A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Főállásban királynék, hercegnők és hercegnék, de a leginkább anyukák

Miközben manapság a királyság intézménye a legtöbb európai országban már csak szimbolikus erővel bír, az uralkodó családok tagjai nagyon is jelen vannak a mindennapokban. Sztárokká válnak, követjük őket a közösségi oldalakon, figyeljük, hogy mit viselnek, hova mennek, mennyit veszekednek, vagy mikor boldogok. Közöttük királynék, hercegnők és hercegnék is akadnak szép számmal, akik a rangjukkal járó kötelezettség mellett egy legalább ennyire fontos szerepet is betöltenek: édesanyák valamennyien. Anyukák, akik nem jobb, hanem sokkal inkább élhetőbb életet szeretnének biztosítani gyermekeiknek.

Fotó: PuzzlePix

A BRIT KIRÁLYI CSALÁD

Katalin hercegné

Kétségkívül a legnagyobb hírnév Katalin hercegnét övezi. Idén áprilisban lesz kilenc éve, hogy Kate Middleton és Vilmos herceg összeházasodott, és a hercegné egy csapásra a britek kedvence lett: A hercegné első gyermeke, György 2013. július 22-én született. Mivel nem volt kérdés, hogy egy gyereknél nem állnak meg – és a protokoll is így kívánta –, 2015. május 2-án megszületett lányuk, Sarolta, majd Lajos 2018. április 23-án.

Vilmos herceg és Katalin a korábbi hagyománytól némiképp eltérő nevelési elveket visznek. Első gyermekük születésekor például Vilmos maga vitte haza kocsival a családot a kórházból, mi több, egyedül kötötte be a babahordozót a hátsó ülésre. Ez a brit királyi családban addig szokatlan volt, bár Diana is próbált már kibújni az udvari protokoll alól.

A királyi családnak természetesen van egy állandó dajkája, de Katalin gondolkozás nélkül lemond bármilyen hivatalos eseményt, ha a gyerekek betegek. A kicsik pedig sokszor viszik a show-t, ahogy mondani szokás. Ebben főleg Sarolta jeleskedik, aki igazi kis vadóc, sűrűn nyújtogatja a nyelvét, ha kell, összetör egy vázát is, és a karácsonyi szentmisére menet még egy lufit is elfogadott egy idegentől.

György ennél visszafogottabb, de csak addig, amíg nem a kedvenc focicsapatát látja élőben, mert akkor úgy szurkol, mint a nagyok. Katalin példaértékűen, okosan és szelíden neveli lányát és fiait, protokoll, elvárás, etikett ide vagy oda, sosem feledkezik el arról, hogy gyerekei gyerekként éljék meg ezeket az éveket.

Meghan hercegné

Ahogy január közepén a helyzet festett, nagyon úgy tűnik, hogy Meghan már Diana lázadásain is túltett, és amíg Katalin mindent az előírás szerint tett, addig a színésznőből lett hercegnéről ez nem mondható el.

Meghan Markle 1981. augusztus 4. született Los Angelesben. Színésznőként dolgozott, sőt 2013-ig házas volt. 2016 júliusában találkozott Harry herceggel egy vakrandin Londonban. Kapcsolatuk még azon az őszön nyilvánosságra került. Hamar kialakult az elsöprő szerelem, és 2017 novemberében eljegyezték egymást, majd a következő év májusában az esküvő is megvolt.

Egy évvel később – 2019. május 6-án – pedig megszületett első gyermekük, Archie Harrison. Meghan nemcsak az öltözködésben, hanem a várandósságban és a szülésben is csak javaslatként értelmezte az udvari etikettet.

Archie világrajöttét nem azonnal, csak később jelentették be, nem is jelentek meg a kórház lépcsőjén, ahogy szokás. Ezek után az sem meglepő, hogy az első karácsonyukat családként nem Angliában töltötték, hanem hat hétre Kanadába utaztak. És ez még csak a kezdet.

Hiszen mára már ismert, hogy Meghan és Harry lemondott a királyi családban betöltött magas rangjukról, és sokkal hétköznapibb életet választanak. Kanada és az Egyesült Királyság között akarnak ingázni, hogy Archie a hercegi és a civil életet is megismerje.

Lapértesülések szerint Meghan már el is vállalt egy munkát, mert az anyaság mellett vágyik a karrierre is. Mi ez, ha nem igazi női forradalom? Közben II. Erzsébet is engedélyezte Harryék távozását a királyi családból, bár a királynő egyáltalán nem boldog a fiatalok döntésétől. 

A SVÉD KIRÁLYI CSALÁD

Viktória hercegnő

Viktória svéd királyi hercegnő XVI. Károly Gusztáv és Szilvia királyné legidősebb gyermeke. Ellentétben Katalinnal és Meghannal, ő és testvére, Magdolna nem csak hercegnék, hanem hercegnők, vagyis nem beházasodtak a királyi családba, hanem oda születtek.

