Hercegi örökség
A legfinomabb salátaszószokat a franciáknak köszönhetjük, ők keverik mesterfokon az olívát a mustárral, mindenféle ecetekkel, és nem utolsósorban feltalálták nekünk a majonézt, téli salátáink közkedvelt dresszingjét.
De ki és mikor alkotta meg a tojás és az olaj tökéletes kombinációját? Egyes legendák szerint a 16. században történt, hogy Mayenne hercege csak azután volt hajlandó harcba szállni IV. Henrik csapataival, miután megette a finom sült csirkéjét egy különleges, hideg szósszal.
S bár a csatát elvesztette Mayennaise mezején, a szósz elnyerte a nevét. Más kutatók más csatákhoz és nemes urakhoz kötik a majonéz történetét, míg a gasztronómiai Larousse szótár a francia „moyeu”, azaz tojássárgája szóból eredezteti az elnevezést. Igaza is van, hisz a finom szósz alapja a tojássárgája.
A franciák szerint az igazi majonéz nem tubusból, vagy flakonból jön, hanem otthon készítik, lassan csorgatva a nemes olívaolajat a tojássárgájához, folyamatos keverés mellett, addig, amíg a majonéz nem lesz megfelelő állagú. Arrafelé azt tartják, hogy akkor sikerült tökéletesen kikeverni, ha olyan szilárd, hogy az ember nyugodtan a fejére boríthatja a szószos tálat, a majonéz nem folyik ki belőle.
A majonéz szülőhazájában sokféle szószt készítenek belőle.
– Tartár: érdekesebb, mint a nálunk megszokott, ott ugyanis apróra vágott savanyú uborkával és hagymával ízesítik, esetenként capri- és olajbogyót, kemény tojást is adva hozzá.
– Aioli: olívaolaj, majonéz és fokhagyma kombinációja.
– Marie-Rose: majonéz, paradicsompüré, ketchup és joghurt keveréke.
2015. április 27. 17:59:20
Szívesen venném ha közölnék az ápr.27-i adásban a meghívott úr lekvár receptjeit. Tetszett az adás (mint általában mindig).