A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Jakupcsek szubjektív

A hét egyik vezető témája, az Egyik pici a másik tini, igazán közel áll hozzám. Legnagyobb fiam huszonnyolc éves, a kisebbik huszonöt, a lányom öt. Tudom, milyen jó, amikor a családba, ahol már felnőttek a gyerekek, egyszer csak megérkezik jókora érzelem batyujával egy pici.

Fotó: Várszegi Sándor

Amikor végiggondoltam, mikor éreztem magam a legboldogabbnak és a leghasznosabbnak, rájöttem, hogy akkor, amikor a fiaimat neveltem. Marci és Bálint nagyon hamar születtek, és szinte egyszerre lettek felnőttek. Én meg folyamatosan abban éltem, hogy még egyszer, na még egyszer! Készültem Emmára. A fiúk húszévesek voltak – az egyik picit kevesebb, a másik több –, és megkapták már tőlem az érzelmi muníciót, amire szükségük volt. Nem kellett hát testvérféltékenységtől tartani, de fontosnak éreztem, hogy az első pillanattól fogva részesei legyenek a kicsi megszületésének. Elsőként tudják meg, hogy állapotos vagyok. Még senkinek nem mondtam, csak nekik. Meg is lepődtek, egyáltalán nem számítottak rá, hogy kistestvérük lesz. Talán azt hitték, ezen már túljutottam. De attól kezdve mindenről tudni akartak, egyikük még egy ultrahangvizsgálatra is elkísért, és amikor Emma megszületett, feltétel nélküli szeretettel fogadták.

Szerintem az, hogy ma ennyire jó a kapcsolatuk, annak is köszönhető, hogy a kezdetektől részt vettek ebben a közös „vállalkozásban”. Nagyon komoly kötődés az övék. Esténként, amikor a fiúk végeznek a munkájukkal, nálunk landolnak. Egyrészt megnézik, mit főztem, igénylik a közös vacsorát és a beszélgetést, másrészt látni akarják a kishúgukat. Ez, persze, már nem az ő életük: a családi életünkben épp annyira vesznek rész, amennyire jólesik nekik. Nincsenek elvárások, nincs kötelezettség. Majd később lesz, és ezt már többször megbeszéltük. Hisz Emma elsősorban velük éli majd le az életét, és ezt az első pillanatoktól tudatosítottam bennük. De már most is bármikor számíthatok rájuk, ha Emmát hozni vagy vinni kell, vagy vele lenni, mert én és a férjem dolgozunk. Megetetik, felöltöztetik. Emma a számukra olyan, mint egy ajándék, de felelősséget éreznek érte. Mindenről elmondják a véleményüket, a gyerekneveléstől kezdve addig, hogy milyen különórára vagy sportra kellene beíratni. Emma összekovácsol mindenkit a családban!

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!