A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Hercegi örökség

A legfinomabb salátaszószokat a franciáknak köszönhetjük, ők keverik mesterfokon az olívát a mustárral, mindenféle ecetekkel, és nem utolsósorban feltalálták nekünk a majonézt, téli salátáink közkedvelt dresszingjét.

Fotó: Thinkstock

De ki és mikor alkotta meg a tojás és az olaj tökéletes kombinációját? Egyes legendák szerint a 16. században történt, hogy Mayenne hercege csak azután volt hajlandó harcba szállni IV. Henrik csapataival, miután megette a finom sült csirkéjét egy különleges, hideg szósszal.

S bár a csatát elvesztette Mayennaise mezején, a szósz elnyerte a nevét. Más kutatók más csatákhoz és nemes urakhoz kötik a majonéz történetét, míg a gasztronómiai Larousse szótár a francia „moyeu”, azaz tojássárgája szóból eredezteti az elnevezést. Igaza is van, hisz a finom szósz alapja a tojássárgája.

A franciák szerint az igazi majonéz nem tubusból, vagy flakonból jön, hanem otthon készítik, lassan csorgatva a nemes olívaolajat a tojássárgájához, folyamatos keverés mellett, addig, amíg a majonéz nem lesz megfelelő állagú. Arrafelé azt tartják, hogy akkor sikerült tökéletesen kikeverni, ha olyan szilárd, hogy az ember nyugodtan a fejére boríthatja a szószos tálat, a majonéz nem folyik ki belőle.

A majonéz szülőhazájában sokféle szószt készítenek belőle.

Tartár: érdekesebb, mint a nálunk megszokott, ott ugyanis apróra vágott savanyú uborkával és hagymával ízesítik, esetenként capri- és olajbogyót, kemény tojást is adva hozzá.

Aioli: olívaolaj, majonéz és fokhagyma kombinációja.

Marie-Rose: majonéz, paradicsompüré, ketchup és joghurt keveréke. 

Címkék: gasztronómia, oliva, majonéz, majonéz története, francia szószok, tojássárgája

Egy hozzászólás

  • Kati.

    Szívesen venném ha közölnék az ápr.27-i adásban a meghívott úr lekvár receptjeit. Tetszett az adás (mint általában mindig).

Szóljon hozzá Ön is!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!