Viktória 1977. július 14-én látta meg a napvilágot Stockholmban. Ő a trónörökösödési rend alapján a svéd trón örököse. A hercegnő a kétezres évek elején egy személyi edző és fitneszterem tulajdonosába szeretett bele, akihez hét év után hozzá is ment. Daniel Westlinggel 2010-ben házasodtak össze, és két gyerekük született. 2012-ben Esztella, 2016-ban Oszkár.

Arról, hogy Viktória hercegnő milyen anyuka, viszonylag keveset tudni. Ők nem élnek annyira nyilvános életet, mint Katalin vagy Meghan. De ez biztos például, ahogy a svédek többsége, úgy ő is a természet szeretetére neveli gyermekeit, gyakran kirándul velük, együtt vitorláznak, ahol a gyerekek életkoruknak megfelelően már feladatokat is kapnak.

Viktória nem félti a srácokat sem a lovaglástól, sem a síeléstől. Ünnepi alkalmakkor szigorú előírás számukra, hogy ne csak az asztalnál legyenek együtt, de közösen főzzön, süssön a család. 

A svéd trónörökös, Viktória és családja
Fotó: PuzzlePix

Magdolna hercegnő

Viktória húga, Magdolna hercegnő1982. június 10-én született a Drottningholm-kastélyban. Tanulmányai után sokáig az Egyesült Államokban dolgozott, ahol megismerte Christopher O’Neill amerikai bankárt. 2013-ban házasodtak össze, ma már szép nagy családjuk van három gyerekkel.

Első lányuk, Eleonóra 2014-ben született, a második gyermekük, Miklós 2015-ben, a harmadik pedig Adrienn, 2018. március 14-én született.

Magdolna, Viktóriától eltérően, rengeteget jótékonykodik – ő így mutat utat gyermekeinek. Nem szól bele a hobbiválasztásukba, nem kényszerít rájuk kötelező elfoglaltságokat, Eleonóra maga döntött arról, hogy balettozik, Miklós pedig a lovaglást választotta. Felelős állattartónak neveli őket: például a húsvétra kért és kapott nyuszik gondozása a mai napig szigorúan az ő feladatuk.

A gyerekek egyelőre ezt nem érzékelhetik, de néhány hónappal ezelőtt megváltozott az életük. Nagyapjuk, XVI. Károly Gusztáv király ugyanis hivatalos közleményben tudatta, hogy Magdolna hercegnő és Károly Fülöp herceg (Viktória és Magdolna testvére) gyermekei többé nem tagjai a svéd királyi háznak. Azaz nem tölthetnek be a legfelsőbb királyi személyeknek járó hivatalos feladatokat.

A gyerekek megtarthatják a hercegi, illetve hercegnői rangjukat, királyi apanázst viszont nem kapnak. A királyi döntés alól mentesülnek a koronahercegnő, Viktória gyermekei, Esztellát és Oszkárt nem érinti a megvonás. Talán a félig ’kitagadott’ öt királyi unoka így még jobban is jár, mert lehetőségük nyílik arra, hogy még inkább hétköznapi életet éljenek, és olyan szakmát válasszanak maguknak, amilyet szeretnének.

A BELGA KIRÁLYI CSALÁD

Matild királyné

Az 1973-ban született Mathilde Marie Christiane Ghislaine bár nemesi családba született, azt, hogy királyné lesz belőle, talán ő maga sem sejtette. A 90-es évek végén ismerte meg Fülöp herceget, akivel 1999 decemberében összeházasodtak. Mivel Fülöp volt a trónörökös, így Matildból belga hercegné, majd 2013-tól Belgium királynéja lett.

A királyné mindig is sok gyerekre vágyott, így ők a háromnál nem álltak meg. Erzsébet hercegnő 2001-ben született, Gábor herceg volt a következő a sorban, ő 2003-ban, majd Emánuel herceg 2005-ben, végül 2008-ban egy újabb lány, Eleonóra érkezett.

A legnagyobb nyomás Erzsébetre nehezedik, mivel ő áll az első helyen a trónöröklési rendben, ezzel Erzsébet lehet Belgium első női uralkodója. A fiatal lány tavaly töltötte be a 18. életévét, amit amúgy királyian megünnepeltek.

Matild királyné fontosnak tartja, hogy a gyerekei ne szenvedjenek attól, hogy uralkodói családba születtek, egyszer azt nyilatkozta, hogy: „A pénz nem minden, ha nincs meg hozzá a szabadság.” 

A belga királyi család renszeresen Svájcban síel
Fotó: PuzzlePix

A MONACÓI HERCEGSÉG

Charlène hercegné

Ezt a szabadságot a 42 éves Charlène hercegné is tudja értékelni. A monacói herceg felesége 11 éves volt, amikor a családja Zimbabwéből a Dél-afrikai Köztársaságba költözött. A kislány tervei szerint olimpiai bajnok úszó akart lenni. 2007-ben hagyott fel a versenyszerű úszással, és lett belőle Monaco hercegnéje.

