A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Hideg szépségek, akik nem mindig jégkirálynők

Uma Thurman, a méltóságteljes szépség

Fotó: Shutterstock.com

A Golden Globe-díjas színésznő idén 52 éves lesz. A Veszedelmes viszonyok, a Ponyvaregény és a Kill Bill filmek sztárja azon színésznők közé tartozik, akiknek a szépsége nem csak ragyog, de van benne valami távolságtartó hűvös és méltóságteljes elegancia.

Quentin Tarantino kedvenc színésznője rá is szolgált erre a ’címre’, mivel nagyapja svéd nemes volt, női felmenői között jócskán voltak modellek, sőt, a nagymamájáról mintázott meztelen szobor ma is ott áll Svédország egyik kikötőjében. A színésznő viszont sosem szerette, ha a külsejével foglalkoztak, pedig már csak magasságával is okot adott rá, hiszen 183 centi.

Sokszor Marlene Dietrichhez vagy Greta Garbóhoz hasonlították, ő azonban sosem érezte magát bálványnak, egyszerűen csak önmaga akar lenni. A rendezők sokáig az erotikus, érzéki nőt látták benne, nehezen sikerült kitörnie a skatulyából. A fordulópontot azonban Quentin Tarantino filmje, a Ponyvaregény hozta meg.

A Veszedelmes viszonyokban a romlott ártatlanságával hódított, miközben egy biszexuális feleséget játszott, és az sem esett nehezére, ha vetkőznie kellett egy-egy filmben. „A teste olyan, mint Jane Mansfieldé, és ráadásul ijesztően okos is” – mondta róla John Malkovich, de nem ő volt az egyetlen híresség, aki rajongott Umáért. Tarantinót például annyira megihlette a színésznő bája, hogy a Kill Bill című filmjének főszerepét egyenesen neki írta.

Ezután új szerepek, új kihívások vártak rá, így sokszínűségét is megmutathatta, hiszen teljesen mást kellett adni a Bel Ami – A szépfiú című irodalmi adaptációban, mint Lars von Trier nyomasztó történeteiben, A nimfomániásban.

Uma hűvös természete magánéletére is rányomta bélyegét: kétszer ment férjhez, és kétszer vált el. Két gyermeke született Ethan Hawke filmszínésszel kötött házasságából, de a magyar származású Arpad Bussonnak is szült egy lányt 2012-ben. 2015-ben kissé megváltozott külsővel jelent meg az egyik díjátadó gálán, persze rögtön mindenki plasztikai műtétekre gyanakodott, Uma Thurman viszont meglepő magyarázatot adott: „Azt hiszem, senkinek nem tetszett a smink, amit aznap este felraktam…”

Gwyneth Paltrow, a mélabús szépség

Fotó: UIP-Duna Film

Az Oscar-díjas színésznő 2022 szeptemberében 50 éves lesz. Hogy mi jut az eszükbe az embereknek Gwyneth Paltrow-ról? Szőke, szép, de kicsit mintha mindig szomorú lenne. Van ebben valami…

A kis Gwyneth a filmek világában nőtt fel, bár egy ideig azzal próbálkozott, hogy művészettörténész lesz, de végül Spielberg hívása erősebbnek bizonyult. A rendező véletlenül futott össze az akkor 19 éves, feltűnően csinos és magas lánnyal, és azonnal felajánlotta neki Wendy epizódszerepét a Hookban.

Két évvel később már Nicole Kidmannel és Alec Baldwinnal játszott a Bűvöletben, majd jött Brad Pitt-tel a Hetedik, 1998-ban pedig a Szerelmes Shakespeare, amelynek főszereplőjeként Oscar-díjat kapott. Egy évvel később A tehetséges Mr. Ripley-ben nyújtott alakításával bár aranyszobrot nem nyert, de a hűvös és szomorú női szerepkörben tovább erősödött.

Karrierje 2002-ben egy kicsit megtört, miután elveszítette imádott édesapját. Nehezen tudta magát túltenni a veszteségen. Sokak szerint ez a rendkívül szoros viszony volt az oka annak is, hogy sokáig társat sem talált, hiába voltak olyan férfiak mellette, mint Brad Pitt, Ben Affleck vagy épp Luke Wilson.

Paltrow 2013-ban azt nyilatkozta a Harper’s Bazaar magazinnak, hogy mindent megtesz azért, hogy megőrizze fiatalos kinézetét, de nem a drasztikus beavatkozások híve. Igyekszik elfelejteni korábbi botlását, amikor is a botoxhoz nyúlt. Saját bevallása szerint úgy nézett ki akkoriban, mint egy őrült, ezért biztos benne, hogy soha többé nem fog ilyen kezelést kérni magának.

