A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Gyerekkel Jesolóban

Van az a perc, amikor az ember félreteszi a terveit, hogy mezítláb és hátizsákkal járja be a Kaukázust, és keres egy alkalmas helyet arra, hogy egy héten át csak a lábát és a kisgyerekeit lógassa a tengerbe. Ehhez egyrészt tenger kell, másrészt olyan helyszín, ahol akkor sem dől össze a világ, ha a tenger 18 fokos, és egész héten szemerkél az eső. Idén ezért választottuk Olaszországot: míg pár évvel ezelőtt eszünk ágában se lett volna ilyen közismert célpontot kiszemelni, most direkt az volt a cél, hogy biztosra menjünk. Igaz, hogy sokan lesznek, és a remeterákok is szuvenírt lengetve fognak nekünk integetni, de cserébe nem nekünk kell feltalálnunk a spanyolviaszt, ha valami gond adódna.

Fotó: www.aqualandia.it

Kezdetnek fő szempont volt, hogy autóval is elérjük a tetthelyet: bár egy (rövid) repüléssel az ovis korosztályt könnyű lenyűgözni, mégis sokkal egyszerűbb az élet, ha nem kell tömegközlekedési menetrendeket vagy autóbérlési árakat böngészni, mikor elugranánk valahova, ráadásul nyugodtan felpakolhatjuk a fél háztartást és az összes alvócimborát. Ugyanez a fapados járatok súlyhatárait ismerve repülővel a duplájába kerülne, márpedig az minden kisgyerekes családnál alap, hogy például orrszívó vagy a megszokott márkájú rizstej nélkül az agglomerációba sem indulunk.

Budapesttől gyakorlatilag végig autópályán 6,5 óra alatt Jesolóba lehet érni. A várostól 3,5 km-re fekszik a valódi lényeg, a Lido de Jesolo nevű, 14 km hosszú, fenyőerdőkkel övezett tengerpart, ami az észak-adriai partvidék legnagyobb fürdőközpontja. 400 szálloda, 15 000 villa és rengeteg kemping várja a turistákat, úgyhogy az elbújós, csendes romantikát keresőknek nem való. Cserébe rengeteg pizzéria, étterem, söröző, diszkó és klub várja a mulatni vágyókat.

Hogy a tengerparton mit lehet csinálni, azt mindenki maga döntse el – a szülők fáradtsága, infantilizmusa, nyílt vízi „gyerekféltés-fokozata” határozza meg a strandolás intenzitását. Most fókuszáljunk arra, ha nem süt a nap ezerrel.

A Sand Nativity homokszobor-kiállítás
Addig is, amíg végre kisüt a nap, és ismét lehet strandra menni, ihletszerzésnek tökéletes program: 2002 óta építik meg a műfaj legjelentősebb művészei a fedett kiállítást, ahol minden évben más tematika szerint mutatják meg, mi mindent lehet kihozni a homokból. Az idei rendezvényen külön szekció szól Don Giovanni Boscóról, a szalézi rend megalapítójáról kétszázadik születésnapja tiszteletére.

Tropicarium Park
Ha túl hideg a víz a merüléshez, vagy még nem tudnak eléggé úszni a kölkök, itt testközelből nézhetik meg, miért is érdemes rendesen járni az úszótanfolyamra. A tengericsillagtól a cápáig a teljes repertoár felvonul: 30 óriástartályban és üvegfalú alagutakon át illegeti magát több mint 5000 élőlény. Utána lehet találgatni, hogy melyikkel futhatunk össze pancsolás közben! Bővebb információ itt.

Hajókirándulás
Ha a gyerekek még nem érezték ringani a talajt a lábuk alatt, szinte kötelező kör a kalózhajózás – persze, azért ne viharos időben kezdjük a szoktatást. A sétahajózástól a Velencébe induló menetrend szerinti járatokig ezerféle hajóutat kínálnak a helyszínen is.

Programok a környéken

Búvárkodás
Ha már a család minden tagja elég nagy és bátor a búvárkodáshoz, a búvárközpontok teljes felszerelést, és akár oktatást is biztosítanak, hogy maradandó legyen az élmény. Persze, azért a kalózok kincsének felfedezésével vagy gyöngyhalászattal ne kecsegtessük a kicsiket, de egy-két kíváncsi bohóchalba szinte biztosan belefutunk.

Treviso
Maguknak vallják a proseccót és a tiramisut – kell ennél több indok arra, hogy az észak-olasz kisvárosban csavarogjunk? Na, ugye. A gyerekeket egyébként is nehéz meggyőzni az 1200-as években épült templomok varázsáról – ők ugyanolyan boldogan rohangálnak egy háromszáz évvel idősebb épületben is.

Padova
Ez a város egyórányira van Jesolótól, de tényleg olyan, mintha egy mese kedvéért építették volna. A belváros hangulata miatt nem is kell tízévesnél fiatalabbnak lenni ahhoz, hogy minden sarkon sárkányt, de legalábbis sárkányölő lovagot várjunk befordulni, ráadásul Szent Antal ereklyéi bármelyik kiskorú fantáziáját napokra magával ragadják – csak győzzük őket visszaaltatni éjjel, ha túlságosan beleélnék magukat a koporsó és az ereklyetartók titkaiba.

Velence
Gondolázni ugyan ízlés kérdése, de gyerekkel még ez is megbocsátható. Ha erre a programra nem is adjuk a fejünket, a kis hidakon való átkelést, a Szent Márk téri galambok hajkurászását és a vízibuszozást Muranóba legalább annyira élvezik majd, mint egy vidámparkot. Jesolóból ráadásul menetrendszerű hajójáratok is közlekednek Velencébe, ami azért jóval kalandosabb, mint egy autó- vagy buszút a sztrádán. 

Címkék: gyerekek, olaszország, velence, tengerpart, búvárkodás, nyaralás, hajókirándulás, jesolo, homokszobrok, treviso, padova, tropicarium park

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!