A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Hát ezt meg hol tanultad?

Manapság egyre több kutyát fogadunk örökbe. Hála a közösségi médiának, ahonnan sok szívszorító sorsú vagy éppen szeretetre éhes, csillogó szemű, nedves orrú blöki bámul ránk, mintha átlátna a monitoron.

Fotó: Shutterstock.com

Ezek a kutyusok viszont sok meglepetést tartogatnak. Nem tudhatjuk, milyen sorsuk volt, mitől félnek, milyen szokásokat vettek fel ott, ahol eddig éltek. Hálásak, és az ölünkbe bújnak, akár még szót is fogadnak, amíg…

Persze hogy még bizalmatlan

Az első napok mindig a legnehezebbek, hiszen a kutyus nem tudja, milyen szokásokhoz, körülményekhez kell alkalmazkodnia. Nem tudja, a gesztusaink, a hanglejtésünk, az érintésünk mit is jelent valójában, ő most még fél, és tanul minket.

Ám a menhelyi állatvédő hölgy azt javasolta, bármennyire sajnáljuk és szeretjük is, azonnal jelezni kell a kutya számára, hogy ki a falkavezér. Vagyis hogy nem ő, de nem ám, hanem a gazdája.

Nyugi, van idő…

A kutya az előző élményeire hagyatkozva nagyon bizalmatlan lehet, nehezen szocializálódik. Viszont ennek folytán nem szabad, hogy túlzásokba essünk vele kapcsolatban. Ne kényeztessük el, mivel elképzelhető, hogy elsőre ez ijesztő lesz számára, és értelmezni sem tudja a hirtelen rázúduló jutifalikat és szeretetet.

Az első napokban érdemes hagyni, hadd szokja meg a ritmusunkat, a szabályainkat, és főleg azt, hogy itt nem éri bántás. Vegyük fel a tempóját, és hagyjuk, hogy elsősorban ő győződjön meg arról, hogy biztonságban van.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2022. évfolyama 9. számának 67. oldalán!)

Címkék: menhelyi kutya kezelése, ha agresszív a kutya

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!