A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Kapd el, dobom! Frizbi, avagy a repülő korong

Sokan ismerjük a frizbit, és legalább ennyien kipróbáltuk már egyszer a strandon vagy a parkban. Azonban azt, hogy ezzel a játékszerrel komoly verseny- és hobbisport is űzhető, már jóval kevesebben tudják. A Magyar Repülő Korong Szövetség PR-osa, Barna Zsófia segített nekünk, a frizbisportok közti eligazodásban.

Fotó: Shutterstock.com

– A frizbisport jóval régebbi játék, mint az sokan gondolnánk?
– Valóban, még 1871-ben egy bizonyos William Russel Frisbie nevű férfi az amerikai Bridgeport városában alapított pékséget, amely 1958-ra napi 80 ezer süteményt készített. Ezeket a sütiket pedig korong alakú lemeztálcákon szállították.

A közelben lévő Yale Egyetem diákjai kezdték el ezeket a tálcákat egymásnak dobálni, kvázi sporteszközként használni. A fémet gyorsan fára cserélték.

Aztán pedig Fred Morrison a II. világháború után műanyagból készült korongjaival forradalmasította a frizbipiacot, később 1955-ben pedig elkezdte a tömeggyártást is a Wham-O koronggyártó céggel közösen.

– A frizbit leginkább szabadidős tevékenységnek ismerik, de ez sok országban komoly versenysport. Vegyük sorba, milyen fajtái vannak. 
– Hazánkban három válfaja van a frizbisportnak (a világszövetség összesen 9 sportágat sorol fel), a legnépszerűbb az ultimate, a disc golf és végül a freestyle. 

Az ultimate-nél két 7 fős csapat játszik egymás ellen egy téglalap alakú pályán, ami körülbelül egy futballpálya szélességének felével egyezik meg. A pálya két végén egy-egy célterület található, a csapatok célja, hogy a korongot ide juttassák úgy, hogy azt ott egy csapattársuk elkapja.

Fontos, hogy a dobójátékos (akinél a korong van) nem futhat, ám bármelyik irányba, bármelyik csapattársának passzolhat.

A disc golfnál az a cél, hogy a koronggal minél kevesebb dobásból találjunk el egy célpontot. A célpont általában egy láncos kosár, de helyettesíthető bármivel, csak kreativitás kérdése.

A freestyle egyéni (vagy páros) ügyességi ág, ahol a versenyző különféle kunsztokat mutat be a frizbivel úgy, hogy azt nem ejti le. Pörög, forog, szaltózik, ami a csövön kifér.

– Hozzánk mikor és hogyan érkezett meg a frizbisport?
– A frizbi mint sporteszköz ismert volt, de a vele végzett sportfajták nem. Bob Flynn és Yvonne Wittmann egyesült államokbeli tanár házaspár 1992-ben érkezett Ózdra.

A városi gimnáziumban kezdték el a játékot oktatni és népszerűsíteni. Össze is állt egy 10-15 fős csapat, és nem sokkal később meg is alakult az ország első egyesülete Ultimate Frisbee Ózd néven.

Ezzel egy időben – teljesen véletlenül – Szombathelyen egy testnevelő, Zopcsák László alapított csapatot egy általános iskolában. Azóta persze már sok csapat van, és országszerte játsszák ezt a remek játékot.

Nem csak felnőttek, de korosztályos bajnokságok is zajlanak, sőt válogatott szinten is képviseljük hazánkat, és edzőképzéseket is tartunk.

– Úgy tudom, hogy hazánk rendezheti jövőre a kontinens versenyét?
– Igen, ez a hazai sportszövetségnek és magyar frizbiseknek is komoly dolog. Győrben és Gyirmóton rendezzük meg 2019. június 29-től július 6-ig az Ultimate Európa-bajnokságot.

A megmérettetésre 80 nemzeti válogatott látogat el hazánkba (női, férfi, és koedukált mezőnyben – ugyanis mivel nincs ütközés a sportágban, így rendeznek versenyeket vegyes csapatoknak is!), ami nagyjából 2300 sportolót jelent.

– Mi, magyarok milyen szintet képviselünk a frizbisportban?
– Felnőtt szinten Európa középmezőnyébe tartozunk a koedukált divízióban. A jövő évi Eb-n a cél, hogy a mezőny első felébe kerüljön a válogatott.

Utánpótlás szinten már jobb a helyzet, a mostani U17-es lányválogatottunk akár éremért is küzdhet a szintén jövőre megrendezésre kerülő korosztályos Eb-n, de a fiúk is a kontinens mezőnyének első harmadába várhatóak. 

Klubszitnen a „Hallodigaz-e?” fantázianevű alakulat emelkedik ki évek óta, az európai mezőny elitjéhez került közel az elmúlt két évben.

– Van-e magyar sztárjátékos?
– Mivel a korongos játékos mindig passzolni köteles, illetve minden játékos emberfogással védekezik, nem lehet egy sztárt kiemelni. A felnőtt koed válogatott erőssége, hogy van 5-6 olyan női játékosunk, akik felveszik a versenyt Európa legjobbjaival, és a fiúk őket „szolgálják ki” a támadásoknál.

– Kinek ajánlod a frizbijátékot?
– Mindenkinek! Aki nem szeret futni, az nem fogja megszeretni ezt a játékot! De mivel nem lehet benne önzőzni, nincsen ütközés, és lányok-fiúk együtt űzhetik, így szinte minden korosztály minden tagja megtalálja benne a számítását. Az iskolákban a gyerekek mellett a testnevelők is imádják ezen sajátosságai miatt.

– Milyen felszerelés kell a kezdéshez?
– Ezért meg az iskolafenntartók imádják: egy darab versenykorongon kívül semmi nem kell hozzá. Bármilyen talajon játszható, a pályát elegendő bójákkal kijelölni.

A gyerekek télen teremben edzenek. És mivel az utánpótlásversenyeken 20x40 m-es (szabvány kézilabdapálya) kispályán játszanak, így ez nem is jelent hátrányt.

Egy magára valamit adó felnőttcsapat azonban télen is szabadtéren edz, amint a már említett Hallodigaz-e? márciustól december végéig szintén. Ha januárban és februárban komoly mínuszok vannak, akkor csak futó- és erősítő edzések vannak.

– Mennyire költséges sport ez?
– Profi szinten a pályabérlés az egyetlen komoly kiadás. Ahol ez megoldott (pl. iskolai csapatok), ott ez a legolcsóbb sportág, mivel a versenyeken még bírót sem kell alkalmazni. És a korongon kívül más eszköz nem is kell.

Címkék: frizbi, william russel frisbie, magyar repülő korong szövetség, ultimate európa bajnokság, bob flynn, yvonne wittmann

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!