A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Hallstatt: Egy tenyérnyi mesevilág az osztrák Alpokban

Manapság már a világ másik felére is elmehetünk, ahol meseszép tájak fogadnak, de akár 5-6 órányi autózás után is megpillanthatjuk a csodát. A hatalmas hegyek között a kristálytiszta tavak bújnak meg, a hegyoldalon legelésző tehenek kolompolnak, és minden olyan, mint a reklámban. Felső-Ausztriában járunk. Hallstatt városa egy tó partján terül el, a hangulatos barokk kisváros mellett a környék látnivalóit is érdemes felfedezni.

Fotó: Shutterstock.com

Hallstatt egyik érdekessége, hogy egyetlen főutcából áll. A tó és a sziklafal közti szűk hely miatt a város a szikla lábához szorosan egymásra épült házak soraiból áll. Amennyire szép, annyira rémisztő is, hiszen nagy terekhez szokott szemünk a zsúfoltsággal nehezen tud mit kezdeni.

De aztán a színek, az illatok, a friss levegő mindent felülmúl. A városba egy közel egy kilométeres alagúton át lehet bejutni. Oda, ahonnan egyébként az autók ki is vannak tiltva, mert úgysem lenne számukra hely.

Ha valaki még mindig nem tudja elképzelni, hogy mennyire szűk is ez a kisváros, akkor egy apró adalék: az utcákon a fáknak sincs elég hely, ezért a helyiek úgy oldották meg a dolgot, hogy a házakra – mint a futónövényeket – vezették a fák indáit, így csempészték be a természetet.

És hogy hányan is laknak itt? Nos, a 2018-as adatok szerint összesen 778-an ’zsúfolódnak’ a városban.

Hallstatt egyébként kelta eredetű nevét a sóról kapta: a hall sót jelent, a statt pedig állomást. Ennek megfelelően itt található a világ legöregebb sóbányája, mely hétezer éves múltra tekint vissza.

A só az egész város történelmét és a mai arculatát is meghatározza, ezért nem meglepő, hogy itt és a környéken is minden a sóról szól. Hallstatt és Dachstein–Salzkammergut régió az UNESCO világörökség része.

A legszebb látnivalók a városban

Tény az is, hogy nem vesz többhétnyi időt – de talán még napot sem –, hogy bejárjuk a várost. Aki erre a részre jön kirándulni, az úgyis összeköti a környék látnivalóival. De van néhány hely, melyet Hallstattban nem érdemes kihagyni.

Az egyik ilyen a főtér. A központi teret festői színes házak ölelik körbe, míg a tér közepén egy Szentháromság-oszlop áll, mely az 1750-ben történt hallstatti tűzvésznek állít emléket.

Akit kicsit jobban érdekel a történelem, annak érdemes ellátogatni a hallstatti Welterbemuseumba. Az interaktív kiállításon Hallstatt egész történelmét megismerheti az érdeklődő, és élvezhetőbb lesz, mintha csak egy útikönyvet olvasna.

Utazások alatt sokszor látni azt, hogy az emberek nem is a tájat nézik, hanem a fényképezőgépüket vagy a telefonjukat, hogy meglegyen a „századik jó kép” is. Hallstatt erre is felkészült: a főterétől nem messze található az a pont, ahonnan olyan szögből lehet fotózni a várost, mintha csak egy csodaszép reklámkép lenne.

Fotó: Shutterstock.com

A világ legrégebbi sóbányája

Ha egy kicsivel többet szeretnénk menni, és mivel úgyis minden a sóról szól, akkor a Hallstatt feletti Salzbergent sem lehet kihagyni. Már csak azért sem, mert nincs még egy ilyen hely, amely azt mondhatja magáról, hogy 7000 évvel ezelőtt kezdték el itt a sót bányászni.

A sikló felső állomásától 10 perces sétával érhető el a sóbánya bejárata. A bányát interaktív módon járhatjuk végig: kisvonat visz a föld alatti bányajáratokban, vetítések mutatják be a sóbányászat több ezer évvel ezelőtti történetét. A Mária Terézia korabeli tárnarendszerét Johannes Saltzenberger eredeti tervei alapján alakították ki múzeumi látványossággá.

Még egy 4K HD minőségű mozi is van a helyszínen. A filmben Udlo, a bronzkori kisfiú mesél a saját őstörténeti korszakáról, a 35 000 évvel ezelőtti bányászok életéről. A sóbánya egyik látványossága a világ legrégebbi lépcsője, melyet 2002-ben fedeztek fel az egyik járatban, a hegy nyomása miatt összetört állapotban.

A helyreállítás után a bronzkori mozi része lett, egy óriás vitrinben van, 400 méterre attól a helytől, ahol megtalálták. De amit mindenki biztosan imádni fog, hogy lecsúszhatunk azokon a csúszdákon, amelyeket a bányászok is használtak.

Fotó: Shutterstock.com

Lélegzetelállító kilátás és bizarr temető

Ha továbbra is a város fölé szeretnénk emelkedni, akkor a Welterbeblick-kilátó a tökéletes úti cél, mert éppen 360 méterrel Hallstatt fölött található. Lélegzetelállító panoráma nyílik innen az egész régióra. A kilátó a sikló felső állomásától egy hídon át, valamint Hallstatt központjából induló gyalogos túraútvonalon is elérhető, utóbbi kicsit fárasztóbb, de a látvány mindenért kárpótol.

