A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Gyereket? Majd talán...

Jó néhány évtizede még arról álmodtak a lányok, hogy férjhez mennek és gyerekeket szülnek. Ma már a nők nagy része elsősorban önmagát keresi, nincs szüksége sem férjre, sem családra ahhoz, hogy karriert fusson be és kiteljesedjék.

Fotó: Shutterstock.com

A húszas éveikben a fiatalok többsége még a mamahotelben időzik, tanul, utazgat, szórakozik. Pedig ezekben az években lenne itt az ideje az első gyerek megszülésének a biológia rendje szerint. De melyik huszonéves nő, és melyik hasonló korú férfi szeretné a bulis éveket babapelenkázással tölteni?

Az idő vasfoga

A nőgyógyászok egyetértenek abban, hogy az első babát ideálisan a húszas éveinkben kellene megszülni. A magyar nők átlagosan 31-32 éves korukban hozzák világra az első gyermeküket, ami azt jelenti, hogy sokan jócskán túllépik ezt a korhatárt. A harmincas években már megnő a kockázatok aránya mind az édesanya, mind a magzat egészségét illetően.

Mi a helyzet Európában?

Európában ezzel az adattal a középmezőnybe tartozunk, nálunk rosszabb helyzetben van Csehország, az Egyesült Királyság és Olaszország is. Arra a kérdésre, hogy egy nő fogamzóképes évei végéig átlagosan hány gyermeknek ad életet, 1,9-es eredménnyel a középmezőnyben végeztünk.

Szlovákiában, az Egyesült Királyságban, Finnországban is hasonló a helyzet, mint nálunk. Izlandon átlagosan 2,3 utód, míg Japánban mindössze 1,5 utód jut egy fogamzóképes nőre.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2022. évfolyama 11. számának 42. oldalán!)

Címkék: abortusz, első terhesség, petesejt fagyasztás, terhességi rendellenességek

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!