A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Hogyan mondjam el a gyereknek?

Hogyan mondjam el a gyereknek, hogy meghalt a nagyi, hogy testvére fog születni, hogy másik városban kaptunk munkát, itt kell hagynia a barátait, osztálytársait, mert elköltözünk? Vagy, ami még ennél is sokkal nehezebb, hogy apuval elválunk.

Fotó: Shutterstock.com

Akárhány éves a gyerekünk, egy dolog nagyon fontos. Bármilyen nehéz, a lehető legrövidebb időn belül el kell mondanunk a kellemetlen hírt a gyereknek, és hozzá kell tennünk, hogy a dolog végleges, nem ő tehet róla, és nem is változtathat rajta.

Testvéred születik

Sok mindenen múlik, hogy gyerekünk, hogyan fogadja a hírt testvére születéséről. Múlik az életkorán, azon, hogy egyedüli gyerek-e, vagy már van tesója. Sok múlik azon is, hogy milyen a családunk anyagi helyzete. A legnehezebb dolgunk akkor van, ha egyke a gyerek.

Valószínűleg – bár először örülni fog – idővel úgy érezheti, hogy már nem ő anya szeme fénye, hogy az új jövevény kitúrja őt. Az is eszébe juthat, hogy ő talán nem elég jó, azért akarnak a szülei másik gyereket. Mondjuk el neki, hogy erről szó sincs. Ne halogassuk a bejelentést. Ne a nagyitól vagy a szomszéd nénitől tudja meg.

A gyerekpszichológusok szerint ne várjuk el tőle, hogy azonnal örüljön, és azt se, hogy a baba születése után azonnal szeresse a kicsit. Beszéljünk úgy a dologról, mint egy örömteli, nagyon várt eseményről, és próbáljuk neki elmagyarázni, hogy pontosan mi fog történni. Mondjuk el, hogy a testvérét nem fogjuk jobban szeretni, mint őt, csak eleinte többet kell majd foglalkozni vele, mert még kicsi. Ezért tőle, az okos nagytól várunk majd segítséget.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2021. évfolyama 6. számának 54. oldalán!)

Címkék: hogyan mondjuk meg a gyereknek, a halál és a gyerek, válás és a gyerek, költözés és a gyerek, vekerdy tamás idézet

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!