A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Ha a férfi igazán szakít

Van egy könnyfakasztóan szép film, jó, eléggé amerikai, vagyis a valóságban valószínűleg a fele sem volna igaz. A film címe: Ha a férfi igazán szeret. Az alkoholista feleség, Meg Ryan és a megértő, védelmező, imádó férje, Andy García mutatják be (rém)mesébe illő történetüket.

Fotó: Shutterstock.com

Itt viszont arról lesz szó, hogy a férfi igazán szakít, pedig lehet, hogy amúgy szeret, mert bár gyűlölnek konfrontálódni, bármit ők sem nyelnek le. Például azt sem, ha a nő többet iszik, mint kellene. 

Ha megtépázzák

A férfiak egyébként azért nem akarnak szakítani, mert félnek elhagyni a járt utat a járatlanért. Aztán, persze, a nagy érzelmi zivatartól is félnek, a szemrehányásoktól, a könnyektől, a bosszútól, a konfliktustól. Na, és mert fenemód kényelmesek. Mégis van egy (két, hár…) pont, amit ők sem tudnak feldolgozni, és lépnek. Elfele.

Az első, amit nem tudnak lenyelni, ha a férfiasságukban vannak megtépázva. Ez annyit jelent, hogy folyton kritizálja a nő, akár csak apróságokért. Keveset keres, nem tud összeszerelni egy asztalt, amúgy semmit sem tud összeszerelni, rosszul öltözik, túl kövér vagy sovány, túl… blablabla.

Ezek a kritikák általában az anyóstól erednek titokban, de mindig eljutnak a férfiig. Ha a férfi kezdi úgy érezni, hogy nem elég jó, hogy nagyon sok hibája van, vagy nem lehet önmaga, elkezdi keresni a vészkijáratot. Ha tényleg férfi. Ha nem keresi, akkor a következő kritika az lesz, hogy nem is férfi.

Bezzeg a Józsi!

A férfi azt akarja hinni, hogy ő az egyetlen, a legszebb, legklasszabb és legcsodásabb társ és szerető. Persze, tudja, hogy ez enyhe túlzás lenne, de akkor is elvárja, hogy kedvese ezt mondja (higgye) róla. A leghátborzongatóbb, ha a férfi arcába vágják, hogy bizony az ex ebben meg abban meg amabban jobb volt. Ez ellen nem is lehet védekezni, ezt csak eltűrni lehet. De minek?

Túl szűk a ketrec

A férfi lételeme a szabadság. Úgy is mondhatnánk, hogy az ellenőrizetlen kódorgás. A férfiaknak végtelen térre és a barátaikra van szükségük, vagy legalább egy olyan nőre, aki ezt látszólag megadja nekik. Az okos nő nem tiltja a csavargást, csak érdekesebbé teszi az otthonlétet a külvilágnál.

A férfiak nem bírják elviselni, ha tulajdonként kezelik őket. Egy egészséges kapcsolatban mindkét félnek van saját baráti köre, programja, hobbija, melyet nem kell feladnia a kapcsolatért. Ha a férfi úgy érzi, hogy az életét drasztikusan irányítják és korlátozzák, akkor szakítani fog.

Ha a nő lekörözi

Ha az élet úgy alakul, hogy a nő lehagyja a férfit például a titulusában, a fizetésében vagy bármilyen sikerében, akkor a legtöbb kapcsolat erre rámegy. Csak kevés férfi tudja irigység és egósajgás nélkül eltűrni, hogy a nő a sikeresebb. Itt jönnek a kompenzálások, a csajozás, az ital, az extrém sportok. Mindegy, hogy mi, csak valamitől újra férfias férfinak érezhesse magát.

Fotó: Shutterstock.com

Ha folyton nyúzzák

Nem kell ám ugyanazt a dolgot százszor is elmondani. Ki tud elviselni egy örökké forrongó légkört? Ha a kedvesünk folyton elfelejti levenni a cipőjét, ha belép a lakásba, hiába mondjuk el neki ötvenszer, akkor döntsünk úgy, hogy van egy kedves, majdnem tökéletes párunk, aki nem veszi le a cipőjét. Na és? A férfi nem viseli el az örök piszkálódást. Éreznie kell, hogy megbecsülik és szeretik még akkor is, ha egy-két dolgot néha elfelejt.

