A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Hallstatt: Egy tenyérnyi mesevilág az osztrák Alpokban

Manapság már a világ másik felére is elmehetünk, ahol meseszép tájak fogadnak, de akár 5-6 órányi autózás után is megpillanthatjuk a csodát. A hatalmas hegyek között a kristálytiszta tavak bújnak meg, a hegyoldalon legelésző tehenek kolompolnak, és minden olyan, mint a reklámban. Felső-Ausztriában járunk. Hallstatt városa egy tó partján terül el, a hangulatos barokk kisváros mellett a környék látnivalóit is érdemes felfedezni.

Fotó: Shutterstock.com

Hallstatt egyik érdekessége, hogy egyetlen főutcából áll. A tó és a sziklafal közti szűk hely miatt a város a szikla lábához szorosan egymásra épült házak soraiból áll. Amennyire szép, annyira rémisztő is, hiszen nagy terekhez szokott szemünk a zsúfoltsággal nehezen tud mit kezdeni.

De aztán a színek, az illatok, a friss levegő mindent felülmúl. A városba egy közel egy kilométeres alagúton át lehet bejutni. Oda, ahonnan egyébként az autók ki is vannak tiltva, mert úgysem lenne számukra hely.

Ha valaki még mindig nem tudja elképzelni, hogy mennyire szűk is ez a kisváros, akkor egy apró adalék: az utcákon a fáknak sincs elég hely, ezért a helyiek úgy oldották meg a dolgot, hogy a házakra – mint a futónövényeket – vezették a fák indáit, így csempészték be a természetet.

És hogy hányan is laknak itt? Nos, a 2018-as adatok szerint összesen 778-an ’zsúfolódnak’ a városban.

Hallstatt egyébként kelta eredetű nevét a sóról kapta: a hall sót jelent, a statt pedig állomást. Ennek megfelelően itt található a világ legöregebb sóbányája, mely hétezer éves múltra tekint vissza.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2019. évfolyama 9. számának 64. oldalán!)

Címkék: salzburg, bad ischl, sóbányászat, sóbánya, hallstatt, hallstatti-tó, welterbeblick kilátó, strandsziget, badeinsel hallstatt, csontház

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!