A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Illúzióra kattanva

Látszólag ugyanakkora esély van társra találni a hétköznapok bármely élethelyzetében, mint a virtuális tér útvesztőiben. Mégis úgy tűnik, hogy egyre többen az internetes társkeresést tekintik az egyetlen járható útnak, amikor az egyedüllét felszámolása a cél. Annak minden kalandjával és buktatójával.

Fotó: Shutterstock.com

Sok már az ismerkedőfelület, a társra vágyók pedig, akár a hordák, mennek egyik platformról a másikra, abban a reményben, hogy ott új arcokat, friss "húst" találnak. Ugyanazok a fényképek mindenfelé, titkos álmok, kimondott-kimondatlan vágyak, nem is mindig rejtett elvárások.

Mi lehet a motiváció? A felszín kapargatása a sok csalódás miatt, vagy őszinte, belső vágy a valódi kapcsolódásra?

Próbálkozások

Vica 35 évesen egy biztosítótársaság kosztümös alkalmazottja. Sokáig jegyben járt, de a szakítása óta a szüleivel él – immár évek óta. Tavaly kezdett vágyakozni egy mély és tartalmas párkapcsolatra, így regisztrált az egyik népszerű oldalon.

Eleinte lelkesen, ráérősen keresgélt és ment a randikra, majd egyre kétségbeesetten, kapkodósabban. A naptárját visszanézve szembesült azzal, hogy egyetlen év leforgása alatt 83 randevúja volt. Ahogy telt az idő, úgy lett szüksége egyre hosszabb regenerálódásra a csalódások feldolgozásához.

Azt mondja, hogy nem adja fel, csak egyre szkeptikusabb.

Szerepjátékok

Balázs 33 éves, negyvenesnek adja ki magát és orvosnak. Imád játszani, szórakozni és szórakoztatni. Azt mondja, hogy így az idősebb korosztállyal is kapcsolatba tud lépni. A van-e célja kérdést nem is érti.

Sehová sem tart, semmit sem akar, csak az idejét tölti. Időnként meglepetten eszmél rá a kielégíthetetlenségére, de igazán nem fél a kiégéstől. Vigyorogva mesél róla, hogy egyszer beléphet az életébe a nagybetűs nő, aki végül kirántja ebből az ördögi körből.

Nyugalom

Timi elmúlt negyven, túl a váláson nehezen találja helyét az internetes társkeresők világában. Azt hitte, hogy nem kerül már vissza erre a „piacra”, most mégis a remény és a makacs pesszimizmus harcol benne minden alkalommal, amikor a belépés gombra kattint.

Elolvasott több száz sablonos bemutatkozást, végignézett több ezer fényképet. Mindenki nagyon sportos és világjáró – legalábbis a képek tanúsága szerint. Magányos estéin a képernyőt bámulva próbálja kitalálni, milyen lehet az élet egy olyan férfival, aki látszólag csak az extrém sportokban vagy a világ távoli tájain érzi jól magát.

Néha válaszol egy-egy levélre, de ha a harmadik válasz után sem kerül elő a személyes találkozó lehetősége, hogy eldőlhessen, van-e értelme folytatni az ismerkedést, hetekre száműzi az életéből a virtuális világot, és inkább a barátaival tölti a szabadidejét.

Bőség

Vanda topmenedzser, aki a karrierépítés közepette észre sem vette, hogy negyven előtt pár perccel évek óta egyedül van. A tavasz beköszöntével lelkesen vetette bele magát a mobiljára telepített alkalmazásba.

Mosolygó arccal mutatja, hogy több mint harminc kapcsolódása van. Ezek ugyan csak azt jelzik, hogy kölcsönösen tetszenek egymásnak, de jóleső érzés, hogy ilyen sok férfinak tetszik. Elvi síkon ilyen sok esélye lenne az ismerkedésre. Most épp randizik valakivel, készül a harmadik találkozásra.

Reméli, hogy hamarosan letörölheti az alkalmazást, mert igazából annyi minden másra szeretne figyelni, és komfortosabb volna egy stabil társsal az oldalán.

Szelekció

Tamás fent van pár fórumon, esélyt ad a mobilosoknak és a hagyományos társkeresőket kedvelőknek is. Eleinte komolyak voltak a szándékai, mára inkább sportot űz belőle. Bár lassan negyven, egyáltalán nincs megijedve, mert szerinte elképesztően sok csinos nő van a porondon, akik örömmel megismerkednének vele.

Általában két-három levélváltás után hagyatkozik a megérzéseire, és ha semmilyen módon nem mozgatja meg a másik, köszönés nélkül törli a kapcsolatai közül. Nem lelkizik rajta, úgy kukázza ki a nem perspektivikus kapcsolódásokat, mint más a lejárt joghurtot a hűtőből.

Változások

Egyértelműen látszik, hogy nagyon megváltoztak az online társkeresési szokások. Sok az álprofil a közösségi oldalakon, amit kizárólag ismerkedésre használnak. Könnyedén vásárolhatunk feltöltőkártyás telefont, ami „csak” a randizáshoz való. Bárki bújhat bárki bőrébe, hamis történetek, lopott fotók mögé.

A veszély ott van, hogy egyre kényelmetlenebb kilépni a valóság színpadára, mert akkor kiderülhet az igazság.  A hazugságok könnyen maguk alá gyűrhetik a színjáték résztvevőit, és az illúzió világa nehezen enged. Megrészegítő a siker, a sok pozitív visszacsatolás, amit nem létező életünk zsebel be a hasonlóan légvárra építkezőktől.

Talán akkor járunk a legjobban, ha ugyanolyan nyitottsággal és kíváncsisággal fordulunk a társra vágyók felé, mint bárhol máshol tennénk, de türelmesek vagyunk magunkkal és a másikkal is.

Ha szánunk időt és teret rá, hogy megfigyeljük, szinkronban vannak-e gondolatai, a szavai majd a tettei azzal, amit sugallt magáról. Az ismerkedéshez idő kell. Ahogy a stabil párkapcsolathoz is.

(A szerző életvezetési tréner)

Címkék: internetes társkeresés, illuziók, szerepjáték, kényelem, kamuprofil

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!