A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Home office és programozás a dühös főnök helyett

Gondold végig, tényleg vissza akarsz menni a szülés előtti munkahelyedre alacsony fizetéssel, a folyton dühös főnök mellé, aki képtelen megérteni, hogy egy kisgyerek gyakran beteg? Vagy esetleg jó lenne otthonról dolgozni? Másképp, mint ahogy azt megszoktad...

Fotó: Shutterstock.com

Nem mondunk azzal újságot, hogy egy munkahelyen egyáltalán nem népszerű az a kisgyermekes anyuka, aki a gyermek betegsége, baja miatt váratlan pillanatokban igényel szabadságot. Rá ugye nem lehet számítani száz százalékban. És valójában nem jó állapot ez az anyukának sem, aki bár szeretne, és képes is rá, helyzete miatt mégsem tud megfelelni az igényeknek.

Pedig távmunkában, otthonról is lehet dolgozni, egyes munkakörökben netán még többet is lehet keresni. Mondjuk programozóként. 

Az Informatikai Vállalkozók Országos Szövetségének (IVSZ) legutóbbi kutatása szerint hazánkban harmincezernél is több betöltetlen informatikusi állás van. Persze programozónak menni sem csodaszer. Nézzük, milyen – nehezen szétválasztható – előnyei és hátrányai lehetnek, ha tanulsz, és próbálod kihasználni az adott lehetőséget.

Biztos, hogy a nők terepe ez a munka?

– Nem, a számítógép billentyűzete fölött görnyedő programozók általában férfiak, nőket nagyítóval kell keresned ezen a területen. 

+  Számos nagyvállalat kifejezetten törekszik arra, hogy a szakmában egyre több nő dolgozzon, mert kifelé is jól mutat a nemek kiegyensúlyozottabb foglalkoztatása. És némelyik őszintén hisz abban, hogy nemcsak a férfiak tudnak számolni.

Milyen esély van rá, hogy programozó légy, és mennyi fogsz keresni?

+/– Jó hír vagy rossz, kinek-kinek mi, de a jelentkezők között komoly előszűrést folytatnak. Tesztelik a jelentkezők készségeit, angoltudását: a szélsőségek között kell említeni, hogy a sokféle lehetőség között akad olyan kemény iskola is, ahol a jelentkezők 2 százalékából lesz csak hallgató.Viszont ingyenes iskola, és kivétel nélkül minden végzősének sikerül fejlesztőként elhelyezkednie.

+ – Rendkívül csábító, hogy a hirdetések a reklámokból ismert fordulattal „akár 4-500 ezer forintos kezdő fizetéseket” ígérnek a tanfolyamokat sikerrel végzetteknek. Bár akad szerencsés, aki ennél is többet visz haza havonta, az átlagos kezdő inkább 2-300 ezer forinttal indul a pályán.

Mennyibe fog ez kerülni?

+ – Az iskoláknak egészen különböző ajánlatai vannak: a díjak a teljesen ingyenestől a 3-4 millió forintosig terjednek, de számos intézmény halasztott részletfizetési konstrukciót nyújt a hallgatóknak, amit csak (bizonyos esetekben) a garantált elhelyezkedést követően kell elkezdened törleszteni.

+ Az iskolák egy része pénzügyi garanciát is vállal, hogy a végzős hallgató az ígért fizetéssel el tud majd helyezkedni. Akad, amelyik a tandíj összegének felére szóló pénzvisszafizetési garanciát nyújt, ha a végzést követő három hónapon belül hallgatója nem jut szoftverfejlesztői munkához, s van olyan is, amelyik a teljes képzési díjat elengedi, ha nem tud állást biztosítani.

Az előre fizető hallgatók több helyen is jelentős kedvezményt kapnak. Arra azonban számítanod kell, hogy általában egyéves hűségidőt kell vállalni a leendő munkahelyen. 

Mire számíthatsz, ha belevágsz a tanulásba?

+ Szemben egy sor divatos (és rosszul fizetett) szakmával, amelyben csak úgy tolonganak az egymással versenyző alkalmazottak, programozóból ma akkora hiány van Magyarországon (meg az egész világon), hogy a gyorstalpaló tanfolyamokon végzetteknek is könyörögnek a cégek, hogy menjenek oda dolgozni. És ez a szakma részmunkaidőben, vagy teljes egészében otthonról, távmunkában végezhető.

Már a tanfolyam is kilenc és délután három óra között zajlik, hogy vinni-hozni lehessen a kicsiket a bölcsiből, óvodából, iskolából. Előfordul, hogy a programozást tanulóknak bölcsődei szolgáltatásokat is kínálnak: miközben a szülők új szakmát tanulnak, a gyermekeik fejlesztő foglalkozásokon vehetnek részt.

+ – Csak oda menj tanulni, ahol garantálják, hogy lesz állásod!

Bár a néhány hónapostól akár másfél évesig terjedő, intenzív képzésen, az úgynevezett coding bootcampeken végzettek fizetése tényleg „akár” megegyezhet az egyetemet végzett, friss diplomás szoftverfejlesztő keresetével, azért a megszerezhető ismeretekkel kezdésnek inkább projektmenedzser, tesztelő, data analyst lehetsz.

Viszont a végzettek ugyan kisebb elméleti felkészültséggel, de pontosan a munkaerőpiac jelenlegi gyakorlati igényeire felkészítve tudnak elhelyezkedni. Az iskolák ugyanis olyan oktatásra koncentrálnak, amilyenre a cégeknek ma szükségük van.

Címkék: home office, programozás, kisgyerekes anyukák, programozó iskolák

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!