A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Karácsonyi menü egészségesre hangolva

A karácsony nemcsak az ajándékokról, hanem a nagy és ráérős családi ebédekről, vacsorákról is szól. Ez pedig az új év első napjaira megteszi a hatását, felesleges kilók formájában a derekunk körül fedezhetjük fel. De nem kell feltétlenül így lennie.

Fotó: Shutterstock.com

A jó étel egyik titka a kiváló minőségű, friss alapanyag. Ez az egyik záloga annak is, hogy kevésbé maradjanak rajtunk felesleges kilók. Ugyanakkor arra sem árt figyelni, hogy mit választunk alapanyagnak.

Arról már nincs vita, hogy a cukor és fehér liszt nem feltétlenül szolgálja az egészségünket. Érdemes elkerülni az összes gyorsan felszívódó szénhidrátot, amelybe a fehér rizs is beletartozik.

De hogyan is készüljön a karácsonyi menü, ha pont a legfőbb alapanyagokat tiltjuk ki? A jó hír az, hogy nem lehetetlen. Sőt, nagy felhajtás sem szükséges ahhoz, hogy kissé korszerűsítsük a régi fogásokat.

Mi legyen a rizs helyett? 

Ilyen például a töltött káposzta, amely önmagában nagyon remek és tápláló étel. Csak a fehér rizs ejt foltot a becsületén. Ha ezt kiiktatjuk belőle, akkor máris sokat tettünk az egészségünkért.

De pótolhatjuk is a rizst, ha ragaszkodunk hozzá. Egészen egyszerűen cseréljük le hántolt, pirított napraforgóra. Megígérem, hogy finom lesz a végeredmény, a szotyi megpuhul a végére.

Fotó: Shutterstock.com

Az a jó hír, hogy a halászlénél egészségesebb fogás kevés van a karácsonyi menüben. Ám itt is van egy kitétel, ugyanis a bajai változat már nem tartozik ide a belefőzött gyufatészta miatt. Ha kihagyjuk a tésztát, ismét sokat tettünk a testünkért.

Manapság nálunk is nagy sikere van, és felkerül a karácsonyi menüre a sült vagy töltött pulyka. Igen remek és ízletes étel, és egészséges is. Ám ehhez néhány szabályt érdemes megfontolni.

A töltött változat töltelékébe ugyanis nem javasolt rizst vagy áztatott zsemlét keverni. Dúsíthatjuk a tölteléket e helyett májjal, kölessel, gesztenyével és rengeteg feldarabolt zöldséggel.

A sima sült pulykával semmi probléma nincs, az egészségünkre a veszélyt a köret jelentheti. Krumpli és rizs helyett tálaljunk mellé sült zöldségeket, sütőtökpürét vagy sült édesburgonya hasábokat vele sült zeller hasábokkal.

Sütemények cukor nélkül?

Igen, ma már természetesen ez is lehetséges. Akár cukorpótló édesítők nélkül is. Például egy almás tölteléket remekül lehet édesíteni beáztatott aszalt datolyával és mazsolával.

Ugyanakkor érdemes természetes édesítőket választani, ezek a méz és sztívia. A méz csak akkor jó, ha nem melegítjük fel, vagyis szobahőmérsékleten használjuk. Csak akkor őrzi meg a remek hatásait az egészségünkre.

A sztívia azért jobb választás, mert azt akár süthetjük és főzhetjük is. Választhatjuk por vagy folyékony formában is, attól függően, mire használjuk.

Fotó: Shutterstock.com

A hagyományos és a karácsonyi asztal nélkülözhetetlen kellékét, a bejglit is elkészíthetjük úgy, hogy ne a kilóink számát növelje, hanem az egészségünket szolgálja.

Elsőként kezdjük a reformot a tésztájával. A simalisztet cseréljük le zabpehelylisztre. A mennyiség ugyanannyi, a különbség csupán annyi, hogy több nedvességet szív magába, mint a hagyományos liszt.

A bejgli töltelékét, akár mákos, akár diós, édesítheted sztíviával. Folyékonnyal vagy por formájúval egyaránt. Ha sok aszalt szilvát és mazsolát teszel bele, akkor kevesebb édesítőre van szükség.

Ugyanez igaz például a másik nagy kedvencre, a kihagyhatatlan karácsonyi desszertre, a zserbóra is. A tésztát készítheted zabpehelylisztből, a töltelékét édesítheted sztíviával. A baracklekvárból pedig válassz diétásat.

Az almás pite új köntöse

Sok családnál az almás pite is a karácsonyi asztalra kerül. Ennek tésztája is készülhet zabpehelylisztből, de más alternatív lisztet is ki lehet hozzá próbálni, ha kellően nyitott vagy az új ízekre. Például a kókuszlisztet vagy a zöldbanán-lisztet. A tölteléket pedig szintén aszalt gyümölcsökkel és sztíviával tudod édessé varázsolni.

Szintén elmaradhatatlan édes kelléke a karácsonynak a mézeskalács. Igen, ebből is ki lehet hagyni a hagyományos búzalisztet. Helyette használhatsz őrölt mandulát és szezámmaglisztet.

A mézet az íze miatt nem lehet megspórolni, de elég bele nagyon minimális is, a maradék édességet pedig sztíviával lehet fokozni. De kipróbálhatod a datolyaszirupot is. Ehhez már nincs másra szükség, mint mézeskalács fűszerkeverékre, tojásra, vajra. K

everd össze úgy, hogy nyújtható tésztát kapj. Mielőtt kiszaggatod, hűtőben érdemes egy-két órát tárolni. Ezután lehet kinyújtani és formázni. Maximum 9 perc alatt elkészül 190 fokon.

Fotó: Shutterstock.com

Címkék: halászlé, almás pite, karácsonyi menüsor, sütemények cukor nélkül, sztívia, sült pulyka, töltött pulyka

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!