ 147 nappal karácsony előtt indult az ünnepre készülődő vásárlás az áruházlánc londoni boltjában, az Oxford Streeten.

Az ünnepi hangulatot a feldíszített fán és a Mikuláson kívül a polcokat elárasztó csillogó-villogó dekoráció fokozza. A David Bowie karácsonyfadísztől kezdve az egyszerűbb télapós dekorációig minden van. Az árusítást már online is megkezdték.

Azért a vásár inkább még csak a turisták körében népszerű, a londoniak inkább szokásosan az utolsó pillanatra hagyják a díszek és ajándékok beszerzését.

Meghalt Chaser, a „beszélő kutya”

A nem mindennapi képességekkel megáldott Chaser, egy kedves border collie a múlt hónapban elpusztult. A kutyus csaknem 1000 angol szót értett,

Chasert John W. Pilley, a dél-karolinai Wofford College pszichológusprofesszora nevelte fel, aki évek óta kutatja az állatok oktatásának lehetőségeit és nyelvi eszközeiket.

Pilley professzor akkor kezdte el figyelni a kutyát, amikor a gazdái elárulták neki, hogy megérti a juhok nevét, és meg is tudja különböztetni őket. Chaser és Pilley professzor napi négy-öt órán keresztül tanultak. A módszer egyszerű volt: a professzor megmutatott Chasernek egy tárgyat, elmondta a nevét akár 40-szer, aztán elrejtette és megkérte az állatot, hogy találja meg.

A szakember ruhaneműket, játékokat és egy sor műanyag tárgyat használt a főnevek megtanításához, amiből 1022-t sikerült megjegyeznie az ebnek. Az okos kutya, ahogy idősödött, végül megtanulta megérteni az egyszerű négyszavas mondatokat is. Távozásával a tudomány is értékes állatot veszített.

Fotó: www.amazon.co.uk

Címkék: mariah carey, etiópia, karácsonyi vásár, jane goodall, faültetés, harry herceg, grand canyon, hortobágy, chaser, a beszélő kutya

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!