A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Ínyencfalatok szabad tűzön

El sem hinnéd, mi minden készülhet szabad tűzön, vagyis van még bőven élet a bográcsgulyáson és a nyársra húzott szalonnán túl. Olyan különleges ételek receptjeit gyűjtöttük össze, amelyekről nem is gondolnád, hogy megállják a helyüket bármilyen kerti parti alkalmával, és szabad tűzön is elkészülhetnek. Itt az ideje begyújtani a grilleket, felszítani a tüzeket és összehívni a családot vagy a barátokat, mert a finom falatok és a siker garantált.

Fotó: Shutterstock.com

Egyszerű, mégis nagyon kellemes módját művelik az együtt sütögetésnek a dél-koreaiak. Mindössze egy asztali grillre van szükség hozzá, amelyen megsütik a samgyeopsalt, többnyire mindenki a magáét. Ez az érdekes nevű hús nem más, mint a sertés hasaalja, a császárhús.

Étteremben maga a séf a vendég asztalánál süti készre ezt az igazán egyszerű ételt. Nagy főzőtudomány otthon sem szükséges hozzá, így a kezdők is nyugodtan bevállalhatják.

A megsült húst különböző szószokba mártják, majd szezámlevélbe vagy bármilyen salátalevélbe csomagolják, felturbózzák egy-két zöldséggel, mint a zöldhagyma, vagy bármilyen felszeletelt hagyma, fokhagyma, zöldpaprikával, ami általában csípős, vagy gombával, és máris kész a samgyeopsal.

Persze a tradicionális kimchi (tradicionális koreai erjesztett zöldségkeverék) sem maradhat ki a hozzávalók közül. De köríthetjük rizzsel, uborkával, retekkel vagy akár tojásrántottával is.

Samgyeopsal

Fotó: Shutterstock.com

Hozzávalók:

  • 1 kg natúr császárhús
  • 3-4 evőkanál szezámmagolaj

Elkészítése:

  1. Vágjuk a lehető legvékonyabbra a császárhúst, egy-egy falatnyira.
  2. Tegyük egy tálba az egészet, és öntsük le az olajjal. Keverjük össze alaposan, hogy mindenhová jusson az olajból.
  3. Forró grillen süssük mindkét oldalát aranybarnára.

Hozzávalók a zöldhagymás mártogatóshoz:

  • 15 vékony zöldhagyma (a zöldjével együtt!)
  • 1,5 dl szójaszósz
  • 2 teáskanál cukor
  • 1 evőkanál pirított szezámmag
  • 1 evőkanál szezámolaj
  • 2 evőkanál csilipehely

Elkészítése:

  1. Vágjuk vékony szeletekre a zöldhagymát. A zöld szárát is!
  2. Pirítsuk meg a szezámmagot száraz serpenyőben világosbarnára.
  3. Keverjük össze egy tálkában a szójaszószt, olajat, cukrot.
  4. Szórjuk a szószba a pirított szezámmagot, a csilipelyhet, és keverjük össze.
  5. Öntsük a felszeletelt hagymát a szószba, és keverjük össze. Azonnal tálalhatjuk.

Grillezett szendvics

Fotó: Shutterstock.com

Hozzávalók:

  • 1 kg szeletelt kovászos kenyér
  • 4-5 érett avokádó
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 kávéskanál só
  • késhegynyi őrölt fekete bors
  • 8 tojás
  • 1 kg paradicsom
  • 20 dkg feta sajt
  • két marék bazsalikomlevél
  • 1 dl ecet

Elkészítése:

  1. Forraljunk vizet, és öntsük bele az ecetet.
  2. Keverjük meg, és óvatosan eresszünk bele egy tojást. Főzzük addig, amíg a fehérje megkeményedik. Egy szűrőkanállal vegyük ki. Az összes tojást így főzzük meg. (A vizet a forró grillrácson is felforrósíthatjuk.)
  3. Kaparjuk ki az avokádó húsát a héjából, és tegyük egy tálba.
  4. Adjunk hozzá sót és őrölt borsot, majd keverjük össze.
  5. A forró grillrácson pirítsuk meg a felszeletelt kenyerek mindkét oldalát, majd a fokhagymagerezdekkel kenjük meg.
  6. A legalább egy centi vastagra szeletelt paradicsomokat tegyük grillrácsra, és mindkét oldalukat pirítsuk meg.
  7. Tegyünk a fokhagymás pirítósokra buggyantott tojást, sózzuk, borsozzuk. Koronázzuk meg a szendvicset grillezett paradicsommal és friss bazsalikomlevelekkel.
  8. A másik szelet pirítósra avokádókrémet tegyünk. Szórjuk meg összemorzsolt feta sajttal és bazsalikomlevelekkel.

Shakshuka

Fotó: Shutterstock.com

Hagyományos lecsót bográcsban is el lehet készíteni, és mérföldekkel finomabb, mintha a konyhában készítettük volna. A lecsó is olyan, mint a pörkölt vagy a húsleves: ahány ház, annyi recept. Éppen ezért, ezúttal az izraeli testvérét mutatjuk meg, a shakshukát. Bográcsban is kitűnő lesz!

Hozzávalók:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 nagy kaliforniai piros húsú paprika
  • 1 csilipaprika vagy egy mokkáskanál csilipor
  • 6 nagy tojás
  • 1 doboz hámozott paradicsom (400 g) vagy 1 kg friss lédús paradicsom, esetleg fél liter paradicsomlé
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 2 teáskanál őrölt pirospaprika
  • 1 teáskanál őrölt kömény
  • 1 csokor korianderzöld
  • 1 csokor petrezselyemzöldje
  • 2-3 teáskanál só
  • fél kávéskanál őrölt fekete bors

Elkészítése:

  1. A bográcsba öntsünk olívaolajat, és dobjuk rá a felkockázott hagymát, majd keverjük össze.
  2. Dobjuk rá az apróra vágott paprikákat, és ezzel is keverjük el. Süssük együtt addig, amíg a hagyma üvegesre párolódik.
  3. Dobjuk hozzá a pirospaprikát, őrölt köményt. Sózzuk, borsozzuk, majd keverjük össze.
  4. Ezután azonnal öntsük rá a paradicsomkonzervet vagy a friss, felkockázott paradicsomot, és keverjük tovább. Forraljuk fel, vagy főzzük addig, amíg a paradicsom összeesik.
  5. Fakanalunkkal igyekezzünk hat kis mélyedést kialakítani a bográcsban. Majd mindegyikbe üssünk egy-egy tojást.
  6. Fedjük le, és addig főzzük, amíg a tojások fehérje megfő, de a sárgája még rezgős marad.
  7. Tálaláskor szórjuk meg bőven apróra vágott petrezselyemzölddel és korianderzölddel.

Címkék: shakshuka, grillezett szendvics, samgyeopsal, zöldhagymás mártogatós, nyári grillezett ételek

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!