A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Igazi újjászületés: ékszerek SIM kártyából, alaplapból és más ketyerékből

A Máltai Szeretetszolgálat pécsi műhelyében megváltozott munkaképességű emberek készítik azokat a különleges ékszereket, amelyeket Révai Krisztina tervez, számítógép-alaplapok újrahasznosításával. Az áramkörös mintázatú karkötők és medálok, az elektronikus huzalból készült nyakláncok a REkreáció márkanév alatt futnak, és a belőlük származó bevételek a fogyatékkal élő és megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatását szolgálják. Az egyedi, mégis megfizethető dizájnékszerek a Designerwebshop kínálatában is megtalálhatók.

Fotó: Geng Tamás

– Rehabilitációs mentorként kerültél a pécsi Máltai Gondoskodás Nonprofit Kft. üzemébe. Hogyan jött az ötlet, hogy a számítógépek alaplapjaiból, videokártyákból gyártsatok ékszereket?

– Szociális munkásként a hajléktalanellátásban dolgoztam. Majd tíz évig gyesen voltam a három gyerekemmel. Valami más típusú elfoglaltságot kerestem magamnak, így találtam rá az ékszerkészítésre, melyet eleinte hobbiból csináltam. Kézművesvásárokon árultam a saját készítésű termékeimet.

2015-ben kezdtem el dolgozni a Máltai Szeretetszolgálat megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató pécsi műhelyében. A kollégák működésképtelen számítógépeket, elektronikai eszközöket bontottak, és felfigyeltem arra, milyen jól néznek ki a különböző alkatrészek. Először a nyomtatók csavaralátétein, a motorok réztekercsein akadt meg a szemem, amiket a kollégáim a kérésemre kiszedtek. Szép lassan elkezdtem gyűjteni a csavarokat, a réztekercseket, a drótokat, a nyomtatott áramköröket, a processzorokat, és próbálkoztam, hogyan lehet belőlük ékszereket készíteni.

Az alaplapok voltak a fő célpontjaim, addig ’rágtam az üzemvezető fülét’, amíg ki nem vágott néhány darabot egy számítógép alaplapjából. Ezek lettek az ékszerek első nyersanyagai, medálok, fülbevalók, kitűzők, mandzsettagombok, kulcstartók készültek belőlük. Közben sajnos megszűnt az elektronikai bontó tevékenység a cégnél. Az akkor még nálunk lévő alaplapokat az ékszerkészítéshez félretettük, emellett adományba fogadunk számítógépeket a nyersanyagok pótlására.

– A REkreáció márkanév alatt futó ékszergyártásra specializálódott a pécsi üzem?

– Az üzem egy állami pályázatból jött létre, ahol olyan embereket kezdtünk el foglalkoztatni, akik teljesen esélytelenek voltak arra, hogy bármilyen munkahelyre bekerüljenek. Az volt a célunk, hogy annyira felfejlődjenek, hogy ki lehessen őket szervezni munkahelyekre. De olyan jól sikerült a rehabilitációjuk, hogy nem akartak innen elmenni.

Jelenleg 23 embert foglalkoztatunk betanított munkásként, többnyire 4 vagy 6 órában, akik hozott alapanyagból italostáskákat, ajándék tasakokat állítanak össze. Az ékszer csak az egyik szegmense a tevékenységüknek, ami nagy odafigyelést, precizitást igényel. Nagyon különböző az itt dolgozók munkaképessége, van, akinél örülünk, hogy a papírlapot beragasztja az italostáska füle alá, másra meg rá lehet bízni, hogy becsiszolja és gyantázza az ékszereket.

– Az Innovációs és Technológiai Minisztérium ’Legyünk kreatívak hulladékból’ ötletpályázatán első díjat nyertél a különleges mandzsettagombokkal. Milyen hozama volt a díjnak?

– Magánpályázaton vettem részt, de mivel a cégért, az emberekét dolgozom, egyértelmű, hogy a díjazással járó ismertség mindannyiunknak jót tett. Megkerestek különféle médiumok, a Máltai Szeretetszolgálaton belül is felfigyeltek ránk, kicsit reflektorfénybe kerültünk. Emellett egy ékszertörténeti antológiában is szerepelni fogunk.

– Teljesen autodidakta módon tanultad az ékszerkészítést?

– Az első ékszereket még drótból hajtogattam, utána áttértem az ásvány és drót párosításra. Amúgy egy nagyon kreatív családból jövök. A nagymamám horgolt, hímzett, anyukám idősek otthonában dolgozott, kreatív kézműves-foglalkozásokat tartott az ott lakóknak. Az egyik lányom fest, ír, illusztrációkat készít. Szoktam is mondani, hogy vannak családok, ahol a vacsoraasztalnál matekpéldákat oldanak meg, mi pedig abban éljük ki magunkat, hogy mindenféle kreatív munkát végzünk.

– Honnan inspirálódsz a fazonok, a stílus kitalálásában?

– Általában a formákkal, az anyagokkal kísérletezem. Az ovális és a sima kör alakú gyűrű után jelenleg szögletes formákban gondolkodom. A vörösréz alapú karkötő után acélból is csinálunk karkötőt. A díjazott mandzsettagombra a különleges csapott téglalap alak miatt cégek is felfigyeltek. A termékeink egyedivé tétele felé megyünk el, logózást, gravírozást vállalunk cégeknek.

Tervezzük, hogy elhasználódott SIM kártyákból is készítünk mandzsettagombokat, a fekete–arany színű párosítás elegáns. Azzal együtt, hogy különleges termékekről van szó, nagyon odafigyelek arra, hogy az árkategóriánk mindenki számára elérhető legyen. A piac kitermelte a magasabb minőség igényét, ezért kezdtünk el acélalapba rakott ékszereket is gyártani, magasabb, de még megfizethető áron.

Ezzel is emberközelibbé szeretnénk tenni az üzemet, hogy minél többen megismerjék, kik vagyunk, miért dolgozunk, hogy vannak emberek, akik kerekes székkel járnak dolgozni, vagy úgy csiszolják az ékszert, hogy autóbalesetben elvesztették a tájékozódási képességüket – de nem adják fel, küzdenek, dolgoznak! A nehéz sorsok és az újjászületett elektronikai eszközök együttes bemutatása fontos üzenet társadalmunk számára.

– Mit gondolsz a design szerepéről a hétköznapokban?

– A designban benne van a kreativitás, az alkotás, az újítás. Behálózza a mindennapjainkat onnantól kezdve, hogy valaki virágokat ültet az ablakába, egészen odáig, hogy milyen berendezést választ a konyhájába, milyen autót vesz, hogyan rendezi be a lakását, milyen ékszert hord. Lételemem a szép környezet, ezt szeretném továbbadni mindenkinek.

(X)

designerwebshop.hu oldalon válogathatsz a REkreáció különleges és egyedi termékei közül.

Címkék: máltai szeretetszolgálat, rekreáció, designerwebshop, révai krisztina

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!