A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Jó, ha a konyhában minden rendben van!

Hat lábas, két kenyérpirító, legalább kilenc bögre, folyamatosan cserélődő poharak, az idők során megkopott, össze nem illő étkészletek. Van minden egy konyhában, és ritkán veszi rá az ember magát, hogy szelektáljon, hiszen benne van a legtöbb tárgyban a nosztalgiafaktor vagy az örök ígéret, hogy megélezzük ezt a kést, és majd milyen jó lesz, mert milyen jó volt... Persze sosem történik meg. Mit tehetsz, hogy ne járj így?

Fotó: Shutterstock.com

– Egy jó konyha nemcsak szép, hanem praktikus is – kezdte Zoltai Anna, akinek a nevét a vendéglátásban szinte mindenki ismeri. A szakember tizenkét évig vezette a Nébih és jogelődjének a Vendéglátás és Étkeztetés Felügyeleti Osztályát, az ő nevéhez fűződik a Minőségvezérelt Közétkeztetési Program, és nem mellesleg a közétkeztetési szakácsverseny egyik szervezője.

– Egy fiatal párnak egy új lakásba költözés után rengeteg mindennel kell foglalkoznia, ezért is jó, ha a konyha rendben van. A legfontosabbak a nagygépek, ha azok megvannak, mint a mosogató, a hűtőszekrény vagy a tűzhely, akkor kezdhetünk a fontos, de kevésbé drága eszközök beszerzésébe – folytatta a szakember.

– Nem muszáj mindenre vagyonokat elkölteni, ez egy új lakás vásárlása után amúgy is nehéz. Rengeteg olyan praktika van, amelyet eltanulhatunk édesanyáinktól, nagyanyáinktól. Kezdetben nem szükségesek a költséges háztartási elektromos készülékek, hiszen a habverő gép kiváltható kézi habverővel, a botmixer pedig a szűrőn átpasszírozással. Mind a kettővel sokat spórolhatunk.

A gyümölcs és saláta mosó/szűrő (vagy kosár) is kiváltható egyszerűen a csap alatti gyümölcsmosással, de előbb-utóbb minden háztartásban megjelenik, és megkönnyíti a háziasszony életét. A fokhagymanyomó is helyettesíthető késsel és vágódeszkával, és a kenyértartót is remekül ki lehet kezdetben váltani egy tiszta papírdobozzal, melyet konyharuhával vagy papírtörlővel kibélelünk – tette hozzá.

– Régen a fiatalok általában 6-6 db-os evőeszköz- és étkészletet kaptak nászajándékba, nem véletlen, hogy az evőszeszköz és étkészletek manapság is többnyire 6 darabosak, ám ha csak ketten költözünk, első körben a háztartásokban az étkezőedényekből és evőeközökből igazán csak 2-2 db kell, gyakori mosogatás mellett ennyinek elégnek kell lennie.

A müzlistálka kezdetben helyettesítheti a mélytányért és a salátástálat, de mindenképpen jól jön a legalább 2-2 kistányér, lapos tányér, aztán kell legalább 2 bögre és néhány pohár. Jól gondoljuk meg, nem biztos, hogy szükség van a harminckettedik bögrére a karácsonyi vásárból… Persze, ha az embernek nagyobb baráti köre van, vagy ha a család jön fel látogatóba, akkor azért jó készülni annyi pohárral, hogy elég legyen. 

A reggelek

– Nagyon sokan kávéznak reggelenként otthon, ezért a nekünk legkedvesebb kávéfőző kiválasztása fontos a konyha berendezésénél. Egy jó készülék a reggeli rohanást is nagyban megkönnyíti, legyen az automata vagy kotyogós. A forró vízben oldódó instant kávéhoz pedig jól jöhet egy vízforraló, amely teázáshoz is kimondottan hasznos. Ha nem szeretnék beruházni ilyenre, akkor helyettesíthetjük a kislábassal – az is tökéletesen működik – mondta el a szakember.

– Reggeli készítésekor is sok eszközt tudunk egyszerűbb és gazdaságosabb megoldásokkal pótolni: pirítóst például készíthetünk a sütőben kenyérpirító helyett, és főtt tojás készítésére is elegendő egy lábas, nem kell rögtön egy külön tojásfőzőre költenünk.

