A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Hogyan tovább - válás vagy szakítás után?

Amikor egy szerelem, egy házasság véget ér, hirtelen üressé válunk. Majdnem mindegy, mi léptünk-e tovább, vagy minket hagytak el, az, hogy nem sikerült, elmúlt, ami a legfontosabbnak és legszebbnek látszott nem is olyan régen, mindenképp szomorúsággal vagy akár haraggal tölt el. Vajon ki a hibás? Hol romlott el? Mit kellett volna tenni másképp?

Fotó: Shutterstock.com

Egy indiai bölcs szerint az emberi kapcsolataink olyanok, mint a lehullott falevelek a patak vizén. Sodródnak az árral, olykor egymás mellé kerülnek, és sokáig összetapadva utaznak, aztán hirtelen egyikük lemarad, és végleg eltávolodnak egymástól.

Lehetséges, hogy egy megszakadt kapcsolatban sincs hibás, nincs felelős, és bármennyire szerettük volna másképp csinálni, akkor sem tartott volna örökre, mert az élet olykor könyörtelenül továbbsodor.

Első lépés: Gyászold meg!
Kétféleképpen bánthatjuk magunkat egy szakítás után. Az egyik, hogy ha úgy teszünk, mintha semmi sem történt volna, ha megvonjuk a vállunkat, és felhőtlen jókedvet színlelve rohanunk élni, netán új kapcsolatokba ugrunk fejest.

Akkor tudjuk felelősséggel és egészségesen élni a jelent és a jövőt, ha tiszteljük a múltunkat is. Azt az embert, akit ma talán gyűlölünk, egy nap nagyon szerettük, és nyilván nem ok nélkül. Nincsen azzal baj, ha most időt adunk magunknak arra, hogy szomorúak legyünk miatta, hogy elmerengjünk a régi szép dolgokon, hogy sírjunk.

Egy válás kicsit olyan, mint a halál, a lelkünknek szüksége van a gyászra ahhoz, hogy feldolgozhassa és a helyére tehesse, ami történt. Hogy kinek mennyi időre van szüksége a gyászhoz, az egyénenként változó, de két évnél semmiképp ne tartson tovább.

Második lépés: Felejtsd el!
A másik hiba, amit elkövethetünk magunk ellen a válás után, ha képtelenek vagyunk túllépni a sérelmeken. Lehet, hogy az illető rettenetesen megbántott, lehet, hogy kiforgatott mindenünkből, és még a gyerekekkel is csúnyán bánik, mégse gyűlölködjünk.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2018. évfolyama 2. számának 58. oldalán!)

Címkék: szerelem, válás, elengedés, szakítás, gyászmunka, popper péter, újrakezdés, válóok

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!