A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Ki az igazi Diána hercegnő? - Diána tragikus élete sok színésznőt állított kihívás elé

A BBC brit televízió szavazás alapján összeállított egy 100-as listát a leghíresebb britekről. Ki a legnagyobb személyiség a brit történelemben? Az első helyen Winston Churchill végzett, de a képzeletbeli dobogó harmadik fokára Diána walesi hercegné "állhatott fel". Még Erzsébet királynőt is megelőzte... Tragikus életéről számos film készült, és az őt alakító színésznők egyetértenek abban, hogy Diánává válni a filmvásznon hatalmas megtiszteltetés volt, de egyben óriási teher is. A félénk és tapintatos hercegnő karaktere először 1982-ben került a mozikba. Voltak feledhető és feledhetetlen alakítások, mi az utóbbiak közül válogattunk, de a lista most is szubjektív.

Kristen Stewart, aki maga mellett érezte Diánát

Fotó: Fórum Hungary

A Netflix A korona című sorozatát leszámítva a 2021-ben bemutatott Spencer a legfrissebb Diána-film. Az életrajzi filmdráma (amelyet Pablo Larraín rendezett, és Steven Knight írt) Diána, walesi hercegné (Kristen Stewart) és Károly walesi herceg (Jack Farthing) válását mutatja be.

A film a 78. Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon debütált, ami már előrevetítette, hogy sikerfilmnek szánják. Az alkotók számításai bejöttek, pozitív volt a fogadtatás, az operatőri munka és a zenei aláfestés mellett Stewart alakítása is sokakat meglepett.

A színésznő mindössze hétéves volt Diána halálakor, ezért számára, a többiektől eltérően, jóval komolyabb feladat volt, hogy ne csak megismerje, hanem meg is értse Diána sorsát. Épp ezért meglepő módon a karakter megformálásának legnehezebb része a helyes akcentus megtalálása volt.

Fotó: Fórum Hungary

Volt egy jelenet, amelytől kifejezetten félt. Attól a pillanattól, amikor a hercegné egy kávézóban látható, és először szólal meg a filmben. „Iszonyatosan rettegtem aznap, amikor ezt a jelenetet forgattuk, utáltam azt a forgatási napot. Úgy gondoltam, hogy ez az a jelenet, amelyet látva, a nézőben eldől, jó lesz-e ez a film, vagy sem, ekkor dönt arról is, hogy számára hiteles-e az alakításom vagy sem. Nagyon nagy volt a nyomás, sokkal nagyobb, mint amikor olyan jeleneteket forgattunk, amelyekben lényegesen nagyobb hangsúlyt kaptak a párbeszédek” – mondta egy amerikai lapnak az Alkonyat-filmek egykori színésznője.

A Los Angeles Timesnak még egy különös jelenségről is beszámolt, amit a forgatások alatt érzett: „Sosem hittem a paranormális dolgokban, de a Spencer forgatásán többször is azt éreztem, hogy Diana hercegné is jelen volt. Kísérteties, spirituális érzések kavarogtak bennem még akkor is, ha csak fantáziáltam, valami biztos volt… Úgy éreztem, voltak pillanatok, amikor valahogy megkaptam az áldását. Fura dolog mesélni olyasvalakiről, aki már nincs köztünk, és kicsit olyan volt, mintha megszállt volna” – tette hozzá.

Naomi Watts és a megtört lelkű Diána

Fotó: Pro Video Film & Distribution Kft.

2013 szeptemberét írtunk, amikor a mozikba került a Diana című film, Naomi Watts főszereplésével. A hercegné életének azon időszakát dolgozták fel ebben, amely sokak számára ismeretlen volt: a szívek hercegnője sokáig egy pakisztáni szívsebésszel folytatott szerelmi viszonyt, amelynek az orvos vetett véget pár hónappal a hercegnő halála előtt. A filmben egy megtört lelkű asszonyként ábrázolják Diánát, akit annyira megviselt a sebésszel történt szakítás, hogy zaklatni kezdte a férfit, sőt, még Dodi Al-Fayeddel is csak azért jött össze, hogy féltékennyé tegye az orvost.

Naomi Watts kétszer utasította vissza a főszerepet, végül mégis elfogadta, és alaposan felkészült a forgatásra: „Rengeteget hallgattam a hangját, hogy megtanuljam a hanglejtését. Megtanultam úgy tartani a fejemet, ahogy ő. Megtanultam a híres félmosolyát, amivel beragyogta a világot. Megtanultam úgy nézni, alulról, ahogy Diána. És közben folyamatosan rettegtem. A pánik csak akkor múlt el, amikor elkezdtünk forgatni. Akkor éreztem, hogy az enyém a szerep” – nyilatkozta a sajtónak akkoriban a színésznő.