Fotó: Shutterstock.com

Ebéd és vacsora

– A tűzhelyünkhöz ideális esetben és legtöbbször hozzátartozik a sütő, melyhez érdemes beszerezni egy mélyebb és egy keskenyebb tepsit, így már süteményeket és kekszféléket is könnyen tudunk sütni. Egy-két szögletes jénai tál is jól jöhet, ha fedővel együtt járnak, alkalmasak a sütés és tálalás mellett az elkészült finomságok tárolására is. A szeletelésre, előkészítésre is érdemes előre gondolnunk. Néhány megfizethető, de fontos és praktikus eszközzel egyszerűen megkönnyíthetjük a mindennapjainkat.

Egy kezdő konyhán is jó, ha van legalább 2 vágódeszka (húsnak és minden másnak), kenyér- és zöldségszeletelő kés, egy zöldséghámozó, egy kisebb és egy nagyobbacska főzőkanál (pl. fakanál), egy serpenyő, lábos legalább két méretben, egy levesesfazék fedővel, tésztaszűrő és teaszűrő. A kezdő háztartásban nincs szükség tésztagyúró deszkára és tésztanyújtóra, kivéve, ha az étkezési szokások és életforma része a tésztakészítés.

Ha a konyha berendezésén törjük a fejünket, semmiképp ne feledkezzünk meg a leghasznosabb apróságokról sem: minden konyhában jól jön egy olló a csomagolások bontásánál, de kell konzervnyitó, és persze sörnyitó, dugóhúzó.

A sütés után a maradék tárolásához érdemes néhány pattintós fedővel jól záródó szögletes ételdobozt beszereznünk, lehetőleg üvegből, vagy jó minőségű műanyagból. A maradék levesek, főzelékek, salátaöntetek tárolására kiválóan alkalmas egy-egy kiürült befőttesüveg is. A fűszerek tárolhatók az eredeti zacskójukban, vagy adagolóval együtt is megvásárolhatók – valójában itt csak az ízlésünk és a pénztárcánk dönt.

Biztonság fél egészség

– Könnyen beleeshetünk abba a hibába, hogy elcsábulunk egy-egy olcsóbb, műanyag eszköztől, gondolván, hogy végül is megteszi, jó is az – mondhatjuk. Azonban az olcsó húsnak híg a leve. Ezek nagyon hamar sérülnek, elszíneződnek, deformálódnak, és a szemetesben végzik. Nemcsak a minőségük rossz, de élelmiszer-biztonsági veszélyt is hordozhatnak magukban. Egy műanyag vágódeszka sérülésében rengeteg baktérium meglapulhat, melyek komoly egészségügyi problémát okozhatnak – tette hozzá az élelmiszer-biztonsági szakember.

– Ha már a tisztaságról beszélünk, nem feledkezhetünk meg a mosogatáshoz szükséges felszerelésekről sem. A mosogatóhoz – amennyiben nincs mosogatógép – érdemes egy egyszerű csorgatótálcát is beszerezni, amellyel rengeteg élelmiszer-eredetű megbetegedést megelőzhetünk. Kell néhány jó nedvszívó képességű pamutvászon konyharuha, mosogatáshoz mosogatószivacs és természetesen mosogatószer. Ha tehetjük, cseréljük sűrűn a szivacsunkat, azzal is sok problémát kiküszöbölhetünk.

Egy konyha soha nincs készen, ahogy egy család is folyton változik. Ahogy bővül a család, úgy változnak az igényeink és a szokásaink. A konyha felszerelése nincs kőbe vésve, bármikor bővíthetjük eszközeink tárházát. Egy-egy praktikus vagy divatos felszerelés beszerzésével pedig javíthatunk komfortérzetünkön, örömmé, ünneppé tehetjük az étkezést.

Címkék: vágódeszka, dugohuzo, konyhai eszközök, alapvető konyhai eszközök, felesleges konyhai eszközök, kések, poharak, bögrék, szűrők, lábasok, jénai, konyharuha, konzervnyitó

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!