A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Házasságok, nászok, frigyek felső fokon a mozivásznon

Az esküvős filmek a legbiztosabb romantikus komédiák, de amilyen egyszerűnek tűnik a "receptúra", olyan könnyen lehet elrontani őket. Romantikus filmekre szüksége van a világnak, ahogyan a meseszép - vagy épp rémálomszerű - esküvőkre is. Szerencsére van miből válogatni.

Vegyél el!

A Vegyél el! az idei Valentin-nap slágerfilmje volt, így érthetően ezzel kezdjük a sort. Az más kérdés, hogy nem egy klasszikus esküvőről van szó.

A történet szerint a két zenei szupersztár, Kat Valdez (Jennifer Lopez) és Bastian (Maluma) azt tervezik, hogy összeházasodnak gigantikus rajongótáboruk előtt. Olyan esküvőre készülnek, amilyet még nem látott a világ: színpadon fognak egybekelni, miközben előadják közös toplistavezető számukat, a „Marry me”-t.

Fotó: UIP-Duna Film

Felrobbantják a netet, közel 200 millió ember szeretné látni világszerte a sztárpár házasságkötését, de Kat mindössze néhány másodperccel a fogadalomtétel előtt megtudja, hogy Bastian hűtlen volt hozzá. Az énekesnő úgy dönt, hogy feleségül megy egy idegenhez, Charlie-hoz (Owen Wilson), egy szingli matematikatanárhoz, akit lánya és annak legjobb barátnője beszélt rá a koncertre. Charlie vonakodva, de vállalja a feladatot, és itt már érezzük, ilyen tényleg csak a filmekben van.

Kat és Charlie természetesen egymásba szeret (hiszen mégiscsak egy romantikus filmről van szó), de kérdéses, hogy a gyökeresen eltérő világukat vajon mennyire tudják összehangolni. És pontosan ettől szép egy szerelem. Nem az számít, hogy hol tart a nő, hol a férfi, ki a sikeresebb, vagy ki a szebb, hanem hogy mennyire készek arra, hogy együttműködjenek.

A Vegyél el! felidézi a híresség kontra civil szerelmek témáját, amit a Sztárom a párom, az Álmomban már láttalak (ugyancsak Lopez volt a főszereplője), vagy akár a Micsoda nő! című filmekben láthattunk. Ezeknek a moziknak mindössze annyi az üzenetük, hogy bárhol tarthat a világ, bármekkora a feminizmus, a Metoo, a társadalmi pozíciók harca, a szerelem örök, és ha kell, mindent legyőz.

Apró megjegyzésként tesszük hozzá, hogy Kat Valdez esküvői ruhájáért sok menyasszony, ha képletesen is, de ölni tudna…

Álljon meg a nászmenet!

Fotó: Intercom

Másodiknak rögtön itt egy klasszikus. Az Álljon meg a nászmenet! 25 éve lehet a kedvenc esküvős filmünk. Julianne (Julia Roberts) és Michael (Dermot Mulroney) elválaszthatatlanok. Kamaszkori szerelmük hamar őszinte barátsággá érik, és ők nem is akarnak ezen változtatni.

Mígnem Michael egy napon bejelenti, hogy megnősül: feleségül veszi a gazdag és szép Kimberlyt (Cameron Diaz), ettől Julianne egy csapásra rádöbben, hogy eddig súlyosan becsapta magát, hiszen szerelmes Michaelbe.

A film arra az örök kérdésre keresi a választ, hogy lehet-e igaz barátság férfi és nő között. Ráadásul a két egyetemi társat olyan "szerződés" is köti, hogy ha 28 éves korukig egyikük sem szeret bele másba, akkor összeházasodnak. Hogy ki kinek szurkol? Nem tudom, én a magam részéről – bármikor látom a filmet – Julianne-nek szorítok.

A szerelem egyébként egy egészen érdekes ponton mutatkozik meg a filmben: Kimberly egy bárban karaokézni kezd, borzsztóan hamisan. Ezt mindenki hallja, kivéve Michaelt, aki úgy néz a lányra, mintha legalább Celine Dion hangján énekelne. Ekkor jelentheti ki a néző is, hogy igen, ilyen a szerelem.

Ennyi év után nem lövünk le nagy poént azzal, hogy a férfi végül a kedves, odaadó és nem mellesleg milliomos nőt választja a "legjobb" barát helyett, de mi még mindig eldönthetjük, hogy Cameron Diaz menyasszonyi ruháját vagy Julia Roberts koszorúslányruháját találjuk szebbnek.

A boldogító talán

Fotó: Intercom

A 2008-ban bemutatott filmb két dolog miatt maradhatott emlékezetes: a gyönyörű skóciai táj és Patrick Dempsey sármja miatt. A boldogító talán az Álljon meg a nászmenet! tematikájába tartozik, a fordulat azonban itt más lesz.

Tom Bailey (Patrick Dempsey) sikeres és szerencsés a nőknél, akik gyakran váltják egymást hálószobájában. Legjobb barátja Hannah (Michelle Monaghan), akit a főiskolán ismert meg, Skóciába utazik üzleti útra, és Tom a távollétében ráébred, hogy ő az, akire igazán szüksége van. Úgy dönt, ha a lány visszatér hat hét múlva, megkéri a kezét.

Ám Hannah-nál is nagy változás történik: egy előkelő férfi eljegyzi őt, és Skóciába költözne örökre. Felkéri Tomot, hogy legyen a "koszorúslánya", amire a férfi igent mond, sőt, őrült ámokfutásba kezd, hogy megakadályozza az esküvőt. Tipikus csajos film ez, ahol megint annak drukkolunk, hogy "győzzön" a barátság – vagy csak annak, hogy minél többször lássuk Patrick Dempsey-t.