Fotó: Pro Video Film & Distribution Kft.

Naomi azt is bevallotta, hogy eredetileg azért utasította vissza kétszer is a szerepet, mert aggódott, hogy a két herceg, Diána fiai – Vilmos és Harry – mit fognak szólni. „Természetesen nagyon sokat számít nekem, miként érez a két herceg. Én is két fiú anyja vagyok. De ezt a történetet el kellett már mondani” – vélte Naomi, aki a szerep kedvéért testileg és lelkileg egyaránt hihetetlen átváltozásokon ment át: még egy speciális műorrot is bevállalt, hogy tökéletes mása legyen a hercegnének.

A produkciót Oliver Hirschbiegel rendezte, akinek a nevéhez olyan filmek kötődnek, mint a Kísérlet, vagy a Hitler végnapjait feldolgozó A bukás. A Diana viszont nem szólt akkorát, mint arra számítani lehetett, de ez nem Naomi Wattson múlt…

Emma Corrin egy barátot talált Diánában

Fotó: Netflix

Emma Corrin a Netflix sikerszériájában, A korona című sorozat negyedik évadában tűnt fel Diana hercegné szerepében. Az akkor 24 éves színésznő egy interjújában elmondta, hogy kezdetben igencsak meg volt rettenve a feladattól, ami viszont meglehetősen jól sikerült neki: alakításáért Golden Globe-díjat kapott, és az amerikai filmkritikusok díját (Critics’ Choice Award) is elnyerte, ráadásul jelölték Emmy-díjra is.

Emma a Netflix-sorozat előtt szinte ismeretlennek számított, leginkább modellként dolgozott. A hírek szerint a Netflixre készülő produkció szereplőválogatásán azonnal elbűvölte a döntéshozókat, ahogy mondták, „csillogó tehetségre” bukkantak.

Amikor megkapta a szerepet, hónapokon át gyakorolt, hogy hitelesen keltse életre a hercegnét. Eleinte még a barátainak sem árulta el, hogy ő lesz A korona Diánája. Külön érdekesség, hogy Emmának van egy Spencer névre hallgató kutyája. Spencer, akárcsak Diána leánykori vezetékneve…

„Úgy érzem, sikerült közel kerülnöm Diánához, talán kiismertem, akár egy barátot. Tudom, hogy ez furcsán hangzik, de nagyszerű társaságot véltem benne felfedezni. Idővel, ahogy egyre jobban beleástam magam a kutatómunkába, még empatikusabbá és megértőbbé váltam vele kapcsolatban. Imádom kiismerni az embereket” – nyilatkozta a színésznő a Vogue-nak.

Elizabeth Debicki – akinek le kellett szokni Diána gesztusairól

Fotó: Netflix

A 32 éves ausztrál – de Párizsban született – színésznő első komolyabb filmes debütálása a Harmadnaposok című filmben volt, de a 2013-as A nagy Gatsby filmadaptációja tette ismertté.

A korona című sorozatban éppen Emma Corrintól vette át a szerepet az ötödik évadban. A váltásra azért volt szükség, mert az 5. és a 6. évadban Diána hercegnő már a harmincas éveiben jár, emiatt egy hasonló korú színésznőt kerestek. Emma ehhez még túl fiatal volt, de Elizabeth korban és külsőben is megfelelt a készítőknek. A korona ezen évadai a modern brit történelem legizgalmasabb periódusát hozzák el a nézőkhöz, ami Diána és Károly herceg házasságának botrányos felbomlásával, valamint a hercegné tragikus halálával végződik.

A kritikusok szerint Debicki a valaha volt legjobb Diána, mintha egy szellem támadna fel az ő figurájában, de ugyanezt állítják azok is, akik személyesen ismerték a hercegnét. „Valódi kiváltság és megtiszteltetés számomra, hogy bekapcsolódhatok ebbe a mesteri sorozatba” – mondta Elizabeth, aki azt is elmesélte, időnként annyira Diánává vált, hogy néha már civilben is azokat a gesztusokat használta, amelyeket ő. „Nagyon furcsa volt, azt éreztem, elvesztettem a határt, és akkor eldöntöttem, ezt nem csinálom soha többet.”

Fotó: Netflix

Címkék: lady diana, netflix sorozat, naomi watts, a korona, spencer, elizabeth debicki, kristen steawrt, emma corin

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!