A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Ha kiolvastad, cseréld el!

A frissen költözőket leszámítva, aligha akad olyan ember idehaza, akinek a polcain ne porosodnának már évek óta különböző könyvek. A helyfoglalóknak a por megkötése és a szoba díszítése mellett más hasznuk is lehet. Az internetnek hála ugyanis értelmes cserealapot képezhetnek, segítségükkel régóta vágyott vagy friss újdonságként megjelent könyvek is elérhetővé válnak.

Fotó: Thinkstock

Az e-book terjedése ellenére is változatlan idehaza a nyomtatásban megjelent könyvek kultusza – a könyvtárak, antikváriumok viszont komoly vetélytársat kaptak az interneten. A rukkola.hu könyvcserélő oldal a „szunnyadó” polcok átböngészésre bátorít, hiszen ami nekünk már nem érték, másnak éppen az a könyv lehet a szíve vágya. „Régebben rendszeresen adományoztam könyvtáraknak, de sohasem tudtam, hogy az adott könyvet egyáltalán kikölcsönzi-e majd valaki. A rukkolával viszont biztosan olyanhoz jut el, aki éppen azt akarja” – meséli a rendszert másfél éve aktívan használó Gabriella.

A bárki által elérhető, ingyenes szolgáltatás csere-alapon működik, egy átadott könyvért cserébe pontokat kapunk, ezt követően máris lehet válogatni a szinte percenként frissülő virtuális könyvtárból. A sikeres közösségi kezdeményezésnek számos előnye van, a drága könyvek például olyanokhoz is eljuthatnak, akik nem birtokolni, csupán elolvasni szeretnék őket.


A rukkola.hu oldal szerkesztői saját szavakat kreáltak, így a konyhaművészetből ismert növényre hajazó RUKKOLÁS kifejezés a könyv rendszerbe történő - természetesen virtuális - feltöltését jelenti, a HAPPOLÁS pedig a könyv megszerzésére vonatkozik. A könyveket, ha mindkét félnek megfelelő, az ún. HAPPONT-ok valamelyikén is át lehet adni, így a rohanó embereknek nem kell találkozók nehézkes egyeztetésével bajlódniuk.
Ha nincs is a rendszerben, STOPPOLNI akkor is lehet bármelyik könyvet, így előre jelezhetjük, hogy mit szeretnénk olvasni. Keresett könyvek esetén a tulajdonosnak érdemes PRERUKKOLNI, vagyis a tényleges feltöltést megelőzően pontlicitet hirdetni az adott könyvre várakozók között.

A könyvek postán „utaznak”, vagy az ország 44 településén meglévő 113 leadási ponton cserélhetnek gazdát. Az átadás ráadásul akár személyesen (vagy az egyik közösségi oldalon  önszerveződő módon megalakult Csatárlánc csoporttal) is megszervezhető, ami új könyvbarátságok kialakulását is segíti.

„Akadt egy lány, aki elsőre négy könyvet is elhappolt tőlem: kiderült, hogy olvasás vonatkozásában szinte teljesen azonos az ízlésünk, ráadásul nem is lakunk messze egymástól. Azóta kéthavonta összefutunk, és megnézzük, milyen könyveket cserélhetnénk” – mondja Gabi.

A háromtagú baráti társaság által két éve elindított oldalnak már 28 000 felhasználója van, akik a folyamatosan frissülő, közel hetvenezer könyvet tartalmazó – lelkes, olvasni szerető önkéntesek által kategorizált – listából válogathatnak. Korábban az „egyet ad – egyet kap” elvén zajlott a könyvcserélés, most viszont már pontok szerzésével, a keresettebb könyvek esetében pedig licitálási alapon működik a rendszer.

A pontokat, persze, nem kell sajnálni az igazán vágyott könyvekért, főleg, ha elolvasás után azonnal visszatöltjük őket a rendszerbe, hogy újabb érdekes, izgalmas olvasnivalót szerezhessünk a viharos gyorsasággal közelgő hideg, téli estékre…

Címkék: könyvespolc, rukkola, könyvcsere, internetes könyvcsere, könyves barátság

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!