A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Kicsi vagy még a szexhez!

Az ideális az lenne, ha tini gyermekünk első szexuális élménye szerelemből fakadna. Megelőzné a járás, a szívdobogtató kézfogás, az első, második, századik csók és a nagy, világmegváltó beszélgetések.

Fotó: Shutterstock.com

De ez a világ már nem ilyen. Az első szex – szándékosan nem nevezem szeretkezésnek – a társak nyomására történik meg, mert szűznek lenni ’ciki’. A szexet nyomja a média, a kortárs zenék, a tinifilmek… A mély érzelmekre nincs idő, még a családi kapcsolatokban sem, a szülő-gyerek kapcsolatban sem.

Gyakori, hogy a gyerekek csak azért kezdenek új meg új kapcsolatba, hogy legalább az udvarlás röpke szakaszában megkapják azt a figyelmet, gyengédséget, szeretetet, amire vágynak. Maga az aktus legtöbbször nem okoz örömöt a kislányok számára, hiszen a női orgazmus általában hosszú tanulási folyamat eredménye. Mélyebb érzelmek nélkül az aktus egyik félnek sem hoz csodát, így újabb és újabb kapcsolatokba menekülnek.

Verseny dúl a srácok közt

A fiúk körében még erősebben jelen van a megfelelési vágy. A társak szemében macsónak, férfinak kell mutatkozni, amit a megszerzett skalpok számával lehet elérni. Mivel érzelmileg még nem érettek egy igazi kapcsolatra, nem is maradnak benne, ha az aktus már megvolt, mert a lelki bevonódás inkább riasztja, mint vonzza őket.

A fiúknál az érzelmek hiánya, az újabb és újabb ismeretségek hajtása egyfajta kiégéshez vezet, elveszíthetik a képességet a nők csodálatára, megbecsülésére, ezzel pedig ki is marad a kétoldalú szerelmi viszony nyújtotta teljesebb beteljesülés megélése.

Szükségük van a szülői elismerésre

Pedagógusok, pszichológusok nem győzik hangsúlyozni, hogy a szexuális életre – úgyis mondhatnánk, az életre – való nevelést kicsi korban kell elkezdeni. Ha a gyerek alapvetően szeretetteli, megfelelő nevelést kapott, a kamaszkori megkergülése sem lesz olyan féktelen talán, vagy csak ideig-óráig tart.

Alapvetően az a legfontosabb, hogy gyermekünk mindig érezze, bármit is csinált, nem őt tartjuk rossznak, elítélendőnek, erkölcstelennek, hanem azt, amit tett. Őt továbbra is feltételek nélkül szeretjük.

A lányoknak, de a fiúknak is szükségük van arra, hogy elegendő önbecsülésük legyen, tiszteljék a lelküket, testüket, és ne dobják oda csak úgy, heccből egy bulisnak ígérkező éjszakán. Ezért gyakran kell megdicsérni őket, értékelni, amiben jók, a sportteljesítményüket, a humorukat, a divatérzéküket, a stílusukat, a kedvességüket stb.

Fotó: Shutterstock.com

Szükségük van a korlátokra

Fontos még, hogy a kamasz gyerek fejében – bármennyire is felnőttnek hiszi magát, akkor is gyerek még – nincs rend. A rendet a számára legfontosabbaknak, a szülőknek kell biztosítani szabályokkal, melyek korához illők, és amelyeket okvetlenül be kell tartatni. A szabályok nem csak korlátozzák őt a meggondolatlan cselekvésben, de egyfajta biztonságot is nyújtanak számára, amire ebben a pszichésen, hormonálisan megbolydult korszakában égető szüksége van.

Nem szerencsés, ha mindentől tiltjuk, és a magunk számára is betarthatatlan erkölcsiséget (szűziességet) követelünk tőle, mert a betarthatatlan szabályt meg sem fogja próbálni elfogadni. Sok őszinte, indulatmentes beszélgetés, elfogadás és támogatás, amelyre ebben a korban szüksége van.

