A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Kell a kicsinek egy még kisebb!

A gyerekek kutyát akarnak. Jó, akkor cicát. Jó, akkor egy nyuszit vagy tengerimalacot. Na jó, egy hörcsögöt.

Ahogy az utolsó állatot leírtam, kicsit sírásra görbült a szám, mert pontosan átéreztem újra, amit hajdanán. Én még hörcsögöt sem kaptam, mert anyukám szerint pfuj de undorító.

Egérfarm

Az egyik osztálytársamnak viszont épp akkoriban születtek egerei, sok icipici, nagyon cuki, hófehér kis vak szerencsétlen. Nyolcan maradtak, mert néhányat felfalt az anyukájuk, iszonyat, tudom, vissza is tért álmaimban sokszor. Aztán az osztálytársnőm anyukája elmagyarázta, hogy az egér okos állat, nyilván csak a beteg és/vagy létszám feletti kölyköket ette meg, akiknek amúgy sem jutott volna cici, és éhen haltak volna.

Hát, ez a sok fényes információ lenyűgözött. Teljesen beleőrültem a tudományba, máris biológusnak éreztem magam, és azonnal egérfarmot akartam létesíteni (később állatkertet). El is határoztam, hogy az én kisegerem, aki az uborkásüvegben lakott, és a Poci nevet kapta, a következő hónapban szül nyolc új kisegeret, azok meg nyolcat, nyolcat, nyolcat stb., tovább nem tudtam számolni, mert akkor még nem tanultuk a szorzótáblát.

Csakhogy a következő hónap eseményei már egér nélkül zajlottak, mert anyukám még aznap este meglátta a szobámban Pocit, és sikítozni kezdett, hogy már megmondta, hogy pfuj de undorító! Az sem érdekelte, hogy Poci nem hörcsög, mert nem a származása a lényeg, hanem a csupasz farka hossza.

Ha állatot nem, akkor…

Fotó: Shutterstock.com

A suliban akkoriban egyre több gyerek kapott állatot, a szerencsésebbek kiskutyát, a kevésbé szerencsések halat, de voltak olyanok is, akik a nagyijuk macskáját nevezték ki sajátjuknak, és annyit játszhattak vele, amennyit akartak, már ha a hétvégét a nagyinál töltötték.

Az egyik osztálytársam viszont elárulta, hogy megzsarolta a szüleit, ha nem vesznek azonnal egy kutyát, akkor vegyenek neki egy testvért. Ezen megint lázba jöttünk, én például el is merengtem, milyen jó lenne, ha lenne egy fiú ikertestvérem, aki egy-két évvel idősebb nálam. Akkoriban még mindig könyvsiker volt A két Lotti, hát ezért. Lotti nevű kutyája is lett egyik osztálytársamnak, de nekem még mindig nem volt sem állatom, sem tesóm.

Viszont kaptam egy plüssbuldogot. Akkorát, mint az iskolatáskám. Kezdetben berzenkedtem tőle, mert igen csúnya pofája volt, de mélyen a szemébe nézve rájöttem, hogy szeret. Akkortól minden titkomat, félelmemet, vágyamat az ő fülébe súgtam, és meg voltam győződve róla, hogy hallja, érti, és segít. A szüleim egy idő után aggódni kezdtek, nem beszélgetek-e túl sokat a rongykutyával, és elvittek a doktor nénihez. Ő azt javasolta, ugyan, vegyenek már a gyereknek egy állatot. 

Jó, hát vegyünk…

Nagy döntés ez, jól át kell gondolni. Az állattartás pénzbe kerül, felelősségteljes gondolkodást igényel és rengeteg odafigyelést, időt, türelmet. Vigyázni kell az állatra, vigyázni kell a gyerekre. A gyermek szempontjából, persze, inkább előnyökről beszélhetünk, hisz végre lesz egy társa, aki kisebb, mint ő, és soha nem mondja neki, hogy majd akkor játszom veled, ha elvégeztem a háztartási munkát, és kipihentem a munkahelyi fáradalmakat.

A gyerekek mindig megígérik, hogy majd ők fogják gondját viselni a kisállatnak, de ez nem mindig betartható. Sötét téli estéken például ki engedi le a kisiskolás gyerekét egyedül az utcára kutyát sétáltatni? Ki engedi, hogy ugyanez a gyerek buszozzon át a város másik végébe az állatorvoshoz a cicával? Na, de még mielőtt el is vetnénk az ötletet, nézzük csak meg, mennyi előnnyel jár, ha lesz egy kis vakarék a gyerekünk ágya alatt.

Fotó: Shutterstock.com

A gyerekünk (is) jól jár

  • A kisállat tartása felelősségre tanít. Fontos, hogy a szülő magyarázza el, miből mennyit kell adni enni a cicának, kutyának, hörcsögnek, hogyan kell tisztán tartani a ketrecét, ürítőtálját. Ahogy a gyerek egyre idősebb, annyival több feladatot vállalhat át. A gyerek megtanulja, hogy gondoskodni jó érzés, megtanul odafigyelni, jól szeretni.
  • Gyermekünk önereje, önbizalma is nő. Tudni fogja magáról, hogy képes gondoskodni egy élőlényről, és többé soha nem hagy magára egy árva állatot. Tiszteli az életet, átérzi mások szükségleteit, éhségét, szomjúságát. Kiolvasni egy kutya tekintetéből, hogy mit szeretne, csak az képes, akinek fejlett az érzelmi intelligenciája. Ezt tanulja a gyermekünk.
  • Az egyke gyerekeknek pláne nagy a szükségük a kutyatestvérre, vagy más állatkára. A családi hierarchiába végre érkezik valaki, aki nem áll a gyerek fölött, hanem csakis mellette, igazi társként, a legjobb barátként. Az állattartás fejleszti a szociális képességeket, ami egész életükben hasznukra válik majd.
  • Felmerülhet a szülőkben, hogy az állat betegséget hoz, de ez a félelem nem igazolt. Persze, az állatot tisztán kell tartani, de bizonyított tény, hogy az állatok mellett felnövő gyerekek immunrendszere sokkal erősebb, hiszen könnyebben megküzdenek a kórokozókkal. Ezenfelül például a kutyasétáltatás kifejezetten jó sportolási és mozgási lehetőség a nagyobb gyerekek számára. Egyes kutatások szerint az állatszőr jelenléte ellenállóvá teszi a gyermekek tüdejét, így kisebb valószínűséggel alakul ki náluk asztma.
  • A magány érzését nem fogja megtapasztalni az a gyermek, akinek mindig ott van a közelében egy állat. Ez sokat segíthet akkor is, ha a gyerek fél az új iskolába, óvodába való beilleszkedéstől. A terápiás célból tartott cicák, kutyák egyszerűen azzal megnyugtatják a gazdijukat, hogy hagyják magukat sokáig simogatni. A szívverés lelassul, a vérnyomás lecsökken, a boldogság érzése pedig nőttön-nő mindkét félnél.

Címkék: állatot a gyereknek, miben segít a gyereknek az állattartás, állattartás előnyei a gyereknél

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!