Talán titkon, élete egy-egy szakaszában minden lány álmodik, és tervez egy ilyen esküvőt. Álomszerű környezetben, álomszerű férfival, mi több, kettővel, hiszen milyen kényelmes lehet választani. Azért a film így is ad ötleteket házasságra készülő pároknak, sőt szingliknek is. Előbbieknek, hogy miként kell megtervezni a tökéletes lagzit, utóbbiaknak pedig arra, hogy a szerelem néha éppen előttük van, csak ki kell nyitni a szemüket!

Bazi nagy görög lagzi

Fotó: Intercom

Nem is hinnénk, de éppen 20 éve – 2002. április 19-én – tartották a Bazi nagy görög lagzi díszbemutatóját. A film az eltelt idő alatt valódi klasszikussá érett. A Bazi nagy görög lagzi eredetileg színpadi előadásként született meg, méghozzá egyszemélyes darabként.

Nia Vardalos a saját görög-amerikai családja és élményei nyomán írta és adta elő kis Los Angeles-i színházakban, mígnem Tom Hanks és a felesége meglátta benne a fantáziát, és producerként kasszasikert varázsoltak belőle. De mi a titka a Bazi nagy görög lagzinak? A család, a jókedv, a jól ismert feszültségek?

Toula, az örök lázadó egyszer csak megszabadul a szemüvegétől, egyre szexibben öltözik, senkinek nem árulja el, mivel tölti az estéit, és végül bemutatja álmai férfiát, Iant, aki szőke, nem görög, és még vegetariánus is. Naná hogy elszabadul a pokol.

Ebben a lagziban az apa is kulcsszereplő. Hiszen mire vágyik minden édesapa? Természetesen arra, hogy a lánya férjhez menjen egy rendes fickóhoz. Igen ám, de a 30 éves Toula esetében ez nem elég, neki görög férfihoz kellene menni – legalábbis az apja szerint.

Hogy nem így történik, abból nem lesz Rómeó és Júlia-tragédia, minden megmarad a romantikus vígjáték vonalon, melyet minden egyes alkalommal nevetve nézünk végig. Talán azok vannak kevesebben, akik tényleg ilyen lagzira vágynak, ugyanakkor a család ereje mégis irigylésre méltó.

Nia Vardalos egyébként olyannyira a saját életéből merített ihletet a sztorihoz, hogy ő sem görög férfihoz ment, férje (Ian Gomez) pedig színészként szerepelt a filmben, ő játssza a vőlegény legjobb barátját és kollégáját.

A nagy nap

Fotó: Northfoto

A világsztárokat felvonultató könnyed családi vígjátékban egy modern család próbálja meg túlélni az esküvőt. A mozi egy 2006-os francia vígjáték, az Mon frère se marie amerikai remakje. A 2013-ban készült amerikai változat szereplői között igazi nagyágyúk vonulnak fel: Robert De Niro, Katherine Heigl, Diane Keaton, Amanda Seyfried, Topher Grace, Ben Barnes, Susan Sarandon és Robin Williams.

A sztori nem idegen egyetlen család előtt sem: Alejandrót (Ben Barnes) Don (Robert de Niro) és Ellie (Diane Keaton) két saját gyermeke mellé harmadiknak fogadta örökbe, aki persze mire felnőtt, a szülők elváltak. A nagy nap kedvéért, amin Alejandró vér szerinti anyukája – aki elég vallásos – is jelen lesz, Donnak és Ellie-nek el kell játszaniuk, hogy még mindig házastársak, annak ellenére, hogy Don már régen Bebével (Susan Sarandon), Ellie legjobb barátnőjével él együtt.

Kínos szituk, feszültségek sorozata tarkítják a filmet, ahogyan sok, igazi esküvőt is. A nagy napban nem a "szerelem mindent legyőz" elv érvényesül, hanem inkább a "családot nem lehet megválogatni, csak fanyar humorral elfogadni és megbékélni vele" gondolatmenete. Egy biztos, ettől a mozis esküvőtől határozottan nyugalmasabb esküvőt kívánunk mindenkinek!

Örömapa

Fotó: Intercom

És még egy legendás esküvős film. Az 1991-es Örömapa talán az egyik legszebb példája annak, hogy az esküvő, a gyerek elengedése korántsem olyan egyszerű, mint azt gondolnánk, főleg nem egy lányos apának.

George Banks (Steve Martin) menthetetlenül elérkezett az atyai válaszúthoz: elengedje-e végre lánya kezét, és hagyja, hogy Annie (Kimberly Williams) a saját életét élje. Nehezen tudja megtenni ezt a lépést, jót akar a lányának. De hogyan lehetne jó, ha többé nem vele él? A féltékeny apa végül persze beletörődik a sorsába, és kiderül róla, hogy mégiscsak ő a legjobb fej örömapa, aki nem lehetne az, az örömanya (Diane Keaton) nélkül.

Ez a film is rávilágít arra, hogy az esküvők bizony sokkal komolyabb témának bizonyulnak, mint a romantikus igen két egymást szerető fiatal között. Hiszen a szülők bármennyire is örülnek gyerekük boldogságának, bármennyire is felnőtt az a gyerek, attól a helyzet még nem változik: továbbra is ők maradnak a papa/mama kicsi fiai/lányai. Amivel bizony minden házasulandó fiatalnak érdemes számolni…

Címkék: jennifer lopez, esküvői filmek, vegyél el, boldogító talán, álljon meg a nászmenet, örömapa, a nagy nap, bazi nagy görög lagzi

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!