A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Képesek vagyunk megújulni

Popsztár, jogász, és két kicsi gyerek édesanyja. Párja egyben a munkatársa is. Nem két élete van, hanem legalább három, mégsem panaszkodik. Nem nagyon. Utálja, ha megmondják neki, hogy mit tegyen, mert magától úgyis többet megtesz. Különleges? Talán. A zenekara neve mindenesetre Unique.

Völgyesi Gabi
Fotó: Pitrolffy Zoltán

RIDIKÜL MAGAZIN Nagyon egészségtudatos?

VÖLGYESI GABI Nem.

RM Pedig mikor ideértem, perceken át arról beszélt, hogy evés után hány perccel szabad kávét inni, valamint azt is megemlítette, mennyire ragaszkodik a rizstejhez és a biocsokihoz.

VG Tíz évvel ezelőtt tényleg kevésbé foglalkoztam az ételek összetevőivel, mint mostanában. Ezen a téren is fejlődöm.

RM Gyümölcs, zöldség, kalóriatáblázat?

VG Kalóriatáblázat nincsen. Ahhoz szeretnék egy kicsit jobban érteni. Egészségesen élni nálam többet jelent az egészségtudatos táplálkozásnál. Aludjunk 8 órákat, nyilván a kétéves fiam még többet, együnk minden étkezéshez feldolgozatlan, friss, esetleg organikus zöldséget vagy gyümölcsöt, igyunk elég vizet, vezessük le a stresszt, ahogy tudjuk.

RM A gyerekeinek is ezt tanítja?

VG Abszolút.

RM Mekkorák a fiúk?

VG Elliot kétéves, Martin négy múlt. Mind a hárman januáriak vagyunk.

RM Tervezett időzítés?

VG Miután szültem, itthon töltöttem a gyermekágyi részt április–májusig, aztán mehettem fellépni. Ez mindkét esetben így alakult. Mondjuk így is eltelt három és fél év új Unique-szám nélkül.

RM Még hány ilyen periódust tervez?

VG Nullát. Én az a típusú ember, nő vagyok, aki nem kizárólag a háztartásban teljesedik ki, bármennyire is szokás ezt manapság megfogalmazni női princípium gyanánt. Csodálatos dolog anyának lenni, de vannak más ambícióim is.

RM Azon kevés popénekesek egyike, akik jogi diplomával büszkélkedhetnek. Használja is a tanultakat?

VG Egy ügyvéd barátnőmnek dolgozom, akivel egy angol jogi szaknyelvi tanfolyamon ismerkedtünk meg. Mindig is kerestem az alkalmat, hogy a munkám része lehessen az angol nyelv használata.

RM Ügyvédként praktizál?

VG Minden vizsgám megvan hozzá, de akkor válik valaki hivatalosan is ügyvéddé, ha leteszi az esküt, és a kamara tagja lesz. Egyelőre az éneklés fontosabb. A jogászkodás egyfajta szerelem. Soha nem fogom feladni, de nem is kell.

RM Ezek szerint három teljes embert igénylő szerepben áll helyt: anya, popénekesnő és jogász. Időben hogy tudja mindezt összeegyeztetni?

VG Kemény szervezéssel. A koncertek többnyire hétvégén vannak. Ilyenkor jogászként békén hagyják az embert, mert egy normális szakmában az a pihenőidő. A popzenész viszont akkor lép fel, úgyhogy ez a kettő összeegyeztethető.

RM Van továbbá két apró gyermeke is.

VG  Gondolom, az a kérdés, hogy jut mindenre idő. Két síkon fut a megoldás. Az ember hetekre, hónapokra előre vezeti a naptárját: megtervezi, mikor megy fellépni, és mikortól kezdődik a gyereke sítanfolyama stb. A másik szempont az, hogy folyamatosan próbáljam megélni a pillanatot.

Itthon nem rágódom irodai témákon, ha énekelek, akkor csak azzal foglalkozom. Megpróbálok flow-élményt biztosítani magamnak, illetve amikor együtt vagyunk a férjemmel, a családommal, akkor mindannyiunk számára. Ez a nehezebb. Szerintem egyre ügyesebben menedzselem a dolgokat, de nyilván sose lesz minden tökéletes. És igen, én is úgy gondolom, hogy sokszor szétesem, de csinálom, mert ez az életem.