Paltrow egyébként nem csak a filmiparban próbálja beteljesíteni életfeladatait, saját életmód-tanácsadó céget alapított Goop néven még 2008-ban. Ebben a ’szerepkörben’ már jócskán meghaladja a hideg, hallgatag szépség karekterét, sőt, nagyon is szókimondó, sokak által vitatott és támadott tanácsai ellenére is. 

Cameron Diaz, a büszke szépség

A kubai származású színésznőt a People magazin az ’50 leggyönyörűbb színésznő a világon’ listájába választotta 1998-ban és 2002-ben is. Persze Cameron Diaz felett sem állt meg az idő, de az idén 50. születésnapját ünneplő sztár büszkén vállalja a ráncait. Már gyerekként megmutatkozott nála, hogy a hűvös szépség kategóriát neki találták ki.

16 éves volt, amikor egy hollywoodi partin felfigyelt rá egy fotós, és felajánlotta neki, hogy jelentkezzen az Elite Modellügynökségnél. Diaz így is tett, és pillanatokon belül ismert modellé vált, ám többre vágyott. 1994-ben Jim Carrey oldalán tűnt fel a Maszkban, ezzel elindult a színészi karrierje.

A Féktelen Minnesota című vígjátékban Keanu Reeves partnere volt, a Hullámzó kedélyek című thrillerben Harvey Keitel feleségét játszotta. De ki ne imádta volna az Álljon meg a nászmenet!-ben, vagy a Holiday Amandájaként, ahol még a ruhákkal is jól tükrözték Diasz hűvös ragyogását és büszke tartását.

Cameron esetében érdekesség, hogy a hazai szinkronhangja szinte minden filmjében: Für Anikó, aki külsőleg kicsit még hasonlít is az amerikai sztárra. Cameron olyannyira nem retteg az öregedéstől, hogy még könyvet is írt (The Longevity Book: Live Stronger, Live Better, The Art of Ageing Well) arról, milyen természetes trükkökkel őrzi meg szépségét.

„Huszonéves koromban alig vártam a 30. szülinapomat, azután pedig azt, hogy negyvenes legyek. Már nem vagyok fiatal, és ezt cseppet sem bánom. A legfontosabb, hogy pozitívan álljunk hozzá az öregedéshez, így könnyebb megbarátkozni a ráncokkal is” – írta a színésznő, aki mit sem veszített hideg szépségéből az évek múlásával. 

Glenn Close, a legesleghűvösebb szépség

Fotó: Shutterstock.com

Glenn Close nem az a klasszikus értelemben vett szépség, de a 75 éves Golden Globe- és Emmy-díjas színésznő tökéletesen viseli a hűvös szépség minden jellemzőjét. Első filmes szerepét 1982-ben, a Garp szerint a világ című műben kapta, amiért rögtön Oscar-díjra jelölték, csakúgy, mint következő alakításért A nagy borzongásban.

Érdekesség, hogy a színésznőt azóta hatszor jelölték a rangos filmdíjra, de az aranyszobrot egyszer sem kapta meg. Pedig a Végzetes vonzerőben Michael Douglas elvakult, mindenre elszánt szeretőjét alakította. A Veszedelmes viszonyok fő gonosza, Marquise de Merteuil is ő volt, ahogyan zseniálisan játszott Jeremy Irons oldalán A szerencse forgandó című drámában vagy Mel Gibsonnal a Hamletben. És akkor még ott a legendás 101 és 102 kiskutya Szörnyella De Frász szerepe is.

Ő az a színésznő, akit nem lehet skatulyába zárni, hiszen kedves és gonosz karakterként egyaránt hiteles tud lenni. Mondhatnánk, hogy Glenn Close nem változik, de a 2020-ban bemutatott Vidéki ballada az amerikai álomról című filmben először fel sem lehetett ismerni. Színészi nagysága viszont elárulta, ő az a nő, akit nem lehet nem nézni, ha a képernyőn/mozivásznon van. De tény, akárhányszor is nézzük végig képeit, tekintetével talán még képes lenne lefagyasztani mindazokat, akik ellent mondanak neki. 

Nicole Kidman, a drámaian hideg szépség

Fotó: Shutterstock.com

Az 55 éves Oscar- és Golden Globe-díjas színésznő hazájában, Ausztráliában már ismert volt, amikor a világ felfedezte a Halálos nyugalom című filmben. Nicole Kidmanről egyik kollégája, még karrierje kezdetén, így nyilatkozott: „Amikor először megláttam, egy ötbetűs szó jutott róla az eszembe: hideg”. Azóta a színésznő több száz szerepet eljátszott, de a jelző rajta maradt, talán azért is, mert ez illik hozzá a leginkább.

