A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Hisztimasinák kezelése

Ugye, mindenki előtt ott van a kép, amikor egy kisgyerek megállíthatatlanul tombol, a padlóhoz veri magát, miközben a szülők a föld alá süllyednének a nézőközönség megrovó pillantásai elől? Viszonylag kevés szülő választja az ellentámadást, hogy maga is földhöz verje magát, aminek hatására a csemete elhallgat a döbbenettől. Vida Ágnes pszichológust, a téma szakértőjét kérdeztük a klasszikus lehetőségekről.

Fotó: Thinkstock

- Tulajdonképpen mi a hiszti? Mi játszódik le ilyenkor a gyermekünkben?

- A hiszti az indulatkezelés zavara, azaz a kicsi nem képes kezelni az indulatait, és amikor dühös lesz, elveszíti az önkontrollját. Ilyenkor gyakorlatilag „nincs magánál", nem lehet rá észérvekkel hatni, nehéz megnyugtatni, „kilép magából". Ahogy növekszik, egyre inkább megtanulja a gyerek, hogyan kezelje az érzelmeit, és egyre hatékonyabban tudja kezelni ezeket az indulatrohamokat is.

- Mitől lesz hisztis a gyerek? Mi lehet a dühkitörés oka?

- A felnőtteket leginkább két dolog zavarja a hiszti kapcsán. Egyrészt maga a hisztiroham, mikor a gyerek magából kikelve akár 30-40 percen keresztül is képes sírva toporzékolni, nyafogni. Másrészt a rohamok gyakorisága, mikor az egész nap azzal telik, hogy a kicsi éppen nyafog valami miatt.

A hisztis viselkedést kiválthatja, ha gyermek haragszik valamilyen külső kiváltó ok miatt, például nem ér el vagy nem tud megcsinálni valamit, a korlátok miatt, amiket állítottunk neki, esetleg közlendője lenne, de nem értjük. Fáradtság vagy túl sok inger miatt – például bevásárlóközpontban, vendégségben járva – is elszakadhat a cérna, de olyankor is, ha nem kapja meg, amit akar.

- Milyen módszerekkel lehet kezelni a hisztit?

- Mindenképpen meg kell érteni a kiváltó okát. Ha a gyerek fáradt, túlpörgött, akkor nem a hisztit kell kezelni, hanem biztosítani kell számára a pihenést. Ha magára haragszik, akkor segítsünk neki.

Ha viszont azért dühös, mert valamit megtiltottunk, vagy valamit nem kaphat meg, akkor felesleges hosszasan magyarázni neki, ilyenkor az segíthet, ha olyan feltételeket teremtünk, hogy levezethesse az indulatait mások és a maga károsítása nélkül, de nem erősítjük meg benne azt, hogy a viselkedése helyes. 

Az önkontrollját elvesztett kisgyermeknek ugyanis leginkább arra van szüksége, hogy kezelni tudja az erőteljes érzelmeit, feldolgozza a problémát, ami miatt kialakult a hiszti, és visszanyerje az érzelmi biztonságát („anya nem haragszik").

Az is szempont, hogy mennyire kifelé vagy befelé forduló a kicsi. Az extrovertált gyerekeket általában az nyugtatja meg, ha ölbe vesszük, átöleljük, az introvertált gyerekeknél viszont meg kell várni, amíg maguktól lecsillapodnak, ők az ölelgetéstől inkább feszültek és ellenállóak lesznek.

Címkék: szülő-gyerek viszony, hisztiroham, dühroham, dackorszak, gyerek hiszti, önkontroll

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!