A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Kerülj újra harmóniába az otthonoddal és önmagaddal!

Ahogy érzed magad, az bizony nem független a téged körülvevő világtól - például attól, mennyire uralkodik harmónia az otthonodban. Segítünk ezt megteremteni!

Fotó: Shutterstock.com

Nem tudom, Te, kedves olvasó hogy vagy vele, de nekem az ősz mindig a kellemes bekuckózás, a plédbe burkolózva kávézás a kanapén, az este egy pohár borral több réteg takaró alatt filmet, sorozatot nézés időszaka.

Ilyenkor alig várom, hogy egy-egy fárasztó nap után hazaérve, és persze, az itthoni teendőket gyorsan megejtve, legyen időm kellemesen elpilledni, magamhoz ragadni a kedvenc teásbögrémet vagy borospoharamat, és egy kicsit rendezni a gondolataimat. Leegyszerűsítve: eldobni a napi feszültséget, békébe, harmóniába kerülni végre önmagammal.

De mi van akkor, ha úgy érzed, hogy ez már egy ideje nem sikerül? Mi lehet a baj? Akár hiszed, akár nem, olyan egyszerű dolgok is befolyásolhatják azt, hogy mennyire tudsz önmagaddal harmóniába kerülni, mint például az, hogy az otthonodban mennyire uralkodik harmónia – vagy épp diszharmónia.

És itt most nem arra gondolok, hogy pár hétig kicsit kevésbé tudtál a takarításra, a rendrakásra figyelni, hanem mélyebb dolgokra. Amikor úgy érzed, az élettér nem a te boldogságodat szolgálja, valami hiányzik, valami nem stimmel, ezért nem is tudsz benne harmóniát érezni.

És ez bizony kihathat a lelkivilágodra is. A jó hír viszont, hogy ezen lehet segíteni – lássunk néhány egyszerű, mindenki által követhető megoldást. 

Első lépés: nézz körül!

Állj meg a bejáratnál, vagy egy olyan helyen, ahonnan a lehető legtöbbet látod a lakásból, de haladhatsz szobánként is. Lélegezz nyugodtan, hangolódj össze az otthonoddal lélekben, figyelmedet összpontosítsd az itt és mostra. Majd tedd fel a kérdést: olyan ez az élettér, amilyet elképzelnél magadnak? Ami téged tükröz, harmóniában van veled, a boldogságodat szolgálja?

Őszintén összegezd magadban a válaszaidat. Azt is, ha minden kérdésre NEM a válaszod. Ezt a pontot semmiképp se hagyd ki, mert ez az első lépés nagyon fontos – lehet, hogy most mondod ki először, hogy az élettér, amelyben élsz, nem elég harmonikus számodra. És ha a felismerés megszületett, el tudsz kezdeni a megoldáson dolgozni.

Fotó: Shutterstock.com

Szelektálj!

Alapigazság, de szerintem nem mondhatjuk elégszer, hogy egy olyan otthonban nem lehet harmónia, ahol mindent elborítanak a felesleges dolgok. Itt nem feltétlen a kacatokra gondolok, hanem olyan cuccokra is, amelyek jó állapotban vannak ugyan, de már senki nem használja őket – mint például a gyerek kinőtt dolgai, vagy a hirtelen felindulásból vásárolt biciklid.

Tehát, ha szeretnéd meghívni az otthonodba, illetve hosszú távon is vendégül látni a harmóniát, fontos, hogy ezektől a holmiktól megszabadulj. Ami jó állapotban van, azt add el a neten, vagy ajándékozd el, esetleg add le egy adományboltban, és a maradéktól is búcsúzz el.

A megmaradt tárgyaknak így könnyebb lesz helyet találni, illetve azokat már úgy fogod tudni rendszerezni, hogy hosszú távon is megmaradjon a rend, a nyugalom és a harmónia az otthonodban.

Ne tarts meg dolgokat csupán kötelességtudatból! Az otthonod ne a múltadról szóljon, hanem arra az emberre tartson őszinte tükröt, aki most vagy.

Home office mindenütt

Fotó: Shutterstock.com

Ha a szelektálással megvagy, és a megmaradt holmikat is rendszerezted, elpakoltad, akkor sem biztos, hogy készen vagy. Tény, hogy ezek fontos lépések, de nem árt gondolni egyéb dolgokra is – például, hogy a lakás egyes helyiségeihez milyen funkciók kötődnek.

Megvan-e a maga helye mindennek, amit a lakásban csinálsz? Például mindig a konyhában vagy az étkezőben eszik-e a család, vagy gyakorlatilag az egész ház egy nagy étkező? Hátrahagyott poharakkal, a virágállványon árválkodó almacsutkával, ’csak úgy ottfelejtett’ tányérokkal a gyerekszobában és a teraszon.

Vagy épp egy sokunkat érintő kérdés: hol van az otthonodban a munkavégzés helye? Hol a te home office irodád? Én bevallom, gyakran esem abba a hibába, hogy elkezdem a napot az egyik szobában egy laptoppal és a határidőnaplómmal, majd kimegyek az étkezőbe, ottfelejtek néhány tollat és a határidőnaplót.