RM Minden szerepéhez ragaszkodik?

VG Nyilván. A gyerekekről lemondani értelmezhetetlen kategória, a jogászi énemről nem akarok, mert anélkül félember lennék. Ugyanez vonatkozik az éneklésre is, ami nálam zsigerből jön. Ha észreveszem, ha nem, folyton dudorászom. A muzikalitás a lételemem.

RM Hangszeren is játszik?

VG Hat évig zongoráztam. Felnőttként próbáltam újra felvenni a fonalat, de sajnos már nem tudtam óráról órára készülni, úgyhogy abba kellett hagynom. Viszont a mai napig leülök a zongorához, és előveszem a régi kottákat.

RM Sokan hallották, hiszen tévés produkció volt, amikor Simon and Garfunkel örökzöldjét, a Sound of Silence-t adták elő Péter Szabó Szilviával.

VG Igen, azt imádtam, ráadásul nagyon jó volt duóban énekelni a sógornőmmel.

RM A sógornőjével?

VG Igen, ő az öcsém mátkája, ami nem titok, bár még nem is köztudott. Sok embernek tetszett az a produkció, a mai napig halljuk, hogy betalált.

RM Bebizonyította a rajongóknak, hogy egy ekkora világszám sem fog ki magán?

VG A saját korosztályomból kiindulva: ennyi idősen ki rajong már? Az a tinik dolga. Felnőtt a közönségünk.

RM Régen a tiniknek szólt a Unique?

VG Nem tudom. Viszonylag későn kezdtük el megélni az igazi sikereket. Mi sosem voltunk igazán mainstream zenekar, bármilyen gyakran játszottak és játszanak bennünket a rádiók. Talán a szövegeink miatt.

A szövegírónk, Ferbár Zsolt érdekes figura. Soha nem tudott megrendelésre dolgozni, pedig sokan keresték. Ő csak a Unique-ba tud írni. Nem mondom, hogy mi feltétel nélkül befogadjuk minden szövegét, de Ádám zenéje se mindig tetszik elsőre nekem vagy Zsoltnak. Azon gondolkodom, vajon az én előadásom mindig tetszik-e nekik. Érdekes módon igen!

RM Vagy csak nem merik megmondani?

VG Lehet, mert akkor tüzet okádok. Alapvetően demokratikus közösség vagyunk, mindhármunk munkájának át kell mennie a másik kettő szűrőjén.

RM Izgalmas helyzet, hogy a párjával, Kovacsics Ádámmal dalszerző-előadó kapcsolatban is állnak. Ez nem terheli meg a magánéletüket?

VG A mi kapcsolatunk a zenekar megalakulásával egyidőben indult. Nem is tudom szétválasztani.

RM Előtte nem is ismerték egymást?

VG Nem. Ádámot Zsolt révén ismertem meg, az ő baráti társaságához tartozott.

RM Akkor már énekelt?

VG Dolgoztam egy zenekarral, énekeltem és szintetizátoroztam. A fiúk megmutatták az első számaikat, és meghallgatták, mit kezdek velük. Szerintem eleinte ők voltak lelkesebbek, aztán én is belelendültem. Közben Ádámmal a zenén túl is fontosak lettünk egymásnak.

Tehát a mi kapcsolatunk meglehetősen összefonódott a Unique-kal. A munkában ki vannak osztva a szerepek. Ő zeneszerző és hangszerel, kitalálja, milyen dalokkal jöjjünk elő. Én szócső vagyok, énekelek. Nyilván jelzi, hogy mi tetszik neki, mi nem, és én viszont. Minden kapcsolatban vannak konfliktusok. Nem baj. Találjuk ki a konfliktuskezelési technikáinkat!

RM Ugyanazokat a technikákat használják?

VG Ádám utál konfrontálódni, nekem semmi bajom ezzel, de már csak akkor konfrontálódom, amikor nagyon kell.

RM Kialakult, hogy kinek mi a feladata? Ki főz?