Első jelentős szakmai elismerését már az Egyesült Államokban, a Majd megdöglik érte című film főszerepéért kapta. De a Kidman-rajongók imádhatták a Moulin Rouge!-ban, a Mint a villám-ban, a Túl az Óperencián, A pánikszoba, Az órák, vagy épp A stepfordi feleségek című filmekben.

Kidman, aki sokáig csak ’Tom Cruise feleségének’ számított, hosszú utat tett meg addig, amíg önálló egyéniség és sikeres színésznő lett. „Kidman olyan drámai”, „Kidman olyan kimért”, mondogatták róla a szakmában. Pedig ő csak tartotta a két lépés távolságot.

Az utóbbi évek egyik legnagyobb sikere egy HBO-sorozathoz kapcsolódik. A Hatalmas kis hazugságokban – ahol mellette Reese Witherspoon, Shailene Woodley, Zoe Kravitz és Adam Scott is feltűnik – ismét övé volt a legdrámaibb szerep, hiszen folyamatos terrornak, sőt, veszélynek van kitéve férje mellett.

A valóságban viszont a férje már igazi lelki társa. Keith Urban country-énekessel 2006-ban házasodtak össze, 2008-ban a kislányuk is megszületett. Otthon a színésznő drámai hűvösség helyett csupa báj és kedvesség, és közösségi médiás jelenlétével sorra dönti le a falakat maga körül. Talán még az is előfordulhat, hogy idővel kitör a hideg, hűvös, visszafogott szerepkörből…

Lisa Kudrow, a visszafogott szépség

Fotó: Shutterstock.com

Az 58 éves Lisa Kudrow nem túl gyakran szerepel a szépséglistákon. A Jóbarátok színésznője leginkább Phoebe Buffay-ként maradt meg a köztudatban, így sokan azzal a bohókás nővel azonosítják, akit 10 éven keresztül játszott. Pedig Lisa Kudrow a való életben mindig csinos, elegáns egyéniség.

A színésznő sosem esik túlzásokba, nem ő a legszexisebb, nem rajta van a legrövidebb ruha, ugyanakkor mindig nőies. A ma már forgatókönyvíróként és producerként is tevékenykedő színésznő olyan filmekben játszott, mint a Romy és Michele, a Nem ér a nevem!, a P.S. I Love You, a Lány a vonaton vagy a Rossz szomszédság 1–2.

A színésznőt egyáltalán nem zavarja a kora, sőt, egy interjúban azt nyilatkozta, hogy egyenesen fél a botox és a tű gondolatától. Igaz, tinédzserkorában már volt egy orrplasztikája, melyet nyíltan vállal: iskoláskorában sokat csúfolták nagy orra miatt. Ez olyan rosszul érintette, hogy inkább a műtét mellett döntött. Később erről úgy nyilatkozott, így találta meg önmagát.

Paris Hilton, a hírhedt barbie-s szépség

Fotó: Shutterstock.com

A színésznőként és énekesnőként is számontartott Hilton örökösnőről talán kevesen hinnék, hogy idén már 41 éves lesz. Mintha az évek alatt mit sem változott volna, talán csak annyit, hogy a botrányhősnőből megfontolt (?) feleség lett, igaz mindez nem történt olyan régen.

Paris a hírnevét a The Simple Life című valóságshow-ban szerezte meg, de a 2003-as 1 Night in Paris című szexvideója is jócskán hozzájárult az ismertségéhez. Ő az, aki teljes mértékben kimeríti a szőke, hideg és kissé meggondolatlan női szerepkört. Volt ittas vezetése, ült már börtönben is, de az évek során kezdte elhagyni a ’rossz kislány’ imázsát és a vele járó flegma viselkedését.

2021 novemberében hallottunk róla ismét, hiszen sok-sok ’elfogyasztott’ élettárs után végül férjhez ment. A pár a boldogító igent Hilton néhai nagyapja Bel-Airben található birtokán mondta ki. Egy meseszép Oscar de la Renta ruhát viselt, divatszakértők szerint ezzel is jelezve, hogy egy új korszak kezdődik az életében. Férje, Carter Reum oldalán egy új Paris lépett színre.

Hogy megőrizte-e hűvös szépségét? Hogy valóban új élet kezdődik számára talán családanyaként is? Ki tudja, idővel ez is kiderül. Sőt, ha rajta múlik, valamilyen doku-reality sorozatban akár előbb is tudjuk meg, mint a leendő apuka…

Címkék: cameron díaz, nicole kidman, paris hilton, uma thurman, glenn close, gwyneth paltrow, lisa kudrow

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!