A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Kapd el, dobom! Frizbi, avagy a repülő korong

Sokan ismerjük a frizbit, és legalább ennyien kipróbáltuk már egyszer a strandon vagy a parkban. Azonban azt, hogy ezzel a játékszerrel komoly verseny- és hobbisport is űzhető, már jóval kevesebben tudják. A Magyar Repülő Korong Szövetség PR-osa, Barna Zsófia segített nekünk, a frizbisportok közti eligazodásban.

Fotó: Shutterstock.com

– A frizbisport jóval régebbi játék, mint az sokan gondolnánk?
– Valóban, még 1871-ben egy bizonyos William Russel Frisbie nevű férfi az amerikai Bridgeport városában alapított pékséget, amely 1958-ra napi 80 ezer süteményt készített. Ezeket a sütiket pedig korong alakú lemeztálcákon szállították.

A közelben lévő Yale Egyetem diákjai kezdték el ezeket a tálcákat egymásnak dobálni, kvázi sporteszközként használni. A fémet gyorsan fára cserélték.

Aztán pedig Fred Morrison a II. világháború után műanyagból készült korongjaival forradalmasította a frizbipiacot, később 1955-ben pedig elkezdte a tömeggyártást is a Wham-O koronggyártó céggel közösen.

– A frizbit leginkább szabadidős tevékenységnek ismerik, de ez sok országban komoly versenysport. Vegyük sorba, milyen fajtái vannak. 
– Hazánkban három válfaja van a frizbisportnak (a világszövetség összesen 9 sportágat sorol fel), a legnépszerűbb az ultimate, a disc golf és végül a freestyle. 

Az ultimate-nél két 7 fős csapat játszik egymás ellen egy téglalap alakú pályán, ami körülbelül egy futballpálya szélességének felével egyezik meg. A pálya két végén egy-egy célterület található, a csapatok célja, hogy a korongot ide juttassák úgy, hogy azt ott egy csapattársuk elkapja.

Fontos, hogy a dobójátékos (akinél a korong van) nem futhat, ám bármelyik irányba, bármelyik csapattársának passzolhat.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2018. évfolyama 5. számának 62. oldalán!)

Címkék: frizbi, william russel frisbie, magyar repülő korong szövetség, ultimate európa bajnokság, bob flynn, yvonne wittmann

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!