A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Gáz van: emésszük meg, de hogyan?

A stressz, a rohanó életmód, az idegesség a legtöbb nőnek a gyomrára megy. Elég egy hosszabb utazás, néhány szokatlan étel valahol külföldön, és jönnek a bélügyek, az emésztés körüli problémák.

Fotó: Shutterstock.com

De el sem kell utaznunk. Gyakran itthon is érezzük az enyhe puffadást, indokolatlan teltségérzetet, szinte megszokjuk, hogy olykor ég a gyomrunk, a bőrünkön megjelenő kiütéseket, reggeli fáradtságot sem vesszük komolyan.

Eszünkbe sem jut, hogy a beleinkkel van valami baj. Nem vesszük komolyan, hogy a sok zsír, cukor és fehérje, kevés rost és kevés folyadék és szinte semmi mozgás az emésztőrendszerünk túlterheléséhez vezetett.

A banális problémáktól a súlyosakig

Pedig nem ártana komolyan venni a kellemetlen tüneteket, hiszen a betegségeink jelentős hányada az emésztés túlterhelésével, a bél- és nyirokrendszer, illetve a baktériumflóra károsodásával áll szoros kapcsolatban.

Gyomorégésre rágót
Az égető, maró, kellemetlen érzést a gyomorból a nyelőcsőbe visszajutó gyomorsav okozza. A rágózás hatására beinduló intenzív nyáltermelés segíthet enyhíteni a panaszokat, a nyál ugyanis semlegesíti a savas kémhatású gyomornedvet. A mentol azonban fokozhatja a panaszokat, érdemes ez okból más ízt választani a termékek közül.
Ha a bél bajba jut, akkor nemcsak az emésztés szenved kárt, hanem romlik a létfontosságú anyagok, vitaminok, ásványok, aminosavak, nyomelemek felszívódása és a salaktalanítás is.

A szervezet emiatt megtelik salak- és méreganyagokkal, és a sejtek funkciója, regenerálódóképessége romlik, felgyorsulnak az öregedési folyamatok, csökken a teljesítőképesség, és romlik az ellenállás. A has szinte minden ételtől felpuffad, a széklet rendszertelenné, néha székrekedésessé, máskor hasmenésessé válik.

Mivel egyre többször alakul ki valamilyen gyulladás, az orvos mind többször ír fel antibiotikumot, az allergiára esetleg szteroidot, és ezzel az ördögi kör be is zárul.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2019. évfolyama 7. számának 42. oldalán!)

Címkék: emésztési problémák, tanácsok utazáskor, kéznosás, nyers ételek tiltása, palackozott víz fogyasztása

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!