A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Ima vagy mágia?

Hogyan is foglalkozhatna mágiával egy keresztény, hívő ember? Hogyan is képzelhetné, hogy a maga erejével hatni képes a világ elrendezett és mozdíthatatlan dolgaira? De akkor mi történik a katolikus templomban, amikor magunkhoz vesszük az ostyát? "Uram, nem vagyok méltó, hogy hajlékomba jöjj, hanem csak egy szóval mondd, és meggyógyul az én lelkem." Mi ez, ha nem varázslat?

Fotó: Shutterstock.com

Aleister Crowley, a hírhedt feketemágus így írta le a mágia fogalmát: „Oly tudomány és művészet, amely az akarattal összhangban változást idéz elő.” A kérdés csak az, hogy milyen szándékkal kérünk vagy akarunk, vagyis hogy angyali vagy ördögi-e az óhajunk.

Kérés vagy akarás?

A teológusok szerint a kereszténység és a mágia épp e miatt az akarat miatt áll ellentétben. A mágusok saját vágyukat igyekeznek megvalósítani a varázslatokkal, míg a keresztény ember csupán kér, imádkozik és Istenre hagyatkozik. A bibliai csodák nem különböznek a mágikus csodatételektől, a különbség csak annyi, hogy míg az egyik Isten akaratából jön létre, addig a másik a gonosz segédletével.

A keresztény középkort végigkíséri a varázslók, boszorkányok üldözése, ám nem annyira a módszereik ellen lépett fel az egyház, inkább a személyük ellen. A ’hivatásos varázsló’ szerepét a papság vette át, a ráolvasást például, ami a mágia eszköze, az egyház áldásnak vagy ördögűzésnek nevezte és alkalmazta. Megáldották az embert, a vagyont, a szántót, a jószágot, megtisztítottak a gonosztól, gyógyítottak és ördögöt űztek.

Istent várva

Le kell szögezni, hogy a szándék mindkét esetben lehet jó, a fehér mágia, bár nem vallási eszköz, spirituális, gyógyító, vagy általában pozitív célból művelt mágia. Az események befolyásolásának módszere valamely jó célból.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2023. évfolyama 4. számának 49. oldalán!)

Címkék: remete szent antal, crowley, balázsolás, csodatévő ima, gyógyító szentek, imák a szentekhez, anyarozs mérgezés, orbánc, szent teréz, szűz anya, erazmus, panteleon

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!