A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Gyereket? Majd talán...

Jó néhány évtizede még arról álmodtak a lányok, hogy férjhez mennek és gyerekeket szülnek. Ma már a nők nagy része elsősorban önmagát keresi, nincs szüksége sem férjre, sem családra ahhoz, hogy karriert fusson be és kiteljesedjék.

Fotó: Shutterstock.com

A húszas éveikben a fiatalok többsége még a mamahotelben időzik, tanul, utazgat, szórakozik. Pedig ezekben az években lenne itt az ideje az első gyerek megszülésének a biológia rendje szerint. De melyik huszonéves nő, és melyik hasonló korú férfi szeretné a bulis éveket babapelenkázással tölteni?

Az idő vasfoga

A nőgyógyászok egyetértenek abban, hogy az első babát ideálisan a húszas éveinkben kellene megszülni. A magyar nők átlagosan 31-32 éves korukban hozzák világra az első gyermeküket, ami azt jelenti, hogy sokan jócskán túllépik ezt a korhatárt. A harmincas években már megnő a kockázatok aránya mind az édesanya, mind a magzat egészségét illetően.

Mi a helyzet Európában?

Európában ezzel az adattal a középmezőnybe tartozunk, nálunk rosszabb helyzetben van Csehország, az Egyesült Királyság és Olaszország is. Arra a kérdésre, hogy egy nő fogamzóképes évei végéig átlagosan hány gyermeknek ad életet, 1,9-es eredménnyel a középmezőnyben végeztünk.

Szlovákiában, az Egyesült Királyságban, Finnországban is hasonló a helyzet, mint nálunk. Izlandon átlagosan 2,3 utód, míg Japánban mindössze 1,5 utód jut egy fogamzóképes nőre.

Fotó: Shutterstock.com

Komor tények

Minél idősebbek vagyunk, annál nagyobb a veszélye a vetélésnek és a komplikációkkal teli terhességnek. Míg a 30 évesnél fiatalabb nőknél a korai vetélés lehetősége 15-20 százalék körül mozog, addig ez az arány 35 éves kor fölött nőni kezd, és 40 éves korra elérheti a 40-50 százalékot is.

Ugyancsak nő a korral a kromoszómarendellenességek, így pl. a Down-szindróma veszélye is. 35 éves korban a Down-szindróma kockázata 350 terhességből egy. 40 éves kor fölött a terhességi toxémia, a gesztációs diabétesz és a halva születés aránya is igen megnő.

Fagyasztassunk le pár petesejtet

Bár orvosilag a 20–24 év közötti időszak a legalkalmasabb egy baba kihordására, érzelmi, anyagi és párkapcsolati szempontból sok pár a jóval későbbi időpontot tartja reálisnak. Egy párnak ideális esetben a nő 35 éves kora előtt kell gyereket vállalnia, ilyenkor nagyobb az esély arra, hogy még az előtt megszületik az egészséges gyermek, hogy az életkorhoz köthető termékenységi problémák megnehezítenék a helyzetet.

Sajnos azonban a sors közbeszólhat, és lehet, hogy még 35 éves korunkban is egyedül vagyunk. Ebben az esetben célszerű lefagyasztatni pár petesejtet, hogy a jövőben nagyobb eséllyel szülhessünk. Ha 35 éves kor felett 6 hónap próbálkozás után sem esünk teherbe, orvosi segítséget kell kérni.

Sokkoló adatok

  • A KSH adatai szerint évente mintegy 30-40 ezer terhességmegszakítást végeznek Magyarországon.
  • Az ezredfordulón ez a szám 59 ezer, 1990-ben pedig 90 ezer volt, de a csökkenő tendenciát az egyre kevesebb fogantatással magyarázzák.
  • Az egyre kevesebb terhesség oka nem a megfelelő fogamzásgátlás, hanem az, hogy a fiatalok egyre kisebb arányban kötnek házasságot, alapítanak családot.
  • Ma 1000 terhességből 450 végződik abortusszal.
  • A legtöbb abortuszt a gyermektelen 20 és 30 év közöttiek kérik.
  • A világon mintegy 126 ezer legális és illegális abortusz történik naponta.

