A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Így nyerj több tárolóhelyet otthon!

Alapigazság, hogy az évek múlásával a holmink (más néven cucc) is egyre több lesz - még rendszeres szanálás mellett is. És 50-60 négyzetméteren ez nyilván nagyobb fejtörést okoz, mintha a tripláján élnénk. Hogy továbbra is kényelmesen elférjetek, elég, ha ellesel néhány praktikát a plusztárolóhelyek kialakításához.

Fotó: Shutterstock.com

Van egy mondás, mely szerint vagy cuccaid lesznek, vagy helyed – a kettő nem lehet egyszerre. Ebben is sok igazság van. De ha nem akarsz, vagy még nem tudsz megszabadulni néhány, számodra különleges vagy elég drága holmidtól, nem kell elkeseredni: néhány okos megoldással még ügyesebben használhatod ki a rendelkezésedre álló négyzetmétereket, és még több tárolóhelyeket teremthetsz.

Első lépésként nézz körül a lakásban, és mérd fel, melyik helyiségben körülbelül mennyi, és milyen típusú holminak kellene még tárolóhelyet találnod. Ezeket kupacokba is rakhatod, így könnyebben átlátod a mennyiségeket, és osztályozhatod kategóriák szerint is. Majd jöhet a tervezés és a megvalósítás fázisa.

A pincétől a padlásig

Fotó: Shutterstock.com

Az ideális eset nyilván az lenne, ha a pincébe vagy a padlásra tudnád dobozolni a por- és helyfogókat, vagy levihetnéd a nagyihoz a nagy kertes ház melléképületébe. De mivel a legtöbb család csak a saját otthonán belül tervezhet, ez valószínűleg neked sem lehetséges.

Ha viszont a lakásotokban nagy a belmagasság, gondolkodjatok el galéria építésén – ezzel majdnem a duplájára növelhetitek egy-egy szobában a kihasználható helyet. 

Térelválasztók

A térelválasztók nemcsak esztétikai funkciót töltenek be, hanem bizony olyanok is vannak, amelyek jó sok könyvnek és játékokkal teli doboznak biztosíthatnak helyet. A végeredmény akkor lesz ízléses, ha nem zsúfolod túl a térelválasztó elemet, illetve ha a kosarakból és dobozokból ugyanolyanokat használsz.

Fotó: Shutterstock.com

Mi van az ágy alatt?

Kisebb szobák esetén kincset ér az ágy alatti tárolóhely, melyet akár kosarakkal, dobozokkal is telerakhatsz, de méretre is csináltathatsz kihúzható fiókokat a fekhely alá. Így nem lesz többé kérdés, hová tedd a kedvenc alvókákat, vagy akár az ágyneműt.

Aprónépek aprócska birodalma

Sok családban a legkisebb szobából lesz a gyerekszoba, melynek a praktikus kialakításához már alapból kell egy kis kreativitás. Ha viszont bővül a család, és még több hely kell a kicsiknek, akkor nemcsak kreativitásból, de a tárolási lehetőségből is dupla adagra lehet szükség. Érdemes emeletes vagy galériaágyon gondolkozni, ahol akár még a lépcsők helyére is fiókokat lehet tenni.

Fotó: Shutterstock.com

A lépcső alatt

A lépcső alatti rész nemegyszer okoz fejtörést, hiszen aszimmetrikus, és nehezen kihasználhatónak tűnik. Érdemes viszont körülnézni az interneten, hogy mi mindenre használható ez a terület, ugyanis a lehetőségek tárházát rejti magában! Lehet belőle polcos vagy fiókos tárolóhely, vagy akár minigardrób is. Egy ezermester férjjel vagy apával pedig meg is valósíthatod, amit a lépcső alatti területre megálmodtál.

Nézz más szemmel a konyhádra!

Úgy érzed, a konyhának már minden zegzugát kihasználtad? Akkor most próbálj úgy körülnézni, mintha most járnál itt először. Jól mutatna egy-két natúr hatású farekesz a szekrény tetején? Elfér középre egy konyhasziget anélkül, hogy túlzsúfolttá tenné a teret? Vagy épp befér-e egy kihúzható fiókos tároló a mosogatógép vagy a sütő mellé? Engedd el a fantáziád, és biztosan beugrik néhány remek ötlet!

Fotó: Shutterstock.com

Kis fürdőszoba, nagy lehetőségek

A legkisebb fürdőszobában is kincset érő plusz négyzetcentiméterekre lelhetsz – például a csap alatti rész hasznosításával. Könnyen lehet, hogy itt nincs tárolószekrényed, mert eddig kicsit elhanyagoltad ezt a területet – pedig érdemes beszerezni ide is valamit!

A vécé feletti részről is sokan elfeledkeznek, pedig egy polc vagy egy kis szekrény jó néhány fontos dolog tárolását oldhatja meg, a vécépapírtól a fürdősókon át akár a törülközőkig.

Ne feledd az ajtókat!

A kis fürdőszobák és gyerekszobák hasznos kellékei az ajtók belső oldalára akasztható tárolók – ezek elnyelik az apró holmikat (hajgumikat, fésűket, mütyüröket stb.), és segítenek rendet teremteni, illetve azt megtartani.

Fotó: Shutterstock.com

Extra tippek 

  1. Az optimális helykihasználás érdekében a következő bútorvásárlás alkalmával gondolkodj többfunkciós bútorokban. Például szerezz be egy olyan puffot, amelynek a belsejébe elrejtheted a plusztakarókat, plédeket, vagy az előszobába egy olyan padot, amely cipőtároló is egyben.
  2. Amit nem muszáj, ne tárolj bent! – A kempingszékek és -asztal, a ritkán használt szerszámok vagy a bicikli remekül elvannak a lépcsőházi tárolóban, vagy tavasztól őszig az erkélyen is.
  3. Szelektálj, és adományozd el, ami nem kell – helyhiány esetén erre fontos még gyakrabban sort keríteni, Illetve a gyerekekkel bevezethetitek azt a szabályt, hogy ha új játékot kapnak, akkor egy réginek mennie kell, amivel már nem játszik senki. Tanítsd meg nekik is, hogy adni jó – nemcsak azért, mert több helyetek lesz, hanem azért is, mert egy másik gyerek nagy örömmel játszik majd azzal a macival vagy babával, amellyel ők már amúgy sem akarnak.

Címkék: térnyerés a lakásban, plusz tárolóhelyek a lakásban, ágy alatti tárolók, lépcső alatti tárolók, tároló a csap alatt, tároló a wc fölött, galéria a lakásban

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!