A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Jó, majd később megcsinálom!

Ha hirtelen rám tör a tettvágy, gyorsan leülök a fotelba, és megvárom, amíg elmúlik... A helyzet az, hogy elég sokan gondolkodnak ekképpen, egy amerikai kutatás szerint minden ötödik felnőtt.

Fotó: Shutterstock.com

A halogatóról elsőre úgy gondolkodunk, jó neki, mert nem stresszel, irtó lazán veszi az életet, szép nyugodtan elvan, míg másokról szakad a víz az idegtől. Igaz, tényleg vannak természetüknél fogva végtelenül laza és nyugis emberek. Ők azt mondogatják, hogy minek ez a rohanás, hova ez a zizegés, csigavér, a munka nem szalad el, amit ma megtehetsz, halaszd csak holnapra stb. 

De a többségnél sajnos egész más a helyzet, ők nem a nyugis természetük miatt halogatnak. A halogatás számukra stresszel jár, méghozzá egy elnyújtott, hosszan tartó stresszel, ami csak akkor oldódik fel, ha a szükséges feladatot végre mégis ellátták.

A pasik többen vannak

Egy chicagói egyetemen készült kutatás szerint tehát minden ötödik felnőtt krónikus halogató, és a többségük férfi. Közülük többen válnak munkanélkülivé, nehezebben helyezkednek el újra, és az egészségi állapotuk sem megfelelően ellenőrzött, ami később megbosszulhatja magát.

A háttérben valószínűleg a maximális teljesítési kényszer és a kudarctól való félelem áll, még azokban a helyzetekben is, amikor a halogatás tárgya például a lánykérés.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2019. évfolyama 6. számának 50. oldalán!)

Címkék: halogatás, halogatás lélektana, halogatás lelki okai

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!