Bár II. Albert monacói herceggel már 2001-ben találkozott Monte-Carlóban, a szenvedély csak 2006-ban jutott a tetőfokára. 2011 júliusában házasodtak össze. Három évvel később pedig bejelentették, hogy a hercegné gyermeket vár, ráadásul ikreket. Gabriella és Jakab 2014 decemberében születettek meg, és a családi dráma itt is gyorsan megvolt.

A hercegné szülei 2012-ben Monacóba költöztek, hogy segítsék lányukat, majd később az ikrek mindennapjait is. Csakhogy a dél-afrikai Wittstock család tagjai idővel megelégelték az uralkodócsalád vaskalapos szabályrendszerét.

Albert szemét éppen az szúrta, hogy felesége már egyre kevésbé hallgat rá, sőt a gyerekek nevelésében is inkább a nagyszülők iránymutatása volt a példa. Charlène szülei elhagyták Monacót, és azóta az ikrek keveset láthatják őket. Ráadásul a monacói uralkodói szabályok szerint a két gyerek azonos repülőn sem utazhat együtt, egyiküknek az édesanyjukkal, a másikuknak az apjukkal kell repülnie. És Dél-Afrika több mint 10 órányi repülőútra van…

A SPANYOL KIRÁLYI CSALÁD

Letícia spanyol királyné

A 47 éves Letícia Ortiz Rocasolano VI. Fülöp spanyol király felesége. A királlyal kötött házassága előtt újságíróként dolgozott, nem is akárhogy, hiszen ő tudósított Washingtonból a 2001. szeptember 11-ei terrortámadásokról, majd 2003-ban haditudósítóként Irakban is járt. A trónörökössel is újságírói munkája során ismerkedett meg.

1998-ban férjhez ment egy irodalomprofesszorhoz, ez a házasság alig egy évig tartott. 2004-ben házasodtak össze a spanyol trónörökössel, így lett Asztúria hercegének neje. 2005-ben született meg az első lányuk, Leonóra, 2007-ben pedig világra jött a pár második gyereke, Zsófia. A spanyol királyi pár, ha máskor nem is, de a karácsonyi üdvözlőlapon megmutatja a gyerekeket, akiknek, ahogy cseperednek, egyre több hivatalos elfoglaltságuk is lesz.

A két hercegnő ugyanolyan szép, mint az édesanyjuk, és talpraesett, mint az apjuk. Leonóra éppen a 13. születésnapján mondott beszédet először nyilvánosan, csakúgy, ahogy az édesapja tette ezt 1981-ben.

Ahogy a hercegnő egyre idősebb lesz, egyre több feladat is hárul rá. A királyi ház már hivatalos portrét is közölt róla, amin csak ő szerepel, így készítik fel a későbbi uralkodásra.

Nehezíti az életüket, hogy Zsófia anyakirálynő és Letícia királyné között elég feszült a viszony – pont a lányok miatt. Letícia igyekszik irányítani, de anyósa ezt nem hagyja szó nélkül.

A HOLLAND KIRÁLYI CSALÁD

Máxima holland királyné

Máxima királyné a trónörökös Amáliát öleli magához, mellettük Alexia és Ariane hercegnők
Fotó: PuzzlePix

A holland királyi családban 2013-ban történt nagy változás. Beatrix holland királynő 33 évnyi uralkodás után lemondott a trónról. Ezzel a hollandoknak több mint egy évszázad után megint királyuk lett: Vilmos Sándor. Az ő felesége a 48 éves Máxima, aki Buenos Airesben született, de 1996-ban már New Yorkban élt és dolgozott. 1999-ben ismerte meg Vilmos Sándor herceget, és egymásba szerettek.

Máxima otthagyta a banki állását, Amszterdamba költözött, holland állampolgár lett. A pár 2002. február 2-án házasodott össze. Máxima gyorsan a nemzet kedvence lett, amit fokozott, hogy hamarosan megszülettek a gyerekek is.

Mind a három lány "A" betűs nevet kapott. A trónörökös Amalia idén már 16 éves lesz, Alexia 15, Ariane pedig a 13. életévét tölti be. A királyi család minden év júliusában új, nyári képeket hoz nyilvánosságra, és ezeken évről évre szebbek a lányok. A koronahercegnő egyre jobban hasonlít az édesanyjára, és tudott dolog róla, hogy imádja a focit és a küzdősportokat.

Nos, így cseperednek a koronahercegek és -hercegnők. S hogy ki áll mögöttük? Nem kérdés, az éedesanyjuk, aki főállásban ugye...

Címkék: letícia spanyol királyné, katalin hercegné, meghan hercegné, európai uralkodónők, hercegnők, hercegnék, anyukák, svéd királyi család, belga királyi ház, holland uralkodó

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!