Ínyencfalatok szabad tűzön
El sem hinnéd, mi minden készülhet szabad tűzön, vagyis van még bőven élet a bográcsgulyáson és a nyársra húzott szalonnán túl. Olyan különleges ételek receptjeit gyűjtöttük össze, amelyekről nem is gondolnád, hogy megállják a helyüket bármilyen kerti parti alkalmával, és szabad tűzön is elkészülhetnek. Itt az ideje begyújtani a grilleket, felszítani a tüzeket és összehívni a családot vagy a barátokat, mert a finom falatok és a siker garantált.
Egyszerű, mégis nagyon kellemes módját művelik az együtt sütögetésnek a dél-koreaiak. Mindössze egy asztali grillre van szükség hozzá, amelyen megsütik a samgyeopsalt, többnyire mindenki a magáét. Ez az érdekes nevű hús nem más, mint a sertés hasaalja, a császárhús.
Étteremben maga a séf a vendég asztalánál süti készre ezt az igazán egyszerű ételt. Nagy főzőtudomány otthon sem szükséges hozzá, így a kezdők is nyugodtan bevállalhatják.
A megsült húst különböző szószokba mártják, majd szezámlevélbe vagy bármilyen salátalevélbe csomagolják, felturbózzák egy-két zöldséggel, mint a zöldhagyma, vagy bármilyen felszeletelt hagyma, fokhagyma, zöldpaprikával, ami általában csípős, vagy gombával, és máris kész a samgyeopsal.
Persze a tradicionális kimchi (tradicionális koreai erjesztett zöldségkeverék) sem maradhat ki a hozzávalók közül. De köríthetjük rizzsel, uborkával, retekkel vagy akár tojásrántottával is.
Samgyeopsal
Hozzávalók:
- 1 kg natúr császárhús
- 3-4 evőkanál szezámmagolaj
Elkészítése:
- Vágjuk a lehető legvékonyabbra a császárhúst, egy-egy falatnyira.
- Tegyük egy tálba az egészet, és öntsük le az olajjal. Keverjük össze alaposan, hogy mindenhová jusson az olajból.
- Forró grillen süssük mindkét oldalát aranybarnára.
Hozzávalók a zöldhagymás mártogatóshoz:
- 15 vékony zöldhagyma (a zöldjével együtt!)
- 1,5 dl szójaszósz
- 2 teáskanál cukor
- 1 evőkanál pirított szezámmag
- 1 evőkanál szezámolaj
- 2 evőkanál csilipehely
Elkészítése:
- Vágjuk vékony szeletekre a zöldhagymát. A zöld szárát is!
- Pirítsuk meg a szezámmagot száraz serpenyőben világosbarnára.
- Keverjük össze egy tálkában a szójaszószt, olajat, cukrot.
- Szórjuk a szószba a pirított szezámmagot, a csilipelyhet, és keverjük össze.
- Öntsük a felszeletelt hagymát a szószba, és keverjük össze. Azonnal tálalhatjuk.
Grillezett szendvics
Hozzávalók:
- 1 kg szeletelt kovászos kenyér
- 4-5 érett avokádó
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 kávéskanál só
- késhegynyi őrölt fekete bors
- 8 tojás
- 1 kg paradicsom
- 20 dkg feta sajt
- két marék bazsalikomlevél
- 1 dl ecet
Elkészítése:
- Forraljunk vizet, és öntsük bele az ecetet.
- Keverjük meg, és óvatosan eresszünk bele egy tojást. Főzzük addig, amíg a fehérje megkeményedik. Egy szűrőkanállal vegyük ki. Az összes tojást így főzzük meg. (A vizet a forró grillrácson is felforrósíthatjuk.)
- Kaparjuk ki az avokádó húsát a héjából, és tegyük egy tálba.
- Adjunk hozzá sót és őrölt borsot, majd keverjük össze.
- A forró grillrácson pirítsuk meg a felszeletelt kenyerek mindkét oldalát, majd a fokhagymagerezdekkel kenjük meg.
- A legalább egy centi vastagra szeletelt paradicsomokat tegyük grillrácsra, és mindkét oldalukat pirítsuk meg.
- Tegyünk a fokhagymás pirítósokra buggyantott tojást, sózzuk, borsozzuk. Koronázzuk meg a szendvicset grillezett paradicsommal és friss bazsalikomlevelekkel.
- A másik szelet pirítósra avokádókrémet tegyünk. Szórjuk meg összemorzsolt feta sajttal és bazsalikomlevelekkel.
Shakshuka
Hagyományos lecsót bográcsban is el lehet készíteni, és mérföldekkel finomabb, mintha a konyhában készítettük volna. A lecsó is olyan, mint a pörkölt vagy a húsleves: ahány ház, annyi recept. Éppen ezért, ezúttal az izraeli testvérét mutatjuk meg, a shakshukát. Bográcsban is kitűnő lesz!
Hozzávalók:
- 1 fej vöröshagyma
- 2 nagy kaliforniai piros húsú paprika
- 1 csilipaprika vagy egy mokkáskanál csilipor
- 6 nagy tojás
- 1 doboz hámozott paradicsom (400 g) vagy 1 kg friss lédús paradicsom, esetleg fél liter paradicsomlé
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál olívaolaj
- 2 teáskanál őrölt pirospaprika
- 1 teáskanál őrölt kömény
- 1 csokor korianderzöld
- 1 csokor petrezselyemzöldje
- 2-3 teáskanál só
- fél kávéskanál őrölt fekete bors
Elkészítése:
- A bográcsba öntsünk olívaolajat, és dobjuk rá a felkockázott hagymát, majd keverjük össze.
- Dobjuk rá az apróra vágott paprikákat, és ezzel is keverjük el. Süssük együtt addig, amíg a hagyma üvegesre párolódik.
- Dobjuk hozzá a pirospaprikát, őrölt köményt. Sózzuk, borsozzuk, majd keverjük össze.
- Ezután azonnal öntsük rá a paradicsomkonzervet vagy a friss, felkockázott paradicsomot, és keverjük tovább. Forraljuk fel, vagy főzzük addig, amíg a paradicsom összeesik.
- Fakanalunkkal igyekezzünk hat kis mélyedést kialakítani a bográcsban. Majd mindegyikbe üssünk egy-egy tojást.
- Fedjük le, és addig főzzük, amíg a tojások fehérje megfő, de a sárgája még rezgős marad.
- Tálaláskor szórjuk meg bőven apróra vágott petrezselyemzölddel és korianderzölddel.
Még nincs hozzászólás