Terhes lettem, mit csináljak?

Fotó: Shutterstock.com

Megdöbbentő adat: a magyar lakosság (a katolikus vallásúakat is beleértve) 40 százaléka bizonyos helyzetekben elfogadható megoldásnak tartja a művi terhességmegszakítást. Hazánk kiemelkedő helyen áll az európai statisztikában az elvégzett abortuszok számával, igaz, az utóbbi időben javult a helyzet, de csak azért, mert a fogantatások száma is csökkent.

Azoknak, akik nem élték át azt a dilemmát, hogy megszakítsák-e a terhességüket vagy sem, és a szűk környezetükben sem találkoztak ezzel a problémával, csak felületes ismereteik lehetnek a kérdés lélektani következményeiről. Egy kívülálló számára úgy tűnhet, az abortusz egy olyan beavatkozás, amely megold egy kilátástalannak vélt problémát. De a műtét nem megoldás arra a lelki traumára, melyen az abortuszt választó nők szinte kivétel nélkül átmennek.

Ha a fiatal pár végképp nem akar még gyereket, ráadásul a helyzetük is kilátástalan, és nem tudják vállalni a gyermek felnevelését, még mindig dönthetnek úgy, hogy születése után örökbe adják a babát, hiszen annyi pár szeretne gyermeket, és nem adatik meg nekik. Ha az anya az örökbeadás mellett dönt, lemond szülői jogairól, viszont fontos tudni, hogy a csecsemő hathetes koráig még meggondolhatja magát.

Nem lennék jó anya!

Fotó: Shutterstock.com

Ha egy nő nem akar gyereket, annak az is lehet az oka, hogy valami régi sebet, a női és anyai ösztönök sérülését hordozza magában. Az a nő, akit az édesanyja nem tanított meg arra, hogyan kell szerető anyának lenni, vagy például anya nélkül nőtt fel egy otthonban, valószínűleg nagyobb szorongással néz szembe a szülés kérdésével.

A 34 éves Krisztina például egy olyan anyáról számol be, aki egyszerre küzdött egy mentálhigiénés betegséggel és az alkoholizmussal, így képtelen volt az odaadó, szerető, gondoskodó szülő szerepét betölteni. – Mindig rettegve mentem haza az iskolából, hogy vajon milyen állapotban találom az anyámat – mondja.

– Volt, hogy harminchat órán át feküdt eszméletlenül a padlón, olyan részeg volt. De olyan is gyakran volt, hogy üvöltözve nekem esett és ütött, ahol ért. Gyógyszert kellett volna szednie, de nem szedte, inkább ivott. Nálunk sosem volt otthon meleg étel, tiszta ruha, nyolcéves korom óta magamat is, őt is nekem kellett ellátnom. Én nem akarok gyereket – teszi hozzá. – Talán a saját gyerekkorom az oka, talán más, de egyszerűen nem vágyom rá, hogy legyen, és így nem is hiszem, hogy tudnám szeretni.

Kockázatok számokban

  • A szülő nők átlagéletkora Magyarországon 31-32 év
  • A 38 év felett szülő nők aránya 10 százalék
  • A korral egyenes arányban alakulnak ki olyan szövődmények, mint a mióma, vetélés, koraszülés, méhen kívüli terhesség, meddőség. A krónikus magas vérnyomás a 38 év feletti terhes nők 10 százalékában, cukorbetegség 10-20 százalékban fordul elő.
  • A magas anyai életkor a magzatot is veszélyeztetheti. Például a Down-szindróma előfordulása 36 éves korban 1 százalék, de 42 év felett már 50 százalékban figyelhető meg.

(Forrás: Semmelweis Médiasarok)

Címkék: abortusz, első terhesség, petesejt fagyasztás, terhességi rendellenességek

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!