A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Így növeld otthonod értékét gyorsan, ügyesen, olcsón

Persze, azt mindnyájan tudjuk, hogy egy komplett festés, konyha- vagy fürdőszoba-felújítás, illetve nyílászárócsere mennyit dob ingatlanunk értékén, de most inkább a gyorsan, ingyen, vagy nagyon kevés pénzből kihozható megoldások közül szemezgetünk.

Fotó: Shutterstock.com

Akár belső igény, akár külső tényező – például vendégség, vagy a lakás eladásának szándéka – miatt fordul meg a fejedben, hogy milyen szuper lenne ’kipofozni’ kicsit az otthonodat, valószínűleg azért gyorsan hozzáteszed gondolatban azt is, hogy ez azért ne kerüljön ám vagyonokba… sőt, lehetőség szerint egy forintodba se.  

De ha ezt a gondolatot el is hessegetnéd, mondván, hogy csak egy vágyálom a lakásod értékének gyors, filléres megoldásokkal történő értéknövelése – mert hát persze, nem tudsz változtatni az elhelyezkedésén, a tájolásán, a komplett festésre vagy egy felújításra pedig kinek vannak százezrek a számláján –, akkor hadd mutassunk olyan apró trükköket, amelyekkel tényleg látványos változást érhetsz el. Ráadásul nemcsak gyorsan, hanem szinte mindenki által elérhető, megfizethető módon.

Kezdj egy alapos takarítással!

Fotó: Shutterstock.com

Ne vedd sértésnek, biztosak vagyunk benne, hogy szoktál takarítani, és jól is csinálod. Most nem is a szokásos rutinodra gondolunk, hanem az ablakmosással, függönycserével, fugák, szőnyegek, kanapé és díszpárnák kitisztításával járó ’mély’ takarításra. Érdemes egy napra kölcsönkérni vagy kölcsönözni egy takarítógépet, a végeredmény láttán biztosan úgy fogod érezni, hogy nagyon megérte!

Stíluskavalkád

Ha több stílus is tetszik, könnyű belecsúszni abba a hibába, hogy egy kicsit ebből, egy kicsit abból is szeretnél megvalósítani az otthonodban. A végeredmény viszont az esetek többségében nem olyan, mint amit a lakberendezési magazinokban láthatunk, hanem egy elképesztő stíluskavalkád. Amiben aztán tényleg minden van, a skandinávtól a retrón át a mediterránig. Törekedj inkább a visszafogottra – ne feledd, a kevesebb néha több!

Minden szem előtt

Fotó: Shutterstock.com

Sokan szeretjük, ha személyes tárgyaink és emlékeink mindig és minden helyiségben szem előtt vannak, de otthonunk értékének növelése szempontjából előnyösebb, ha ezeket elpakoljuk. Ha néhány családi fotót a polcra vagy a falra teszel, az bőven elég. Meglátod, mennyi hely szabadul fel a lakásban, ha a többi képet, fotóalbumot, oklevelet, ajándékba kapott apró mütyürt elpakolod. A nagyobb tér pedig szellősebb, világosabb, elegánsabb hatást kelt, ami nemcsak az ingatlan értékére hat pozitívan, hanem a te közérzetedre is.

Festés helyett igazítás

Talán most azt gondolod, mégis ki kellene festetni a lakást. De mielőtt a festőt hívnád, hadd javasoljunk valamit. Sétálj körbe az otthonodban, nézz meg jó alaposan minden helyiséget, és utána dönts, hogy tényleg az egész lakást ki kell-e festeni, vagy igazából a néhány évvel ezelőtti felújítás eredménye még megállja a helyét, és elég lenne a nappali egyik falát átfesteni.

Válassz egyszerű, világos, esetleg pasztell színeket – ezek barátságosabbá teszik a teret, és tényleg szinte mindenhez mennek.

