A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Kínai internetes piac? Vásárolj biztonságosan!

Kérdezted már a postásotokat, hogy naponta hány olyan kicsi csomagot szállít ki a környéketeken, amelyik Kínából, Szingapúrból, Tajvanból jött idáig?

Fotó: Shutterstock.com

Meglepődnél a válaszon, még akkor is, ha te is vásárolsz néha a Távol-Keletről. Akad, aki egyszer vásárol és soha többet, mások viszont megszállottjai lesznek a csábítóan alacsony áraknak.

Nézzük át, melyek a legfontosabb szabályai a kínai internetes vásárlásnak. A felsorolt áruházakat csillagokkal minősítjük: minél több a csillag, annál jobb. Egycsillagos áruházból csak erős felindulásból vásárolj!

Szabályok kezdőknek és haladóknak

1. Időben rendelj: nagyon közel van már a karácsony!

Ha valamire, hát a karácsonyi dömpingre kiválóak a kínai online boltok: sok apró és nagyon olcsó ajándékra lesz szükséged. De jobb észben tartanod, hogy az átlagos szállítási idő 30 munkanap, ami így év végén kicsúszhat az ünnepekből, és ott állsz majd ajándék nélkül.

2. Vásárolj szégyentelenül olcsón!

Az üzletek többségében van 1 (egy!) dolláros - ami mintegy 280 Ft -, 2 dollár és 5 dollár alatti részleg, és ezen az áron még ingyenesen ki is szállítják az ajtódig.

3. Vadássz kuponokra!

Az először regisztráló vevőnek kedvezményt adnak, és rövid bogarászás után találni az interneten érvényes kuponkódokat, melyekkel tovább lehet csökkenteni az árakat.

4. Kerüld az áfát törvényesen!

A nagyobb, komolyabb távol-keleti online boltoknak van EU-raktáruk, ezek garantáltan áfa- és vámmentesek. A küldemények 0 és 22 euró között nem tartoznak vámeljárás alá, viszont 22,1 és 150 euró között vámmentesek ugyan, de 27% áfát kell fizetnünk.

150,1 euró felett pedig vámot és 27% áfát kell kipengetni értük, plusz a vámolás ügyintézési díját. Figyelni kell, hogy melyik raktárból szállítják. Az oldalak ismertetőjében feltüntetik a „van/nincs áfa" szállítási mód opciót.

Ajánlott boltok – figyeld a csillagokat!

Megbízhatóság és ár: ez a két fő szempont. Egy csillagostól is lehet szerencsésen vásárolni.

 • GearBest 4,5 *

+ Nagy választék, korrekt hozzáállás, nincsenek hamisítványok, van PayPal-fizetés, van EU-raktár, áfamentes szállítási mód (EU Express), futárszolgálat. Sok terméket ingyen szállítanak, a többit meg olcsón, gyakran akcióznak, kuponoznak.

Időnként késve jönnek az áruk, gyakran változtatják az árakat.

 • Banggood 4 *

+ Nagy választék, korrekt hozzáállás, nincsenek hamisítványok, van PayPal-fizetés, van EU–raktár, áfamentes szállítási mód (European Direct Mail), futárszolgálat. Sok terméket ingyen szállítanak, van vámbiztosítás.

Időnként készlethiány.

 • Geekbuying 3,5 *

+ Korrekt hozzáállás, nincsenek hamisítványok, van PayPal-fizetés, EU-raktár, áfamentes szállítási mód (EU Priority Line és HK EU Priority Line), futárszolgálat. Külön pluszpont jár azért, mert magyarul beszél.

Mindezért cserében az előzőeknél gyakran magasabbak az árak, a szállítási költségek.

 • TinyDeal 3,5 *

+ Kisebb üzlet, ezért probléma esetén néha talán könnyebb kapcsolatot tartani, 2 kg alatt ingyen szállítanak, van EU-raktár, PayPal-fizetés, futárszolgálat.

Nincs garantáltan működő áfamentes szolgáltatásuk.

 • Coolicool 3 *

+ Van PayPal-fizetés, EU-raktár, futárszolgálat, a legtöbb termékre ingyenes szállítás.

Nincs áfamentes fizetés.

 • Tomtop 2 *

+ Közepesen nagy választék, nincsenek hamisítványok, van PayPal-fizetés, EU-raktár, áfamentes szállítási mód, futárszolgálat, a legtöbb termékre ingyenes szállítás.

– Sok a vevői panasz, nehéz kapcsolatot teremteni, akadnak hibás termékek, EU-raktárakból drága a szállítás.

 • Zapals 2 *

+ Közepes választék, van PayPal-fizetés, sok termékre ingyenes szállítás.

Rossz kereső, nehéz kapcsolatot teremteni, nincs EU-raktár, nincs áfamentes fizetés.

 • DealExtreme 1 *

+ Nagy választék, PayPal-fizetés, sok termékre ingyenes szállítás.

– Lassú, sok a vásárlói panasz rájuk, akadnak hibás termékek, az EU-raktár Volumerate címen fut.

 • LightInTheBox 1 *

+ Beszél magyarul, közepesen nagy választék, van PayPal-fizetés, a legtöbb termékre ingyenes szállítás.

Lassú, sok a vásárlói panasz, akadnak hibás termékek, szegényes EU-raktár. Nincs áfamentes szállítás.

 • eBay 5*

+ – Az eBay nem bolt, hanem hatalmas online piac, rengeteg, egészen különböző eladóval. Az eladó értékelései adhatnak támpontot a megbízhatóságáról. Ha 90-95% fölött van az értékelése, és nem három termék eladásából (Feedback score) szedte azt össze, akkor nagy valószínűséggel rendben lesz.

 • Aliexpress 4*

+ – Mint az eBay: hatalmas online piac. Bankkártyás fizetési lehetőség adott az AliPay segítségével, ami tulajdonképpen a saját PayPaljük: ez a fizetési metódus biztosítja, hogy amíg a vásárló nem igazolta vissza, hogy rendben megérkezett az áru, addig az eladó ne kaphassa meg a pénzt.

 • Wish 1* 

+ A telefonra letölthető Wish applikációban szintén piacteret találunk. Népszerű, mert van magyar felülete, és a mobilon, buszon, vonaton, fotelben ülve is böngészhetjük.

Ne higgyünk a képtelen árleszállításoknak.

Vigyázat, sok az „Ingyenes” áru, aminél a szállítási költséget minden egyes darabnál, ha ingyenes, ha nem, egyenként felszámítják.

iOffer 0,5*

+ – Egyfajta piactér. Néha eltűnik a pénz, sok a csalás, az átverős eladó, a feladatlan csomag.

Címkék: vásárlás, karácsony, kínai internetes áruházak, online piactér

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!