A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Kéz- és körömápolás a hideg napokon

A zord idő beköszöntével a kezünk van leginkább kiszolgáltatva az időjárás viszontagságainak. Ilyenkor a kéz bőre még több odafigyelést, ápolást igényel, mint a tavaszi-nyári hónapokban.

Fotó: Thinkstock

A vastagabb kabáttal, sállal, sapkával egy időben előkerülnek a kesztyűk is. Ám sokszor csak divatból választunk, nem gondolva rá, hogy egy rosszul megválasztott kézmelegítővel is árthatunk. Még jobban lelassulhat a kéz vérkeringése, még inkább kiszáríthatja vagy irritálhatja a műszálas kesztyű a bőrt.

Bőrünk első védelmi vonala – hidrolipid réteg
Hidegben az egész szervezetünkben, így a bőrünkben végbemenő folyamatok is lelassulnak. Bőrünk kevesebb faggyút termel, így ha nem figyelünk, a kezünk könnyen érdessé, szárazzá válhat.
Bőrünk védelméért egy láthatatlan zsírréteg, közvetlenül felette pedig egy savköpeny felel. A zsírréteg feladata, hogy megőrizze a bőr alsóbb rétegeinek nedvességét, a savköpeny pedig megakadályozza a kórokozók bejutását és elszaporodását a bőr felületén – mivel azok a lúgos közeget kedvelik. Tehát ez a hidrolipid réteg a bőr első védelmi vonala.

Hűvös időben gyorsabban szaparodnak a baktériumok, így fokozottan ügyelnünk kell a higiéniára, a gyakori kézmosásra. Ám az enyhe szappanos kézmosás nemcsak a bőrre rakódott szennyeződéseket, hanem a teljes savköpenyt is eltávolítja. Ezt szervezetünk normál esetben visszapótolja, de drasztikus, sűrű kézmosás esetén vagy szélsőséges környezeti hatások mellett (szél, hideg, vegyszerek stb.) nem csak a savköpeny, a zsírköpeny is sérül. Súlyos esetben teljesen el is tűnik, s ilyenkor a kéz bőre teljesen védtelenné válik. Kiszárad, kivörösödik, berepedezik, rosszabb esetben ezek a repedések vérezhetnek is, nyílt utat engedve a gombáknak, baktériumoknak. Ilyenkor érdemes bőrgyógyász szakember segítségét kérni.

Hidratáljunk vízzel?
Bár kézenfekvő lenne a bőr szárazságának kezelésére, hidratálására a víz, de ez önmagában csak súlyosbítja a problémát. Tehát a gyakori kézmosás, ha még szappant is használunk mellé, nemhogy javít a helyzeten, hanem még tovább rontja azt. Ilyenkor langyos vízzel mossunk kezet, szappan nélkül, de legalábbis hidratálókrém-tartalmú szappannal. Szárításkor ne dörzsöljük a kezünket, hanem óvatosan itassuk le a nedvességet, majd használjunk bőrápoló krémet.

A szakember tanácsa
Gyimesi Nóra kéz- és lábápoló, műkörömépítő

A körmök állapotának javítására, erősítésére jó szolgálatot tesz a japán manikűr. A nevével ellentétben ez egy ápoló kezelés, amikor a hagyományos manikűrt (a körmöt körülvevő bőr feltolása, szükség esetén vágása, a köröm rövidítése/formázása) követően mattítjuk a köröm felületét, majd egy szarvasbőr polírozóval vitaminos méhviaszt juttatunk a körömbe. Ezt követően púderes polírozás következik, amivel lezárjuk, fényesítjük a körmöket.

A kéz bőrének ápolására már ősszel érdemes kúraszerűen (havonta egyszer) paraffinos kézápoló kezelést igénybe venni. A bőr radírozását követően kellemesen meleg, olvasztott paraffinba mártjuk a vendég kezét. Így kitágulnak a pórusok, fokozódik a vérkeringés, ezáltal pedig a kéz és az alkar masszázsa során használt vitaminos ápoló krém a bőr mélyebb rétegeibe jutva fejtheti ki jótékony hatását.

A körmünk szemmel látható része elhalt szaruréteg. Az élő körömsejtek a bőr alatt találhatók, így ezek nem érintkeznek a külvilággal. A körömnek éppúgy van nedvességtartalma, mint a hajnak is, és ha kiszárad, fakó, töredezett lesz.

Mivel a szaru jó nedvszívó, a hosszan tartó kézmosás, áztatás során megszívja magát vízzel. Akárcsak a bőr esetében, a körmünknél sem ez a megfelelő hidratáló módszer, hiszen ilyenkor még sérülékenyebbé válik.

Ha tisztítószeres, vegyszeres, mosogatószeres stb. vízzel szívja meg magát, az csak tovább rontja a helyzetet.

Mit tehetünk mi magunk a körmünk, a kezünk szépségéért?
– A hőmérséklet csökkenésével fokozatosan vezessük be, hogy minden kézmosást követően krémezzük be a kezünket, körmeinket gyorsan felszívódó hidratáló krémmel.
– Cseréljük le kézkrémünket, használjunk zsírosabb állagú ápolót.
– A hideg idő beköszöntével készítsük fel kezünket a zord időjárásra: radírozzuk le az elhalt hámsejteket, majd vastagon kenjük be zsírosabb krémmel.

– Már hűvösebb időben is húzzunk megfelelő méretű és anyagú kesztyűt.

– Házimunkához, vegyszerek használatához mindig használjunk gumikesztyűt!

Tipp az otthoni kézápoláshoz
Cukor és olívaolaj 1:1 arányú keverékéből otthon is készíthetünk bőrradírt. Enyhén nedves kezünkön oszlassuk el a keveréket, majd dörzsöljük át vele finoman, de alaposan az egész kezünket. Langyos vízzel öblítsük le, töröljük szárazra, majd zsíros krémmel alaposan kenjük be a leradírozott felületet.

A hosszan tartó hatás érdekében este, lefekvés előtt végezzük az ápolást. Krémezés után húzzunk a kezünkre nejlonzacskót, majd pamutkesztyűt, ami akár reggelig is rajtunk maradhat, de legalább az esti tévézés idejére tartsuk fönn. Pamutkesztyű hiányában egy-egy kisebb törülköző is megfelel.

Aki nem szeretne otthon bíbelődni a keze, illetve körmei ápolásával, az keressen fel kézápoló szakembert. A szalonokban a manikűrön és a lakkozáson kívül számos ápoló, kényeztető kezelést is választhatunk.

Címkék: hidratálás, bőrvédelem, kézápolás, körömápolás, őszi szépségápolás, savköpeny, zsírköpeny

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!