A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Kertészeti kiskáté kezdőknek és haladóknak

Nagy öröm a kiskert - ez volt a címe egy régi kertgondozási szakkönyvecskének. Az örömmel nincs is baj, de nem emlékszem, hogy a szakkönyv írója hangsúlyozta volna, hogy dolog is van ám a kerttel. És nemcsak a verőfényes, huszonnégy fokos nyári szombat délutánokon, hanem a hideg és lucskos tavaszban is.

Fotó: Shutterstock.com

Későn jött idén a jó idő, márciusban még bőven lefagyott minden, ami a tavaszias januárban kinyílt. És nyilván senki nem kezdett neki a tél végi rendcsinálásnak a 30 centis hó alatt. Nem ártott volna megejteni ezt már januárban, de hát ki tudta? Ugye?

Fű - komposzt
Mire is kell figyelni áprilisban? Például a fűre. Ami most megy tönkre éppen, ha még mindig rajta napozik a tavalyi, vizes lomb. Hordjuk gyorsan a komposztra! Ilyenkor kapjon a gyep egy kis trágyát, ha szerencsénk van, a tavaszi esők jól bemossák, ha nincs, akkor öntözzünk!

Az első fűnyírással viszont várjunk, ha a fű között tavasszal virágzó hagymások levelei még nem száradtak el. Április végén aztán már vethetjük a fűmagot is azokra a helyekre, ahol mégis luk maradt.

Fák, bokrok
A fákat, bokrokat metszeni már késő, ami nagyon belóg, inkább kötözzük fel. Ha bármilyen, ásással, földmozgatással kapcsolatos ötletünk támadt a télen, annak most veselkedjünk neki, amíg még nedves a föld – könnyebb vele bánni, mint amikor már jól kiszáradt, meg le is tapostuk.

Az öntözőrendszer kiépítéséhez például ez a legjobb időszak, a virágzó, termő növények alatt inkább ne mozgassuk már a földet. Ha kiskertet is tervezünk, ott is logikus előbb az öntözőrendszer csöveit lerakni, és csak utána vetni, palántázni.

És ha már a vetésnél tartunk: a hónapos reteknek, újhagymának, salátának, korai borsónak már ki kellett kelnie! Ha nem tették, vessük őket újra.

A virágok dolga
Ültessük friss földbe a balkonnövényeket, a dézsásokat. Persze, amit már alig bírunk el, azt nem muszáj kicibálni a cserépből, elég a felső néhány centiméteres földréteget kicserélni. Kapjanak komposztot is, az mindig jól jön.

És ha már napközben elég meleg van, elkezdhetjük kiszoktatni őket. Ne a napra, egyelőre, mert megégnek, de a friss levegőt és a szelet mindenképpen szeretni fogják.

A cserepes szobanövényeket is most a legjobb átültetni, még akkor is, ha nem kerülnek ki a kertbe – bár ha meg tudjuk óvni a hidegtől és a direkt napsütéstől, mindegyik szobanövénynek jót tesz, ha nyaral néhány hónapot a szabad levegőn.

Az orchideák hihetetlenül jól mutatnak például a diófa ágai közé akasztva, de nálunk a fűzfán „nyílnak” a csüngő fuksziák, és az aszparágusz is ott nő akkorára, hogy ősszel új helyet kell keresni neki a lakásban.

Kerti szerszámok
És ha már rendet csináltunk a kertben, ne feledkezzünk meg a kerti szerszámokról sem: döntsük el, mire lesz szükségünk az idén, mit kell megjavítani, megerősíteni, megélezni, és mi helyett muszáj újat venni, mert már reménytelen.

És hol fogjuk őket tartani, ahol nem rozsdásodik, nem rágja szét a kutya, és meg is találjuk, ha keressük.

Igen, a kutya is
A kutyánk nyilván lelkes csaholással vesz részt minden kerti munkában, az ásástól a komposztlapátolásig. Ugye szétrágta az etetőtálját tavaly óta? És szétfagyott az a kerámia kaspó is, amiből inni szokott?

Vegyünk neki is valami szép edényt, amit nem kell dugdosni a ház mögött. Aztán fürdessük meg, mielőtt beengedjük a szőnyegre. 

Címkék: kutya, kerti dolgok, komposzt, metszés, szerszámok, ültetés

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!