A bejárat

Fotó: Shutterstock.com

Ugye, neked is fontos az első benyomás, amikor megérkezel valahová? Ezt szem előtt tartva fesd le a bejárati ajtót, és mind előtte, mind az előszobában rakj nagyon alaposan rendet. Csak azokat a cipőket és kabátokat hagyd elő, amelyeket használsz, és a felesleges dekort távolítsd el (bőven elég egy, az évszaknak megfelelő ajtódísz). Hidd el, hogy rengeteget fog jelenteni!

Dobd fel a fürdőszobát!

Olcsó, ám látványos értéknövelő megoldások természetesen a fürdőre is akadnak. Ilyen például a zuhanyfej cseréje, vagy a fugák tisztítás utáni fehérre festése. Ez utóbbihoz lehet kapni a szövegkiemelő filcekhez hasonló fugafehérítőt, melyet csak végighúzol a felületen, majd letörlöd a felesleget.

De egy nagyobb fürdőszoba esetén erre azért rá kell szánni az időt. Ha a csempén úgy érzed, már nem segít a javítás, akkor le is festheted az egészet, vagy beszerezhetsz vízálló tapétát is. Ezek persze nem mindig olcsók, és olyan helyekre nem is ajánlják őket, ahol mindennap víz éri, de például a káddal szemben lévő falra nyugodtan teheted. Így még gyönyörködhetsz is benne, amikor veszel egy forró fürdőt.

Így lesz szebb a konyhád!

Fotó: Shutterstock.com

A konyha felújítása, illetve a konyhabútor cseréje drága mulatság, de ez utóbbi átfestésével, fóliázásával, vagy akár csak a fogantyúk lecserélésével már elég látványos eredményt érhetsz el. Ha pedig van egy-két drágább háztartási géped, például egy szuper kávégép, azok kerüljenek látható helyre – így az egész konyhád modernebbnek fog tűnni.

Mit tehetsz a szobák berendezésével?

A szobabútorokon is sokat dobhatsz festéssel, fóliázással, de ha ez nem opció, akkor már az is sokat segít, ha megjavítod, ami nem tökéletes – fiók, ágyláb és társaik. A bútorok tologatásával, átrendezésével modernebb tagolású teret hozhatsz létre, egészen új megjelenést adhatsz egy-egy helyiségnek. Ha már megvannak az új lámpák, akkor szánd rá az időt, és tedd fel ezeket. Az összképen hihetetlen sokat javítanak!  

Ne feledd a kinti környezetet!

Fotó: Shutterstock.com

A kertet, teraszt, erkélyt is frissítsd fel kicsit, már ha van – az otthonod értékét ugyanis az is befolyásolja, ha ezek elhanyagoltnak tűnnek. Ne aggódj, nem kell kertészt fogadnod, vagy hetekig tartó kertrendezésbe kezdened. Elég, ha lemosod a kocsibeállót és lenyírod a füvet, vagy feldobod néhány növénnyel a teraszt.

Ha csak egy kis erkélyed van, de eddig nem tudtál vele mit kezdeni, gondold újra. Van a nappaliban egy kis asztalod, amely nem fér el rendesen, de a lomtalanításra kitenni nem lenne szíved? Az erkélyen tökéletes helye lesz! Két kis széket és egy kültéri szőnyeget akár használtan is beszerezhetsz mellé, esetleg ha pár ezer forintot rászánsz, műfűvel is közelebb hozhatod a természetet a belső lakótérhez.

Szakember is segíthet – avagy mi az a home staging?

Ha a lakás eladása vagy bérbe adása miatt turbóznád fel kicsit az ingatlanod értékét, akkor talán már szembejött veled a neten a home staging kifejezés. Ezzel olyan szakember foglalkozik, aki profi technikákkal segíthet növelni a lakás vonzerejét. Ezáltal nemcsak magasabb áron kelhet el, hanem sokkal gyorsabban is vevőre találhat az ingatlanod.

Címkék: lakásfelújítás, lakáscsinosítás, festés helyett, csempefestés, csempe matrica, home staging

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!