A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Könyvtár a ridikülben

 

Egyesek megesküsznek rá, hogy a vékony lapocskán olvasott elektronikus könyv a jövő, mások a nyomtatás és a papír-könyv végét, a Gutenberg-galaxis pusztulását vizionálják. Pro és kontra: mindent az e-könyvről. Ami, nem mellesleg, kényelmesen elfér a ridikülben.

Fotó: Thinkstock

Nem tudom, önök hogy voltak vele, amikor először látták, hogy a metrón valaki egy vékony, fekete lapocskáról olvas. Én született könyv- és olvasásmániásként nem is értettem, miért jó képernyőről olvasni, miért jó olyan könyvet venni, aminek nem csodálhatom meg a borítóját, nem szagolgathatom.

Elképzelni se tudtam, miért érdemes pénzt kiadni egy olyan könyvre, amit aztán nem lehet bármikor levenni a polcról. Sőt, mi több, kicsit le is néztem azokat, akiket e-book-olvasóval láttam, mondván: „csalnak”, „nem is igazán szeretik a könyveket.” Aztán pár év múlva kénytelen voltam revideálni az álláspontomat: rájöttem, mi értelme az e-booknak.

Ne féljünk az e-booktól!
A történet ott kezdődött, hogy az egyetemen szükségem volt bizonyos könyvekre, amelyek angolul semmilyen itthoni könyvtárban nem voltak elérhetőek. Az interneten megtaláltam őket, viszont még mindig hátra volt az elolvasás problémája: vagy az okostelefonom, vagy a laptopom képernyőjét kellett folyamatosan bámulnom, ami, tudtam, szemüvegesként nem volna egészséges.

Végül az egyik barátnőm oldotta meg a kérdést: javasolta, hogy kérjek kölcsön valakitől egy e-book-olvasót arra a szemeszterre, ugyanis annak a képernyője nem bántja a szemet, mert nincs belső világítása – ebben is hasonlít a hagyományos könyvre. Sőt, még energiatakarékos is. Jobb híján megfogadtam a tanácsát, ami rendkívül okos döntésnek bizonyult. Mire vissza kellett adnom, már a sajátomat használtam.

Miért? Például azért, mert egy gombnyomással/érintéssel lapozhatunk benne, így fél kézzel is olvashatunk. A beépített szótárak segítségével gördülékenyebb az idegen nyelvű szövegek olvasása, hihetetlen segítség a nyelvtanulásban, hogy egy gombnyomásra/érintésre van az adott szó definíciója, magyar megfelelője, mindenféle lapozgatás nélkül. Az e-könyvünket anélkül tudjuk széljegyzetelni, hogy ténylegesen belefirkálnánk a könyvbe, vagy külön dokumentumot kellene megnyitnunk a számítógépen. Ráadásul a jegyzetek megmaradnak a felhőben, így online később bármikor elérhetőek, a számítógépre másolhatók, nyomtathatók.

Szótárlapozgatás és szamárfülek helyett
Annyi helyen könyvjelzőzhetjük, amennyin csak akarjuk. A tartalomjegyzék szintén csak egy „ugrásra” van. Az alapfelszerelés része a wifire való csatlakozás képessége is: így akár rögtön, online tudjuk véleményezni a könyvet. Rengeteg klasszikus elektronikus formában ingyen, akár eredeti nyelven érhető el, de a legfrissebb bestsellereket is két kattintással megvehetjük, letölthetjük – a nyomtatott változatot pedig elég akkor megvenni, ha tudjuk, hogy tényleg megéri, ha valóban a könyvespolcon szeretnénk látni. Könyvszeretőként az is nagy öröm volt, hogy egy pár napos, vagy hosszabb utazásra rengeteg könyvet elvihetünk, nem kell aggódni a bőrönd súlya és a családtagok rosszalló tekintete miatt.

Nagy előnye még, hogy szabadon változtathatjuk a betűméretet (az idősebbeknek ez jócskán megkönnyíti az olvasást), a betűk és a sorok sűrűségét, s a képernyője is elforgatható. Abban pedig még a tabletnél is jobb, hogy a legtöbb e-book-olvasó elfér a kabátzsebünkben. Nem porosodik, nem kezdünk tüsszögni tőle, mint az öreg könyvek lapozgatása közben.

Mire figyeljünk a vásárlásnál?
Mindenkinek érdemes átgondolnia vásárlás előtt, hogy mire akarja használni, mik az igényei: érintőképernyős vagy inkább nyomógombos lapozója legyen; mekkora tárhelyre van szüksége, az egész könyvtárát digitálisan szeretné tárolni, vagy csak időszakosan egy-egy könyvet. Érdemes utánanézni, milyen extrákkal rendelkezik a kiválasztott darab (például beépített lámpa, hogy sötétben is olvashassunk), és mennyi ideig bírja feltöltés nélkül.

Tény, hogy a polcon nem mutat szépen, és jellegzetes illata sincs. A borítóját is maximum fekete-fehérben csodálhatjuk, ellenben nagyon hasznos és praktikus, a mindennapi életet kifejezetten megkönnyítő kis kütyüről van szó.

Címkék: technika, elektronikus könyv, e-book, e-book olvasó

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!