A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Kneipp nyomában

"Mindazt, amire egészségünk megőrzéséhez szükségünk van, azzal a természet bőségesen megajándékozott bennünket" - az idézet Sebastian Kneipptől származik, akitől a legtöbbet tanultam a gyógynövényekről.

Fotó: Wikipédia

KNEIPP ÉDESANYJA ismert füvesasszony volt, aki az Alpok környékén előforduló gyógynövényeket ajánlotta betegeinek. Nem csoda, hogy a kis Sebastian érdeklődése is a fitoterápia felé fordult. Sok évvel később a szerzetes azt is leírta, hogy még a vízzel való gyógyítás hatásainál is nagyobb sikereket ért el gyógynövényes fürdőadalékaival, kenőcseivel, teáival. 

ILLATOS SZÉNAZSÁKOK

A hagyományos Kneipp-kúra talán legérdekesebb kelléke a felmelegített, szénával - és kézzel válogatott gyógynövényekkel - tömött zsák, amelyet víz felett gőzölnek, és kora reggel helyeznek rá a kezelni kívánt testrészre. (A korai időpont azért szükséges, mert a szervezet ilyenkor a legfogékonyabb erre a beavatkozásra.)  A szénazsákra egy köztes kendőből és egy gyapjúkendőből álló borogatást raknak, majd hagyják, hogy a párás melegben kifejtse hatását. Sikerrel alkalmazható gyomor- és bélrendszeri panaszokra, nőgyógyászati és urológiai problémákra és izommerevségre is. Néhány évvel ezelőtt Németországban nekem is volt módom kipróbálni a fájós térdemre az illatos szénazsákokat. Egyedül az volt fura, hogy a kezelő hölgy hajnalok hajnalán érkezett a szobámba.Kneipp módszere egyébként további négy pillért foglal magában: a fitoterápián túl a hidroterápia, a dietetika, a mozgásterápia és a testi-lelki egyensúlyra törekvés adja ki az egészet. A szerzetes az emberiség és a természet szimbiózisáról meggyőződve állította fel ezt az öt pillért, amelyeket máig sikerrel alkalmaznak. A nevével fémjelzett gyógyító elvek együttes alkalmazása új energiákat szabadít fel, és visszavezet minket a természetes bioritmusunkhoz. Ennek az állapotnak az elérése pedig együtt jár a teljesítmény növekedésével, a teljes ellazulás élményével, valamint az intenzívebb koncentrációval.

GYÓGYNÖVÉNYEK A FÜRDŐKÁDBAN

A Kneipp-fürdő ideális hőmérséklete 36–39 fok, melyhez a következő gyógynövényeket érdemes bevetni: 
Fenyő – olaja nemcsak élénkít, de a légzésre is jótékonyan hat. 
Boróka – javítja a bőr alatti vérkeringést, segíti az izmok ellazulását, és enyhíti a reumatikus fájdalmakat.
Citromfű – kellemes illata ellazulást, nyugalmat biztosít, jó gyomoridegességre, valamint alváspanaszokra. 
Levendula – nyugtat, javítja a vérkeringést, de idegi eredetű fájdalmakra, klimaxos zavarokra is kiváló. 
Ligetszépe – zsíros olaja gamma-linolénsavat tartalmaz, amely jótékony hatást gyakorol a neurodermatitiszben (ekcémában) szenvedő betegek anyagcseréjére. 
Macskagyökér – idegnyugtató, feszültségoldó, jól alkalmazható stressz- vagy vizsgahelyzetekben. 
Rozmaring – illóolaja serkenti a vérkeringést, ezzel pedig felfrissíti a szervezetet.

Címkék: gyógynövények, sebastian kneipp, fitoterápia

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!