Igenis hatnak rájuk a szavaink

Azt gondoljuk, hogy az öntudatos gyerekünk úgysem hallgat ránk, egyetlen reményünk, hogy amit csinál, abból nem lesz túl nagy baj. Pedig igenis hallgat ránk! Be nem vallaná, de így van. Titokban megőrzi a szavainkat, hogy elővehesse, ha bajba kerül.

Egy montreali kutatás során 1117 gyereket kérdeztek meg arról, a jelenben és a jövőben kinek a példáját, életét, szemléletét, hozzáállását fogja követni a párkapcsolatai, szexualitása terén, és 45 százalékuk a szüleit nevezte meg. A barátokra 32 százalékuk hallgat, míg 15 százalékuk a celebeket majmolja.

Az anyák ugyanakkor 78 százalékban úgy látták, hogy gyermeküket egyáltalán nem érdekli, mit papolnak otthon a szexről, ami azért lehetséges, mert a nagyszájú tinik csak azért sem vallják be, hogy titkon igazat adnak a mamának.

Fotó: Shutterstock.com

Titkok és tények

A legfrissebb felmérések alapján egyre többen már a kamaszkor elején átesnek az első szexuális együttléten: bár a 15–19 éves lányok 84 százaléka és csaknem minden fiú szinglinek vallja magát, 16 éves kor felett a megkérdezettek fele már aktív szexuális életet él – derül ki az MSD amerikai gyógyszergyártó közleményéből.

Az első testi kapcsolat többnyire alkalomszerűen – hazánkban átlagosan 14-15 éves korban – jön létre. Ezt az adatot az is alátámasztja, hogy Magyarországon évente 11 ezer terhességmegszakítás történik 18 év alatti leányoknál. E számadat nem tartalmazza azoknak a lányoknak a számát, akiknél szerencsére nem következik be a nem kívánt terhesség, valamint azokét sem, akik megszülik a gyermeküket.

Ennek ellenére minden második családban továbbra is tabutéma a szexualitás, és a megfelelő védekezésről sem tudnak sokat a fiatalok: a tinédzser lányok fele egyáltalán nem védekezik az első együttlétnél, a 16–25 év közötti fiatalok negyede pedig még soha nem használt védekezési eszközt. Szintén kevesen ismerik a nemi úton terjedő betegségeket (például a HPV-t), és a rendelkezésre álló megelőzési módokról sem tudnak.

Évente csaknem 16 millió 19 év alatti lány ad életet gyermekének világszerte, amely az összes szülés 11 százalékát jelenti. Bár hazánkban ez az arány jóval kedvezőbb (2,2 százalék), az abortusz gyakorisága továbbra is csak kis mértékben csökken a tizenévesek körében.

Az esetek hátterében többek között a felvilágosítás hiánya áll: a megfelelő szülői támogatás sokat segíthet a statisztikák javításában, a szülők többsége viszont kerüli az ehhez hasonló beszélgetéseket, tízből hat diák pedig egyenesen retteg, nehogy szóba kerüljön otthon a szexualitás. Bár többségük részt vesz iskolai felvilágosító órán, a felelős szexuális magatartást mégsem sikerül elsajátítaniuk, mert az iskolák többsége nem fektet kellő hangsúlyt a minőségi szexuális oktatásra.

A szexuális úton terjedő betegségekről szintén kevés szó esik kamaszkorban. Ennek köszönhetően minden negyedik 25 év alatti fiatal úgy gondolja, hogy a nemi betegségek kizárólag aktus útján terjednek, és hosszabb ideig fennálló, látható tünetek hiányában egyáltalán nem foglalkoznak a kérdéssel. Pedig számos fertőzés (például a humán papillomavírus – HPV) orális és anális szex útján, közös intimborotva használattal, sőt akár egy hevesebb csókkal is átadható, hiszen a kórokozó bőrkontaktus útján is képes terjedni.

Címkék: tiniszex, tinédzserek szexuális felvilágosítása

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!