Ahogyan a Csontház (Beinhaus) is egy olyan nevezetesség, melyet biztosan nem feledünk egyhamar. Hallstatt katolikus temploma – éppen a helyszűke miatt – egy sziklaszirtre épült. A Mária Mennybemenetele gótikus plébániatemplom kertjében található teraszos temető egy bizonyos határon túl már nem tudott tovább terjeszkedni.

A 18–19. században éppen ezért azt találták ki, hogy ahogy a korábbi sírokat fokozatosan felszámolták, az azokból előkerült koponyákat megtartják. A Csontházban 600 művészien kifestett koponya sorakozik egymás mellett. Az elhunytak nevét kalligrafikus betűkkel festették rá, és természetesen egy kis virágminta sem hiányozhatott.

Sportolás és kikapcsolódás: strandsziget, hajókázás, kerékpárút

Hallstatt belvárosától 10 perces sétára található a Badeinsel Hallstatt, vagyis a strandsziget. A mesterséges szigetet híd köti össze a szárazfölddel. Az 1960-as években létrehozott fürdősziget alapanyagául az alagútásás során kitermelt szikla szolgált.

Kétségkívül ez Ausztria egyik legszebb panorámájú strandja. Ide még a helyiek is szívesen kijárnak. A szigeten található játszótéren a gyerekek is jól elvannak, ha épp nincs kedvünk pancsolni. A nap végére pedig egy kis csónakázást is érdemes beiktatni a fjordszerű Hallstatti-tavon.

Akinek nincs kedve evezni, annak ajánljuk a menetrend szerinti hajójáratokat, melyek jó idő esetén májustól októberig közlekednek. Akik pedig inkább biciklire pattannának, azoknak is remek hely a tó körül kiépített kerékpárút, de a hosszabb távok kedvelőire is felkészültek az osztrákok: túraútvonalak és kényelmes padok is várják a turistákat.

Fotó: Shutterstock.com

A környék kihagyhatatlan városai: Bad Ischl és Salzburg

A térségben járva két város mellett biztos, hogy nem mehetünk el szó nélkül. Az egyik az Osztrák–Magyar Monarchia szellemiségét idéző hely. Bad Ischl volt egykor Ferenc József és Sisi egyik kedvenc nyaralóhelye. A Kaiservilla és szépen ápolt parkja a mai napig látogatható.

Itt járva pedig érdemes megkóstolni az isler süteményt is, mely pont ebből a városkából származik. A sétálóutcában áll az 1832 óta működő Zauner cukrászda, ahol megkóstolhatjuk ezt a desszertet, és az ízvilág szinte ismeretlen lesz a hazai változattal szemben.

Salzburg városa pedig, mint Mozart szülőhelye híresedett el. Megtekinthetjük a zeneszerző szülőházát, majd későbbi lakóházát is. Mindkét helyen múzeum üzemel. De érdemes megcsodálni a dómot, felsétáltunk Hohensalzburg várához, és elidőztünk egy kicsit a Mirabell-kastély rózsakertjében is, ahol nem csak a látvány, hanem az illatok is feltöltik az embert.

Ausztriai túráinkból ne hagyjuk ki négylábú kedvenceinket se. Az osztrákok nagyon állatbarátok, szinte minden étteremben van helye a kutyáknak is.

Fotó: Shutterstock.com

Számolj a parkolási nehézségekkel!

Mivel Hallstatt ma már autómentes övezet, az autókat a város két végében található parkolókban kell hagyni. Parkolásra a településen 4 fizetőparkoló van kijelölve (5-7 euró/óra). A férőhelyek kihasználtságát a digitális kijelzőkkel ellátott táblák mutatják. A város területét sorompóval védik, ahová csak időszakosan az ott lakók és árufeltöltés céljára lehet behajtani.

Szállások gyorsan és egyszerűen

Ugyancsak a helyszűke miatt új luxusszállókban nem bővelkedik Hallstatt. A településen inkább panziók, fogadók és apartmanok működnek. Ezek árai szezontól is függnek, de 40 ezer forint/éjtől akár 128 ezerig is lehet találni. Leginkább önellátós szállások ezek, de a reggeli még sok helyen benne van az árban. 

Szappanopera miatt lepték el a turisták

Gondolhatnánk, hogy az osztrák települések még nem tartoznak a kínai turisták célpontjai közé, de Hallstatt esetében tévedtünk. A kínai turisták száma azóta ugrott meg, amióta Kínában megépítették Hallstatt mását.

A kínaiak élőben is meg akarják nézni Ausztria gyöngyszemét. A város iránt csak fokozódott az érdeklődés, amikor egy dél-koreai szappanoperát, a „Spring Waltz”-ot Hallstattban és Bécsben forgatták. 

Címkék: salzburg, bad ischl, sóbányászat, sóbánya, hallstatt, hallstatti-tó, welterbeblick kilátó, strandsziget, badeinsel hallstatt, csontház

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!