A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Az összes recept - a gesztenyés-almás pitéé is!

A Ridikül vendége, Frank Júlia az adásban is segített a karácsonyi menü összeállításában, s a Magazin olvasóival is megosztja receptjeit. Mindegyik elkészíthető 1-2 nappal az ünnep előtt, így a fenyőfának nem kell versenyre kelnie a sülő hallal illatfronton, és nekünk is marad időnk magunkra - még az is megeshet, hogy idén pihentebben ülünk az ünnepi asztalhoz.

Frank Júlia
Fotó: Lakos Gábor

Rumosmeggy-leves

Hozzávalók 8 személyre:
2 zacskó fagyasztott, magozott meggy (80-90 dkg)
2 dl tejszín
8-10 dkg cukor ízlés szerint
1 citrom leve
1 zacskó vaníliás pudingpor (amit főzni szükséges)      
1 mokkáskanál őrölt fahéj
1 mokkáskanál őrölt szegfűszeg
1 mokkáskanál só
1/2 dl rum
a tálaláshoz  2 dl habbá vert tejszín

Előkészítése: 1 liter vizet a fűszerekkel, a citromlével és a sóval 5 percig forralok. Közben a tejszínt a pudingporral simára keverem.

Elkészítése: A forrásban lévő fűszeres levet összeöntöm a tejszínes pudingporral, majd kevergetés közben felforralom. Ha már forr, belezúdítom a fagyos meggyet, és fedő nélkül, gyakori keverés közben addig forralom, amíg a meggy megpuhul. Végül beleöntöm a rumot, és egy percig ezzel is forralom. (A rum alkoholtartalma elillan, gyerekeknek is adható.)

Tipp: Akár napokkal előbb is elkészíthető. Hidegen is, melegen is egyaránt nagyon ízletes. Tálaláskor a hideg vagy a meleg levesre kemény tejszínhabot adagolok, és azonnal kínálom.

Mandulabundás harcsa

Hozzávalók 8 személyre:  
1 kg harcsafilé (szálka nélküli harcsa)
3 tojás
10 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
10 dkg hámozott és elforgácsolt (vagy durvára tört) mandula  
10 dkg zsemlemorzsa
1 teáskanál só
1 mokkáskanál őrölt bors
1 mokkáskanál fokhagymapor
1 dl olíva sütőolaj
a tálaláshoz 2 dl tejföl
5 dkg finomra darált mandula
csipet só

Előkészítése: A halfilét 8 szeletre vágom. Mindkét oldalukat megsózom, megborsozom, és meghintem a fokhagymaporral. A tojásokat felverem. A lisztet tálkába szórom. A morzsát és a mandulát összekeverem, és ugyancsak tálkába szórom. Az olajat lapos tányérba öntöm.

Elkészítése: Egy vastag aljú, rozsdamentes serpenyőt vagy teflonserpenyőt szárazon felmelegítek. Amíg a serpenyő melegszik, a halszeleteket egyenként lisztben, tojásban és a mandulás morzsában megforgatom. Egy-egy halszelet mindkét felét belemártom az olajba, majd két villával megfogva, annyira lecsöpögtetem, amennyire csak lehetséges. Azonnal beleteszem a forró serpenyőbe. Villával kissé le is nyomkodom. Fedőt borítok rá, és egy-két percig hagyom sülni. Ha az alja már szépen megsült, óvatosan megfordítom, és már fedő nélkül, a másik felét is pirosra sütöm.

A megsült halszeleteket tálra rakom. Ha kihűlt, hűtőszekrényben tartom. A bundázás után megmaradt tojást befedve a hűtőbe teszem. Tálalás előtt lapos tálra vagy sütőlemezre rakom egymás mellé a rántott halszeleteket, és mindegyiket bekenem a mandula, a tojás, a só és a tejföl keverékével. Grillsütőben, vagy előmelegített forró sütőben piros kérget sütök a tetejükre.

Tipp: A hal egy nappal előbb elkészíthető, csak tálalás előtt kell a mártással leöntve grillezni. Az alábbi salátával kínálom.

Karácsonyi saláta

Hozzávalók 8 személyre:
1 doboz morzsolt kukorica
40-45 dkg fagyasztott zsenge zöldborsó
2,5 dl kefir
1,5 dl majonéz
2 fej lilahagyma 
10 dkg aszalt vörös áfonya
5 dkg csigatészta (vagy másfajta apró tészta)
1 nagy csokor petrezselyemzöld
2 gerezd fokhagyma   
só, törött bors ízlés szerint

Előkészítése: A csigatésztát a szokásos módon, sós vízben megfőzöm, majd leszűröm. A kukorica levét is leszűröm. A lilahagymát apró kockákra vágom. Előveszek egy mély tálat. Belerakom a majonézt, beleöntök fél dl kukoricalevet, és a kefirt, majd simára keverem. Sóval, borssal, zúzott fokhagymával fűszerezem. Belekeverem a finomra vágott petrezselymet, és az aszalt vörös áfonyát is. 

Elkészítése: A mártáshoz öntöm a kukoricaszemeket, a főtt csigatésztát, a már felengedett, nyers zöldborsót, és alaposan összekeverem, majd befedve a hűtőszekrénybe teszem. Tálalás előtt ismét összeforgatom.

Tipp: Két nappal előbb elkészíthető, hogy az ízei jól összeérjenek.

