A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Kényszer után választás

Az életmódváltásnál beigazolódik a közhely: minden fejben dől el. Talán luxus megvárnunk a másik eshetőséget, amikor már elveszítjük a döntés szabadságát. Sokakat ugyanis az élet egy komoly betegség formájában kényszerít gyökeres változtatásra, ahogyan cikkünk szereplőit is.

Fotó: Thinkstock

1. Aki új szenvedélyre lelt a főzésben
Nem is egy: több komoly betegség kényszerítette életmódja megreformálására Tolnai Orsolyát. A huszonnyolc éves, Zalaegerszegen élő jogász élete egyik legjobb döntésének tartja, hogy belevágott. Sőt: tudását és kreativitását összegyúrva könyvbe gyűjtötte azokat az ízletes ételeket, amelyek visszaadták az egészségét. De ne rohanjunk ennyire előre az időben!

Orsolya még az egyetemi években „begyűjtött” magának néhány betegséget: allergiás lett például a háziporra és a macskaszőrre. 2013-ban pedig szűnni nem akaró bőrproblémák, hasi fájdalmak és puffadás jelentkezett nála. Ekkor az ekcéma mellett glutén- és laktózérzékenységet is diagnosztizáltak, ám a hagyományos orvoslás tehetetlen volt a problémáival szemben. „Mivel nem volt más lehetőségem, elkezdtem magánszorgalomból kutatni a neten. Ráakadtam egy ismert blogger, Pocak Panna oldalára, aki a paleo életmód által lett úrrá az inzulinrezisztenciáján.”  

2013. májusában a bírónő belevágott a tejterméket, hüvelyeseket, cukrot és még számos összetevőt mellőző életmódba. „Bementem a konyhába, és mindent kiszortíroztam, ami káros. Teljesen más alapanyagokat szereztem be, egy megváltozott szempontrendszer alapján. A sikerek pedig nagyon hamar jelentkeztek.” Az életmódváltásának köszönhetően rövid időn belül eltűntek róla az ekcémás hólyagok, kitisztult a bőre, és hamarosan a gyógyszerszedést is abbahagyta. Ehhez azonban hatalmas önkontrollra és tudatosságra volt szüksége.

„Az vagy, amit megeszel. Számomra megszűnt a nassolások és az elcsábulások lehetősége. Órára pontosan tudom, hogy mikor mit kell ennem, amitől sosem térhetek el. Éppen ezért reggelente korán kelek, és megfőzöm magamnak az aznapi ételemet.” Orsolyával azóta egyszer fordult elő, hogy egy étteremben olyan ételt is evett, ami glutént tartalmazott. Napokon át tartó gyomorrontás és rosszullét lett az eredménye.

„Nem mehetek el csak úgy egy étterembe, előzetesen utána kell néznem a lehetőségeimnek. Megtanultam az új életmódom szerint vásárolni is. Az áruk címkéjén minden egyes betűt elolvasok, kívülről fújom a tápanyagtáblázatokat is. Tény, hogy az alapanyagok többe kerülnek, azonban kevesebbet eszünk ezekből a minőségi ételekből.” A betegségeit hátrahagyó jogásznő szerint egyetlen titka van az életmódváltásnak: az elhatározás. „Mára a barátaim is elfogadták, hogy más szabályokhoz tartom magam. Közben a testvérem is életmódot váltott, és csodák csodájára megszűnt az allergiája. Én pedig visszakaptam az egészségem, és új szenvedélyre leltem a főzésben. Mindenképpen megérte!”

2. Álomalak szélsebesen
Borbély Angélát rengeteg nő ismeri a közösségi oldalon keresztül, ő Angelocska, a Workout Girl. Az orosz-lengyel szakos nyelvtanár mindig sportolt, és megpróbált egészségesen étkezni. A sikerek nem maradtak el, Angi gyönyörű alakot mondhatott magáénak. Idén januárban azonban komoly egészségügyi problémákkal szembesült: állandóan fáradtnak érezte magát, és fájtak a végtagjai.