VG A gyerekeimnek, az emberemnek bármikor főzök, de mint említettem, kiborít az a fajta társadalmi elvárás a nőkkel szemben, hogy mi leginkább szüljünk és vezessük a háztartást. Ebben nem vagyok objektív. Szerintem a nők terhelhetőbbek, mint a férfiak. Terheljük is magunkat.

RM Úgy érzi, kötelessége terhelnie magát?

VG Sosem szerettem, ha megmondták, hogy mit csináljak. Sőt, az az egyik bajom, hogy ezt nagyon utálom. Belőlem az ilyesmi kontraproduktivitást vált ki, tehát azért sem fogom azt csinálni, amit a másik mond. Nem előnyös tulajdonság, dolgozom rajta.

RM Másnak nem voltak művészi ambíciói a családban?

VG Apám nagyon muzikális, szép az énekhangja, együttesben is zenélt. Civilben egyébként elektroműszerész volt, és emellett muzsikált.

RM Ő bátorította, amikor kiderült, hogy énekesi ambíciókat dédelget?

VG Inkább az anyám. Ő íratott be zongorázni, utána pedig elvitt Presser Gáborhoz, hogy énekeljek előtte.

RM Hány éves volt akkor?

VG Talán tizenegy. Szerintem Presser már nem is emlékszik rám, pedig – anyám szerint – csiszolatlan gyémántnak nevezett, és elküldött egy énektanárnőhöz, Sík Olga nénihez. Valószínűleg akkor is lázadtam, mert nem tetszett, mikor elmondta, hogy akik hozzá kerülnek, azoknak még nincs hangjuk, de majd ő kreál nekik. Én viszont úgy gondoltam, tudom, hogy a saját hangomnak mi áll jól. Több órára nem mentem.

RM Máshoz sem?

VG Nem jártam énektanárhoz.

RM Ma már bánja, vagy továbbra is egyetért az akkori döntésével?

VG Egyáltalán nem bánom. Szerintem elég jól énekelek. Szeretnék jobban is, vagyis még többet foglalkozni vele, de nem tudok, mert erre sincs időm.

RM Meglehetősen muzikális család. Édesapja is zenélt, sógornője, Péter Szabó Szilvia is neves énekesnő. A családi ünnepeken együtt dalolnak?

VG Általában nem, legutóbb mégis így esett. Apám barátnőjének a születésnapi bulijára Szilvivel elénekeltük a már említett Sound of Silence című számot. Apám is írt neki egy dalt.

RM Milyen érdekes lenne, ha Völgyesi Gabi az édesapja szerzeményét adná elő.

VG Nem biztos, hogy stadionokat tudnánk megtölteni. Arra nagyobb lenne a kereslet, ha Szilvivel találnánk ki valamit közösen.

RM Kitalálnak?

VG Talán, de egyelőre a nemrég megjelent dalunkkal foglalkozom, melyet hamarosan egy újabb követ.  

RM A legfrissebb számuk, a Magadban keresd, az egyik kereskedelmi tévében hetekig sugárzott Szelfi című televíziós naplósorozat vége felé született meg. Bátor vállalkozás volt ennyire személyesen megmutatni magát ország-világ előtt.

VG Bátrak vagyunk. Számomra azért nem volt meglepő, hogy vállaltam. Már húsz éve egész másutt húzom meg az intimitás határait, mint egy átlagember.

RM Merre tart a Unique, hogyan marad korszerű?

VG Szerintem képesek vagyunk megújulni, Ádám pontosan ismeri a naprakész zenei trendeket, ugyanakkor van egy kialakult, érett zenei tudása, ízlése. Nagyon érzékeny, állandóan elégedetlen, hiába vagyunk sikeresek. Szerintem örülni kell annak, ami eredmény, amit létrehozunk. Nemcsak művészként, hanem az élet minden pillanatában.

Elnézést, amiért ilyen közhelyes bölcsességekkel hozakodom elő, de ez az igazság. Élvezem a családomat és azt, hogy emellett azt csinálhatom, ami fontos számomra. Igaz, hogy ez rengeteg melóval jár, de legfeljebb most kevesebbet nyaralunk. 

Címkék: szelfi, bátorság, gyereknevelés, zenei karrier, énektanár, kovacsics ádám, unique, péter szabó szilvia, kontraproduktivitás

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!