Barackos csokoládékocka

Hozzávalók:
készen vásárolt (vagy előzőleg sütött) téglalap alakú piskótalap (4 tojásból)
25 dkg puha aszalt sárgabarack
15 dkg vaj
15 dkg étcsokoládé
2 evőkanál kakaópor
4-5 evőkanál cukor ízlés szerint
1 narancs kicsavart leve  
2 evőkanál rum
1 teáskanál neszkávé          
csapott mokkáskanál só
a tetejére 5 dkg csokoládéforgács 

Előkészítése: Az aszalt barackokat csíkokra vagdosom. A piskótalapot lapjával kettőbe vágom. (Ha előzőleg a puha tésztát 2 órára beteszik a mélyhűtőbe, sokkal könnyebb felvágni!) A csokoládét megreszelem vagy apróra töröm, és 5 dkg vajjal együtt vízfürdő felett megolvasztom.

Elkészítése: A megmaradt puha vajat a cukorral habosra keverem. Ezután apránként hozzáadom a narancslevet, a rumot, a sót, a neszkávét és a kakaóport Addig keverem, amíg habos, egynemű krém nem lesz belőle. (Elektromos keverőgéppel 3 perc alatt elkészül.) Ezután már kézi habverővel beleforgatom a vajas, folyékony, de már nem meleg csokoládét. Az alsó tésztalapot egy megfelelő méretű lapos tálra vagy tálaló tálcára helyezem, bekenem a krém felével, erre egyenletesen rászórom a barack felét, majd a másik lapot ráillesztem.  Ezt ugyancsak bekenem a megmaradt krémmel. Rászórom a gyümölcsdarabkákat és a csokoládéforgácsot, végül a sütemény négy sarkába beleszúrok egy-egy fogvájót. Betakarom fóliával, és beteszem a hűtőszekrénybe. Ha a krém félig megdermedt rajta, kockákra vágom.

Tipp: Ez a sütemény is elkészülhet egy-két nappal előbb. A fogvájó azért kell, hogy a fólia ne ragadhasson a krémre.

A végére hagytuk azt a receptet, amit talán a legtöbben kértek! Látva a rengeteg kommentet a Facebookon és a http://ridikulmagazin.hu oldalon, megkerestük Frank Júliát, aki megírta nekünk a gesztenyés-almás pite receptjét is. Íme:

Gesztenyés-almás pite Frank módra

Hozzávalók: A tésztához 50 dkg finomliszt, 15 dkg porcukor, 15 dkg vaj, 1 dl 20 százalék zsírtartalmú tejföl, 1 egész tojás + 1 tojássárgája, 1 mokkásksnál só, 1 púpozott teáskanál sütőpor;

a töltelékhez 1,5 kg alma, 50 dkg édes gesztenyemassza, 4-5 evőkanál sárgabaracklekvár, 3-3 evőkanál darált dió és zsemlemorzsa.

A tésztához a lisztbe beleszórom a sütőport, a sót, a cukrot, jól összekeverem, majd a többi hozzávalóval gyorsan összegyúrom, és sima tésztává dolgozom. Egy nagyobb és egy kisebb cipóba formálom, és két-három órán keresztül pihentetem a hűtőszekrényben. (Az sem baj, ha egy-két napon át pihen.) A nagyobbik cipót közepes gáztepsi-méretűre nyújtom, és a tepsit kibélelem vele. (Se vajazni nem kell a tepsit, se sütőpapír nem kell bele!) Rákenem a lekvárt, rászórom a dióval elkevert zsemlemorzsát, majd egyenletesen beterítem a héjas, de kicsumázott és szeletekre vágott almával. Végül rászórom a darabokra morzsolt gesztenyemasszát. Erre borítom a megmaradt és vékonyra nyújtott tésztát. Bekenem egy felvert tojással, villával megszurkálom, és 180 fokra előmelegített sütőben légkeverés fokozaton (vagy alsó-felső lángon) addig sütöm, amíg szép aranybarnára nem sül a teteje. (Kb. 45-50 perc.)Még melegen kockákra vágom, de csak akkor kínálom, ha kihűlt. A kész sütemény alufóliába csomagolva akár egy hétig is eláll, főleg, ha marad belőle.

Megjegyzés: A nyers tésztával kissé nehéz bánni, mert szakad, lyukad, de ez nem baj, mert foltozható és gyönyörűen összesül! A töltelékbe én nem teszek cukrot, mert a gesztenye is, a lekvár is édes, azonban ha valaki édesebben szereti, tegyen bele 10-15 dkg-ot.

Sok siker a sütéshez!

Boldog karácsonyt kívánok minden kedves tévénézőnek!

Frank Júlia

Címkék: leves, édesség, receptek, hal, karácsony, rumosmeggy-leves, mandulabundás harcsa, karácsonyi saláta, barackos csokoládékocka

Hét hozzászólás

  • Szerénke

    Frank Júlia egy cuki nő. 7 receptet kaptunk tőle ebben a Ridikülben !

  • Magdi Varga

    Köszönöm a Ridikül magazin műsorát ! Frank Júliának a kiváló recepteket és közreműködést ! Áldott, szép karácsonyt kívánok mindnyájuknak ! Szeretettel : Magdi

  • POLYÁK KATI

    Biztos, hogy nyers zöldborsó kell a salátába?

  • Kovácsné Hegedűs Lilla

    Bocsánat, visszavonom az előbbi hozzászólásomat! Megtaláltam a sült cékla receptjét! :) Egyébként nagyon szeretjük a Ridikült! Az egyik legjobb műsor!

  • Kovácsné Hegedűs Lilla

    Nagyon jó ötleteket kaptunk! De én is szeretném a sült cékla receptjét! :)

    Íme: http://ridikul.tv/content.php?id=a1-1

  • Kovács Magdi

    Továbbra is kérném szépen a céklát.
    Köszönettel
    Kovács Magdi

    Íme: http://ridikul.tv/content.php?id=a1-1

  • Tokaji Mária

    Köszönöm a kiegészítést.A sült céklára még várok.

    Íme: http://ridikul.tv/content.php?id=a1-1

Szóljon hozzá Ön is!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!