„Kiderült, hogy a pajzsmirigyem alulműködik, és inzulinrezisztens is vagyok. Lesújtott a hír, hiszen talán túlságosan is egészségesen táplálkoztam. Rádöbbentem, hogy újra kell fogalmaznom az életmódomat.” Angi számára a következő, betegeskedő hónapok nehéznek bizonyultak, a korábbi fitt nő élete eltűnt, azonban a pajzsmirigykezelésnek köszönhetően kezdett visszatérni az energiája. Angi életébe az hozta el az igazi változást, amikor nyár végén meglátott egy plakátot.

„Egy fitneszmodell-versenyt hirdettek. Korábban semmit sem tudtam erről a világról, de a fejembe vettem, hogy elindulok rajta. Magamnak akartam bizonyítani.” Anginak kilenc hete volt a felkészülésre, ami – valljuk be – nem túl hosszú idő. „Teljesen egyedül készültem fel életem első versenyére. Szerencsére az interneten már rengeteg információ akad, volt miből tallóznom. Ehhez tettem hozzá a saját tudásomat.” A felkészülési időszak rengeteg lemondással járt: hajnali négykor kelt, és indult edzeni.

„Munka mellett külön kihívást jelentett az edzések megszervezése. Bár végül nem értem el helyezést, mégis bebizonyítottam, hogy képes vagyok a maximumot kihozni magamból.” Angéla számára az életmódváltás önbizalmat és kiegyensúlyozottságot hozott. „Nem szeretnék egyelőre több versenyen indulni, hiszen rengeteg pénzt és időt visz el. Januártól új céljaim vannak.”

Életmódváltásból hivatás
Bodó Andi mindig sejtette, hogy valami nincs rendben, és ha nehezen is, de belenyugodott abba, hogy hirtelen megváltozott az alakja. A tudattrénerként dolgozó hölggyel a húszas évei végén megtörtént minden nő rémálma. „Két hét alatt tíz kilót híztam, pedig semmivel se ettem többet, mint máskor. Összeomlott a világ.”  Hiába diétázott, sportolt és tett erőfeszítéseket a korábbi alakjáért, nem járt sikerrel. Andi kénytelen lett elfogadni a megváltozott méreteit, és hosszú évtizedeken át úgy élt a testében, hogy elégedetlen volt önmagával. „Nagyon keményen edzettem, de semmi eredmény. Tehetetlennek éreztem magam.”

Végül 2011-ben, egy szomorú családi esemény után derült fény arra, mi okozza Andrea mozdíthatatlan súlyfeleslegét. „Amikor édesanyám beteg lett, majd egy év múlva elment, a lányomnak csomóban kezdett hullani a haja. Azonnal inzulinvizsgálatra küldtük, és kiderült, hogy inzulinrezisztens lett. Abban a pillanatban lecseréltem az otthoni alapanyagokat: a fehér lisztet, a cukrot és a rizst.” Andi megtanulta a speciális étrend összeállítását, és ő is ezek alapján kezdett el táplálkozni. Kisvártatva arra is rádöbbent, hogy ő is érintett az inzulinrezisztenciában, ami tulajdonképpen a cukorbetegség előszobája.

„Leesett a tantusz, mi lehet velem. Azonnal megcsináltattuk az inzulinvizsgálatot, borzasztó eredmény jött ki. Mégis, boldog voltam attól, hogy kiderült, mi a bajom.”  Az asztrológiával is foglalkozó szakember 2012 óta gyökeresen megváltoztatta az életmódját. „Szénhidrát-korlátozott étrendet követek, gondosan megválogatott alapanyagokból, és futni is elkezdtem. Nálam nincs mese: ha nem így tennék, inzulinoznom kellene magam.” Azóta Andrea nyolc kilóval lett könnyebb, és három mérettel kisebb ruhákat hordhat.

„Helyrehoztam az önbecsülésem és a tartásom. A női energiáimmal is jót tettem. Belevetettem magam a betegség lelki hátterébe is. Mivel az életmódváltás egyik sarkalatos pontja a pszichés pillér, felkértek egy egészségcentrumban a lelki vonal támogatására.”

Bodó Andi professzionális életmódváltóként azt tanácsolja nekünk, ne a kínzó szabályokat keressük és lássuk meg az új életmódunkban, hanem azt a jótékony korlátot, amely nélkül lezuhannánk a szakadékba.

Címkék: paleo, betegség, egészséges életmód, kényszer, életmódváltás, inzulinrezisztencia

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!