A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Hormonok harca

Hamvas, élettel teli arcbőr, fénylő hajkorona, feszes keblek és gömbölyű hátsó. A sugárzóan vonzó nő ismérvei, amely tulajdonságokat elsősorban a női hormonoknak köszönhetjük. De ők a felelősek a szélsőséges hangulatváltozásokért és a gyermekáldás elmaradásáért is.

Fotó: Thinkstock

A női testet két fontos nemi hormon szabályozza, az ösztrogén és a progeszteron, e két hormon kapcsolata és egyensúlya határozza meg női létünket. Napjainkban szinte elkerülhetetlen, hogy az ösztrogén túltengjen bennünk. A szervezetben megtermelt mennyiségen túl többféle módon növekedhet meg az aránya a progeszteron rovására.

Érzelmi alapú konfliktusok vagy stressz esetén a szervezet nagyobb mennyiségben használ fel a progeszteront. A túl sok finomított szénhidrát, illetve a nem megfelelő zsírok fogyasztása, a vitaminok hiánya szintén okozhat ösztrogén-túltermelést. Az elhízás is felelőssé tehető érte, hiszen az ösztrogén a zsírszövetekben raktározódik.

Súlyos problémát jelentenek a szintetikus anyagokból a szervezetünkbe kerülő xeno-ösztrogének, amelyek forrásai a kozmetikumok, az élelmiszertároló műanyagok, a mosó- és tisztálkodószerek lehetnek, de a mezőgazdaságban alkalmazott vegyszerek vagy az állattenyésztésnél használt hormonok is, amelyek a talajvízből az ivóvizekbe kerülnek.

Meddőséghez is vezethet

Az ösztrogéndominancia mára már olyan gyakorivá vált, hogy népbetegségnek tekinthető. Dr. Ősapay György professzor, kémikus, gyógyszerkutató több évtizede Kaliforniában, a meddőségi problémák elemzése kapcsán vizsgálta az ösztrogéndominancia hatásait.

Az ösztrogéndominancia a rossz kedélyállapotunkért is felelős lehet. Gyakori ilyenkor a fáradékonyság, a kimerültség, a lehangoltság és a libidó csökkenése, de okozhat alvászavarokat, motivációhiányt, változékony hangulatot, türelmetlenséget, ingerlékenységet, memóriazavart, sőt, depressziót is.

„A hormonegyensúly eltolódása az ösztrogéntúlsúly felé sokféleképpen jelentkezhet: cikluszavarok, fájdalmas menstruáció, mellfeszülés, libidócsökkenés, tartós súlytöbblet, kimerültség, szorongás formájában. Súlyosabb következményei az endometriózis, a miómák, a ciszták, a meddőség vagy a vetélés lehetnek. A női ciklus normál folyamatában a szabályosan változó ösztrogénszint alapvető fontosságú.”

Nagyon sok nő a kívánt terhesség érdekében hormonvizsgálatokon, kezeléseken esik át, mégsem jön a gyermekáldás. A progeszteronhiány vizsgálata sokszor csak később merül fel, pedig a megfelelő időpontban a nyálból vett mintából könnyen kimutatható lenne.

Az ösztrogéndominancia a férfiakra nézve is veszélyes: elsősorban a férfihormon, a tesztoszteron hatásait gyengíti, ami rossz spermaképhez, férfi meddőséghez vezethet.

Cél az egyensúly helyreállítása

Az ösztrogéndominancia megelőzésében fontos szerepe van a környezettudatos életvitelnek. Kerülni kell a szintetikus anyagok ételeinkbe és bőrünkbe kerülését.

„A természetes progeszteronból előállított krémek a bőrön keresztül jól szívódnak fel. Ha a progeszteronszint nem alacsony, az ösztrogén lebontását segítő természetes anyagokat kell alkalmazni, vitaminok, gyógynövények vagy étrendkiegészítők szedésével.

Kedvező az omega-3 zsírsav bevitele, továbbá a bélműködés serkentése rostban gazdag étkezéssel, probiotikumok fogyasztásával. Hasznosak a fitoösztrogén tartalmú tápanyagok (lenmag, szezámolaj, édesgyökér) és egyes B-vitaminok. Az egyensúly érdekében fontos az étkezés módosítása, hogy csökkenjen az ösztrogéntermelésben aktív testzsírok mennyisége” – javasolja a professzor. 

Címkék: meddőség, ösztrogén, ösztrogén dominancia, progeszteron

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!