Később a hálószobában, az ágyon ülve, akkor már egy csomó kinyomtatott papír és más, a negyedik helyiségből előszedett irat közt kuporogva fejezem be a napot. Ez a lehető legrosszabb, és érzem is, hogy rombolja körülöttem és bennem is az egyébként is törékeny harmóniát. Szóval már dolgozom azon, hogy ne legyen home office az egész lakásban, csak egy helyiségben. A többinek pedig maradjon meg a saját funkciója.

Hívd meg a természetet az otthonodba!

Fotó: Shutterstock.com

Biztosan nem először érzed úgy, hogy valami hiányzik… talán a természet közelsége segít kiegyensúlyozottabbá, élettelibbé, harmonikusabbá tenni a körülötted lévő teret. Használj bátran természetes anyagokat, illatosíts levendulával, vagy használd a kedvenc őszi-téli aromáidat, és tegyél növényeket az életteredbe.

Sokat segíthet az is, ha beengeded a természetes fényt, illetve a fény-árnyék, fekete és fehér egyensúlyával is törekszel a harmónia megteremtésére – erre az ősi kínai hagyomány, a Feng Shui is biztat. 

Csend vagy zene?

Fotó: Shutterstock.com

Mit érzel, ha belépsz a hálószobába? Szét vannak dobálva a ruháid, nincsenek jól elrendezve a bútorok, be van zsúfolva minden egy szűk, kis, sötét térbe? Vagy ez egy olyan kellemes kis kuckó, ahol ténylegesen ki tudod fújni magad egy nehéz nap után? Ha még nem ez a helyzet, akkor itt az ideje, hogy a tettek mezejére lépj, és megteremtsd a saját kis csendes zugodat, ahová öröm visszavonulni egy őrült nap után.

Egyébként nem kell beérned egyetlen békés, nyugalmas ponttal a lakásban! Ha az egész belső teret nem is tudod a harmónia szigetévé tenni, kialakíthatsz magadnak egy relaxzónát – ez lehet egy fotel a kedvenc könyveddel, de akár egy üresen álló szoba is –, vagy akár a használaton kívüli vendégszobát is kinevezheted a saját jógastúdióddá. A lényeg, hogy te érezd, hogy a változás harmóniát hoz az életedbe.

És bármilyen triviálisnak hangzik is, ebben a zene is sokat segíthet. Elképesztő hatása van testünkre-lelkünkre, megnyugtat, felemel, optimizmussal tölt el, és új erőt ad a hétköznapokhoz. A zene igazi csodaszer a léleknek, miért is ne használnád ezt ki te is? Azt viszont, hogy klasszikus, meditációs, pop, rock vagy milyen típusú zenét hallgass annak érdekében, hogy minél inkább harmóniába kerülj a kis világoddal, már neked kell eldönteni.

Marie Kondo módszere – kipróbálnád?

Marie Kondo
Fotó: Shutterstock.com

Ha két mondatban kellene összefoglalnom Marie Kondo módszerét, akkor egyrészt bajban lennék, hiszen olvasom a könyvét és nézem a sorozatát a Netflixen – szóval rengeteget tudnék róla mesélni. De a lényeg az, hogy ő azzal az alapgondolattal végzi a rendrakást (négy kategóriában: ruhák, könyvek és papírfélék, vegyes apróságok, érzelmileg fontos dolgok), hogy csak azt tartsd meg, ami örömet okoz.

Kísérleti jelleggel nekiestem a spájzunknak, mondván, hogy kipróbálom ezt a módszert, de már az első kezembe kerülő doboznál elakadtam: ez nem volt más, mint a vőlegényem szerszámosládája. Gondolom, nem kell magyaráznom, hogy nekem abból semmi sem okozott örömet – nekem teljesen mindegy, milyen csavarhúzót használunk itthon –, ugyanakkor tudom, hogy szükségünk van ezekre a dolgokra.

Marie Kondo szükséges, de örömet nem adó tárgyaknak hívja ezeket, és azt mondja, a forma, a funkcionalitás, vagy annak érzése, hogy a birtokunkban lévő tárgy tényleg hasznunkra van a hétköznapokban, valójában mind az örömre utalnak. Ha ezzel még nem győzött meg, javasol még valamit: hogy ezekre a holmikra mondj gyorsan egy saját magad által kitalált áldást. Valahogy így: „Kedves öreg csavarhúzóm, lehet, nem használlak gyakran, de amikor szükségem van rád, mindig zseniális vagy!”

Ne félj a változástól!

Fotó: Shutterstock.com

Akár Marie Kondo módszerével állsz neki a harmónia visszacsábításának az otthonodba, akár máshogy, a lényeg, hogy ne félj a változástól, merj bátran tenni azért, hogy önmagad lehess!

Ha ehhez az kell, hogy elengedsz néhány holmit, vagy átfested a hálószobád, esetleg egy adományboltban leadod végre a nagymamádtól örökölt vázát, melyet sosem szerettél igazán, hát legyen. Ne halogasd a változást, mert ez lehet a kezdő lökés az otthonod belső tereinek harmonizálása felé, ami sokat segíthet abban, hogy végre a lelkedben is harmónia uralkodjon.

(Felhasznált irodalom: Marie Kondo: Tiszta öröm c. könyve)

Címkék: takarítás, szelektálás, rendrakás, harmónia a lakásban, home office mindenütt, növények a lakásban, fények a lakásban, harmonikus hálószoba, zenehallgatás fontossága, marie kondo módszere, a lélek harmóniája

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!