A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Jó éjszakát, szép álmokat!

Nem véletlen, hogy édesanyánk az esti puszi után mindig szép álmokat kívánt nekünk. S ezt kívánjuk elalvás előtt mi is gyerekeinknek, szeretteinknek. Hiszen nincs is talán kellemesebb és fontosabb dolog, mint a pihentető, mély alvás és az édes álom. Egy hosszú, fárasztó nap után, amikor a nyál kicsordul a szánkból. Ha az ember jól alszik, eleget és nyugodtan, az ébredés öröm lesz, a nap jól indul, és mindenre lesz energiánk és türelmünk.

Fotó: Shutterstock.com

Az alvás vezérművei

Az alvás és az ébrenlét életünk során ritmusosan váltakozik. Szervezetünkben több olyan biológiai óra is ketyeg, amely az elalvást és ébredést vezérli.

Az egyik az agy rejtett zugában található, és nem más, mint egy hormontermelő mirigy, a tobozmirigy. Ez a különös kis szerv sötétben kiválaszt egy melatonin nevű anyagot, amely bonyolult kémiai folyamatok útján elálmosít.

MIÉRT ALSZUNK?
A tudósok és az orvosok sokáig kutatták, hogy miért alszunk. Ma már tudjuk, hogy az alvás szükséges a hosszú távú emlékek megszilárdításához, és javítja a tanulás képességét, továbbá a hormonszintézis kulcsfontosságú eleme. Az alvás lehetővé teszi az izmok és szövetek növekedését és javítását. És most már tudjuk, hogy az alvás szükséges az agy méregtelenítéséhez. Valójában az agy méregtelenítésének túlnyomó többsége alvás közben történik.
A melatonin termelése világosban azonnal megszűnik. Vagyis felébredünk. Ilyen melatonin nevű hormont egyébként a patikákban is árulnak.

Kitűnő altató, sőt sokan a fiatalság egyik titkos hormonját vélik felfedezni benne. Jó hasznát vehetjük akkor is, ha távoli földrészekre utazunk, és az átállás nehezen megy. A melatonin segít.

Van aztán szervezetünkben egy másik – külső hatásoktól független – biológiai óra is, egy sejtcsoport, önálló kémiai programmal. Ez az úgynevezett látóideg-kereszteződés feletti mag huszonnégy órás ritmusban változtatja tevékenységét.

Ez az óránk egy kicsit késik: 24 és fél órát számít egy napnak. Feltételezések szerint azért, mert évmilliókkal ezelőtt, amikor ez a sejtcsoport őseinkben kialakult, valamivel lassabban forgott a föld. Az alvást tehát egymás mellett legalább két, egymástól független folyamat irányítja.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2019. évfolyama 5. számának 52. oldalán!)

Címkék: alvás, mély alvás, hosszú távú emlékek megszilárdítása, miért horkolunk?, miért álmodunk?, alvásszakaszok

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!