A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Könyörgöm, olvass már!

Amikor azt mondom, könyv, elhúzza a száját, és rögtön a telefonja után kap. Ha azt kérem, legalább a szünetben olvasson napi néhány oldalt, rábólint, megígéri, aztán kezdődik elölről a huzavona. Szilárd meggyőződésem, hogy az egyik legnehezebb életfeladat manapság rávenni a gyereket az olvasásra.

Fotó: Shutterstock.com

Internet, televízió, kütyü, videó, film. Instagram, Youtube, Twitter, Viber és társai. Próbáld csak elvonni a gyerekedet ezektől a nagyszerű találmányoktól, és hamar rájössz arra, hogy a legnehezebb feladatra vállalkoztál. Akár szent küldetésnek is nevezheted, mert minden erődre, tapasztalatodra és ötletedre szükséged lesz, hogy megnyerd a csatát. Nem, nem a háborút.

Csak egyetlen kis csatát. Mondjuk az aznapit. Hogy már akkor elfáradsz benne, amikor minden erődet összeszedve, végtelen nyugalmat erőltetve magadra felteszed az első kérdést? Pedig tudod, pontosan tudod, hogy nem hagyhatod békén. Mert olvasás nélkül nincs semmi. Nincs képzelet, nincs játék, nincs szellemi kirándulás olyan tájakra, ahová másképp soha el nem jutnánk.

Bizonyított tény az is, hogy az olvasás elengedhetetlen a gyerekek értelmi fejlődéséhez, szókincsük növekedéséhez. Talán nem is gondolnánk, milyen komoly különbségek alakulhatnak ki az olvasó és nem olvasó gyerekek között.

Felmérések bizonyítják, hogy az ’olvasóknak’ akár ötször-hatszor nagyobb lehet a szókincsük, erősebb a nyelvi készségük már kisiskoláskorban, mint azoknak, akik nem vesznek a kezükbe könyvet. Az is közismert, hogy azok a gyerekek, akik sokat olvasnak, jobban teljesítenek az iskolában is.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2020. évfolyama 1. számának 56. oldalán!)

Címkék: könyvtár, olvasási szokások, tanulási nehézségek, személyiségfejlődés, tévénézés, az olvasás fontossága, szókincs növekedése

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!