A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Kifordítom, befordítom mégis sapka, sál és kardigán

Sulyan Zsuzsanna közgazdász végzettséggel kakukktojásnak számít a divat világában. Az univerzális, többféleképpen hordható kardigánokra, kendőfelsőkre, körsálakra specializálódott tervező 2013 óta a sulyandesign márkanév alatt jegyzi praktikus és egyedi darabjait, amelyek a Designerwebshop kínálatában is elérhetők.

– Milyen kapcsolódási pontjaid voltak a divattal, mielőtt létrehoztad a sulyandesignt?

– Teljesen outsiderként léptem ebbe a világba. Alapvetően közgazdász vagyok, a mai napig gazdasági pályán is mozgok. Emellett szerettem volna valami mást is csinálni. A tervezésben az alkotás szépsége vonz, a kézművesség különféle válfajaiba belekóstolhattam már. Aztán valahogy a divatnál kötöttem ki, bár egy kicsit még mindig kívülállónak érzem magam ezen a területen.

A márka indulásakor varrni még nem tudtam, viszont az ötleteimet lerajzoltam, ezek ruhák és kiegészítők voltak. Miután egy nagy fordulattal otthagytam a multivilágot, valószínűleg a felszabadult tér és idő hozta az alapötletet: mi lenne, ha többféleképpen használható ruhadarabokat alkotnék. Az elsőket még nem is én varrtam.

– A többfunkciós kardigánok és a kendőfelsők voltak az első tervezéseid?

– Kendőfelsőkkel indultam, melyek lényegében gombokkal felsőrésszé alakítható nagy körsálak. Saját találmányról van szó, melyet azóta levédettem, formatervezési mintaoltalom alatt áll. Ezt követte a kifordítható kardigán, és onnantól kezdve úgymond a mániámmá vált, hogy többféleképpen lehessen hordani egy darabot.

Rendkívül praktikus például utazáskor, ha olyan ruhadarabot viszünk magunkkal, amely viselhető kardigánnak, sálnak. Van, amelyik még takarónak is, és egyszerűen kezelhető, nem gyűrődő anyagból készül. Lényegében a praktikumot és a több funkciót szerettem volna ötvözni.

– Hogyan fejlődött vállalkozássá a hobbinak induló ötlet?

– Kicsiben indultam, eleinte a saját szórakoztatásomra, aztán kibővült a vevőkör barátokkal, családtagokkal. A sulyandesign egyszemélyes vállalkozás, sok segítővel. Az ötlettől a megvalósulásig, a rajztól a csomagolásig, az anyagbeszerzéstől az értékesítésig minden munkafázisban benne vagyok. Ez a márka tényleg egy ötletből indult.

Az elején még én sem hittem benne, hogy ebből vállalkozás építhető. Aztán hála a családom és a barátok támogatásának, beindult az ötletgyár, és már nem volt kérdés, hogy ez a vállalkozás gazdaságilag is sikeresen működtethető. Van egy pici boltom a belvárosban, itt van segítségem, és szerencsére a varrás volumene miatt is be kellett vonnom értő kezeket. Designvásárokon is megjelenek a márkával. Ez remek alkalom, hogy a vevőktől első kézből kapjak visszajelzéseket.

– Jelenleg milyen gazdasági területen dolgozol?

– Tanácsadó vagyok controlling, üzleti tervezés területen. Korábban azt hittem, hogy a pénzügyekben, a controllingban megtaláltam az igazi helyemet, aztán kiderült, hogy az alkotásban, ruhatervezésben is hasonlóan jól érzem magam. Kicsit fura, hogy az alkotás és a számok világa egyaránt vonz. A sulyandesignnál sokat segít, hogy a gazdasági oldalon megszerzett tapasztalataimra támaszkodhattam abban, hogyan kell egy üzletet felépíteni, működtetni, a hátteret biztosítani.

– Mi határozza meg az anyag- és a mintaválasztásokat?

– Nagyon törekszem arra, hogy főként természetes anyagokat használjak. Nagyjából kilencven százalékban viszkózzal és pamuttal dolgozom. Minden darab két különböző anyagból készül, általában az egyik oldal nagyon színes, a másik egyszínű. A végtelenségig tudom variálni őket. Folyamatosan vadászom a megfelelő anyagokat és beszállítókat.

Jelenleg hazai partnereken keresztül Olaszországból és Törökországból szerzem be az anyagokat. Az olaszokkal koprodukcióban készült a Budapest by sulyandesign anyagom, amelynek a mintáját a saját városfotóim alkotják. Egy időben sokat fotóztam, ezért is vettem a bátorságot, hogy a fotóimból készüljön Budapest nevezetességeit bemutató fotómontázs. Eredetileg ide látogató turistáknak szántam ezt a kollekciót, ehhez képest a vásárlók döntő többsége magyar. Előszeretettel viszik vagy küldik barátoknak ajándékba külföldre.

– A közeljövőben milyen irányba szeretnéd fejleszteni a márkát, bővíteni a kollekciót?

– Egyelőre az anyaghasználatban szeretnék kiteljesedni. Nem kollekcióban gondolkodom, akkor tervezek, ha beleszeretek egy új ötletbe, anyagba, mintázatba. Tavaly kijöttünk a kifordítható sapka-sál újdonsággal, ennek van sima körsálas és futós vagy bringás változata is.

A saját mintás anyagok tervezésében szeretnék továbbmenni akár egy Budapest 2 anyaggal, az eddiginél egyszerűbb, letisztultabb változatban. Sok ötletem van új minta témában, legyen az fotó vagy saját grafika. Ezen túlmenően most készül a honlap és a webshop új változata. Itt szeretnénk több újdonsággal előállni.

– Mit tartasz stílusosnak egy öltözéken, annak viselőjén?

– Nem kell ahhoz méregdrága design ruha, hogy valaki jól tudjon viselni egy öltözéket. Abban hiszek, hogy néhány stílusos és egyszerű ruhadarabot érdemes vásárolni, melyet aztán meg lehet bolondítani különféle kiegészítőkel. Lényegében csak pár alapdarabra van szükségünk, de azok legyenek tényleg praktikusak, jó minőségűek és akár egyediek. Manapság a színtípus-meghatározás elég divatos téma. Jó, ha az ember tisztában van azzal, milyen színek állnak igazán jól neki. Egyre többen jönnek ezek alapján kiegészítőt választani hozzánk is.

– Mit gondolsz a design szerepéről a hétköznapokban?

– Úgy érzem, hogy kissé elcsépeltük, devalváltuk a design szót. Szinte mindenre használjuk. A divattól az építészeten át a tárgyalkotásig benne van az életünkben, a mindennapjainkban. Fontos, bár nem annyira, mint amennyire mindenhonnan halljuk.

– Miért csatlakoztál a Designerwebshophoz?

– Nagyon jó lehetőségnek látom több szempontból is. Egyrészt büszke vagyok arra, hogy egy nívós válogatásba kerültem, olyanokkal lehetek egy webshopban, akik minőséget képviselnek. Másrészt egy nagyon összetartó, segítőkész csapat állt össze, szinte bármilyen szakmai kérdéssel fordulhatunk egymáshoz.

(x)

designerwebshop.hu oldalon válogathatsz a sulyandesign fantasztikus, praktikus és egyedi termékei közül.

Címkék: sulyan zsuzsanna, sulyandesign, kifordítható körsálak, deignerwebshop

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!