Ha gyatra a szex

A férfiaknak ugyanúgy szükségük van az intimitásra, mint a nőknek. Ha könyörögniük kell érte, és a nő fegyverként használja, hogy megkapja, amit akar, akkor lehet, hogy olyasvalakit keresnek, akivel megvan a harmónia. A férfiak elvárják a megbecsülést, a tiszteletet és a szeretetet. Ha valaki többé már nem érzi úgy, hogy ő a történet főhőse, el fog gondolkodni, hogy szakítson-e vagy sem.

És mi lesz utána?

„A férfiak a közhiedelemmel ellentétben sokkal erőteljesebben vágynak a stabilitásra, ezért intenzívebben reagálnak, ha egy veszteség során elvész a lábuk alól a talaj. Általában nem tudják megosztani bánatukat, és nem is akarják, hiszen ez sértené férfiúi méltóságukat.

Maguknak is nehezebben fogalmazzák meg az érzéseiket, nem beszélve másokról. Több férfi egyszerűen nem hisz abban, hogy újra megtalálhatja a nagybetűs Nőt, pedig tényleg nem csak egy igazi létezik. Ezért inkább saját fájdalmukat táplálják, ezzel telik az idő. A férfiszív megszakad, ha igazán szeretett.

„A teremtés koronái, a sebezhetetlenség két lábon járó jelképei komoly lelki terhet cipelnek szakítás után, de a külvilág felé egészen másképp vetítik fájdalmukat. Ilyenkor jellemzően gyors hódítássorozatba kezdenek, hogy sértett férfiegójukat önmaguk előtt is helyrerázzák.

Jaj annak a nőnek, aki egy tört szívű, csalódott szerelmes exlovag karjaiban találja magát, mert ott csak szex várja, és más semmi, hagyjon is fel a fölösleges ábrándozással, ebből soha nem lesz rendes párkapcsolat” – vélekedik a Férfiak Klubja (ferfiakklubja.hu).

Fotó: Shutterstock.com

Kérlek, csináljuk vissza!

Amikor a szerelmes gyanút fog, hogy a másik a kapcsolat felbontásán töri a fejét, nyugtalanná válik, erősödik benne a vágy, és nosztalgiát érez a szerelem kezdeti időszaka iránt. Megnő a beszédkényszer, az emlékek felidézésének igénye, a magyarázat keresése arra, hogy vajon mit rontott el. A szerelmes azon töri a fejét, hogyan lehetne helyrehozni a kapcsolatot, feléleszteni az érzelmeket, miközben búcsúzó társa lélekben már messze jár.

Az eldobott szerelmes kétségbeesetten keresi a kapcsolatot az exszel, telefonálgat, e-mailezik, leveleket ír, felkeresi a lakásán, váratlanul megjelenik volt kedvese lakásán vagy munkahelyén. Előfordul, hogy szülőket vagy barátokat nyaggat válaszokért, amelyeket persze nem kap meg tőlük. Az elutasított ember sóvárog a kibékülésre. Tiltakozik az elválás ellen, és fáradhatatlanul kutatja a remény leghalványabb jelét is. A szerelem különös szabálya: ahogy távolodik az egyik, úgy erősödik a másik ember szerelme.

(lelkititkaink.hu)

Szakításkor mit csinál az agy?

Amikor az egyik partner ki akar lépni, akkor a másik számára felértékelődik a kapcsolat. Mi történik ilyenkor az emberi agyban? A dopamin az agyban termelődik, ahol az elérhető jutalmak elnyerésére motivációt generál. Ha a várt jutalom késik, akkor a dopamintermelő neuronok prolongálják (meghosszabbítják) a ’tevékenységüket’.

A magas dopaminszint erős motivációt, célorientált magatartást okoz, de magas lesz a szorongás és a félelmi szint is. Ez okozza, hogy amikor a szerelem felbomlással fenyeget, akkor a tiltakozó reakció aktiválódik. Az agy megemelkedett dopamin- és norepinefrinszintje fokozza az éberséget, és arra ösztönzi a magára maradott személyt, hogy segítséget találjon, hiszen az ember társas lény.

(lelkititkaink.hu)

Címkék: szakít a férfi, férfi önbecsülés

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!