A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Itt az ősz, induljunk itthon a legszebb arborétumokba!

Betérni egy arborétumba az ősz egyik legjobb ötlete, nemritkán életre szóló élmény. Semmi más nem tudja olyan békésen kiszakítani az embert életének szürke rutinjából, sokszor elhatalmasodó tompaságából és ötlettelenségéből, mint egy ragyogó kert. A hatás azonnali és mély. Elég egy ebédszünetnyi idő elmajszolni egy szendvicset - mondjuk - a város közepén, a Villányi úti Budai Arborétumban, ahol ezerhatszázféle fán és cserjén két tucat fajta énekesmadár dalol, és az élet sokkal értékesebbnek érződik.

Fotó: Shutterstock.com

A növényeket mindenki szereti

Gyermek, felnőtt, idős ember mind-mind jól érzi magát egy arborétumban az első lépéstől a búcsúzásig. Ami egykor kolostori kertecske volt, aztán főúri kastély pompás környezete, majd tudományos megfigyelések és kísérletek terepe, az mára egyre inkább a szabadidőipar része. Kimondatlanul is az a cél, hogy a látogatók minél több időt töltsenek az arborétumokban, és persze nyíljon meg a pénztárcájuk is egy-egy ellenállhatatlanul csábító lehetőség láttán.

Manapság az arborétumok mindegyikének van internetes oldala, részletes bemutatkozással, levelezési címmel. Több helyen rendeznek vásárokat, ahol meg lehet venni a látott növénycsodákat. A sok ezer különleges fa, cserje, bokor és virág mellett a népszerű parkok hangsúlyt helyeznek arra, hogy legyen megfelelően nagy parkoló a bejáratnál. Játszótér és zöld labirintus a kisebbeknek, étkezési lehetőség, kávézó.

Sőt, vendégszobák iskolai osztályoknak és egyéni turistáknak. Konferenciaterem. Üveg- és pálmaházak, ahová az eső elől is be lehet térni. Patakocskák hidakkal, tavacska, sziklakert és színpad rendszeres koncertekkel. Állatkert. A kisvasút és kalandpark talán túlzás, de van olyan arborétum, amelyik már ebbe is belevágott. Azért a hangsúly az egzotikus növényi ritkaságokon maradt.

Mindig akad néhány a közelben

A Zirci Arborétum
Fotó: Shutterstock.com

Arborétumokból jól állunk. Sehonnan sem kell sokat utaznunk, hogy találjunk egyet. Például a nyíregyháziaknak ott van a helyi egyetem Tuzson János Botanikus Kertje, amelynek gazdag gyűjteménye a fűszernövényektől a rózsákon és kaktuszokon át a mediterrán flóráig tart. Mindezeken túl maga a város is ápolt parknak hat, körülötte különlegesen szép természetvédelmi területekkel. Élményfürdőjével és híres állatkertjével számolva bőven megéri sokat utazni Nyíregyházáig.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2022. évfolyama 9. számának 57. oldalán!)

Címkék: arborétum, biodóm, agostyán, folly arborétum, jeli arborétum, szentesi arborétum, szent bernát arborétum, miskolci arborétum

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!