A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Fitnesz a vízben

Váratlanul harsan fel a pattogó ritmusú zene az amúgy csendes termálfürdőben, s ha már a szokatlan hangerőre a strand, sőt, a szomszédos szálloda vendégeinek nagy része is kíváncsian felkapja a fejét, meg is telik a medence szorgos tornászokkal. A parton csinos edző mutatja a gyakorlatokat, amelyeket lelkesen végez apraja-nagyja, sőt, több férfi is feltűnik a hölgyek között. Az aquafitnesz egyértelműen vonzó. Még azoknak is, akik az év más időszakaiban kevésbé folytatnak fitt életmódot.

Fotó: Bánkuti András

Míg korábban wellness-szállodák programja közt szerepelt csak, addig az utóbbi egy-két évben meghódította a budapesti strandokat – az egyik fitneszterem minden hétvégén küld edzőket néhény strandra –, sőt, a nyílt vizeket is.

Gyanítjuk persze, hogy főként a nyári kikapcsolódás, a pancsolás önfeledt öröme farag tömegesen testedzőt a mozgásszegény életmódtól elhízott, cukorbetegséggel, magas vérnyomással, tartáshibákkal, neurózissal küszködő kortársainkból, de minden egyes elvégzett gyakorlat, az utána érzett kellemes fáradtság segíthet abban, hogy a szabadságunk alatt megkedvelt mozgásformához majd ősszel is visszatérjünk.

Bár az aquafitnesz a legfiatalabb sportágak közé tartozik (nem versenysport), a vízben végzett testgyakorlás korántsem újkeletű. Az 1780–90 közt uralkodott II. Józsefről például biztosan tudjuk, hogy alkalmazott balneoterápiát, súlyfürdőt és iszappakolást.

De a víz jótékony hatását már az ókorban felismerték: a görög gyógyító, Hippokratész számos megbetegedés esetén javasolta a vízben végzett gyógyterápiát, s az antik római civilizáció fürdőkultúrája is alkalmazta a meleg vízben történő gyógykezeléseket.

VARIÁCIÓK VÍZI FITNESZRE
A vízi fitnesz elterjedt egész Amerikában, meghódította Európát, és 1998-99-ben hallatott magáról hazánkban is. Az aerobik-irányzatból fejlődött ki, ezért mozgásanyaga leginkább abból építkezik. Számos fajtája van ma már - aqua power, aqua aerobik, aqua jogging, aqua relax, aquabox, aquastepp. Folyamatosan fejlődik, a fitnesz világából sok gyakorlatot s mozgásformát vesz át, például létezik aquaspinning és aquapilates is.

A mai aquafitnesz azonban nem az ókori görög-római kultúra felelevenítéséből virágzott ki, hanem a vietnami háború egyik amerikai veteránjának leleményéből: Glenn McWaters fejlesztette ki a nyolcvanas években.

McWaters atléta volt, és egy helikopterbalesetben olyan súlyosan megsérült a bal lába, hogy úgy tűnt, soha többé nem lesz képes futni. A kórház medencéjében azonban olyan gyakorlatokat fejlesztett ki magának, amelyek megerősítették a lábát, s rácáfoltak az orvosok borulátására. Rehabilitációs program lett tehát először az aquafitnesz, s csak később figyeltek fel rá a fitnesz-szakemberek.

AZ ANIMÁTOR NEM BÉBISZITTER!
Igényesebb tengerparti szállodák után végre magyarországi strandokon is terjedőben van az animátorok vezette gyerekszórakoztatás. A jellemzően délelőtt és délután legfeljebb 2-2 órára megszervezett programok játékos versenyekkel, sok zenével, tánccal vezetik le a gyerekek energiáját, s szabadítják fel a szülőket a kötelező pancsolás alól. Az animátor nem bébiszitter, erre jó emlékeznie annak, aki elkíséri a strand gyerekmedencés, nyugodtabb sarkába a csemetéjét, és rábírja arra, hogy ne vele, hanem számára idegenekkel játsszon. Így mindenkinek az a legmegnyugtatóbb, ha szülő, gyerek és animátor látótávolságon belül van.
Az animáció szó egyébként latin eredetű, mai francia utódjából (animer) terjedt el, amelynek jelentése: lelkesíteni. Az animátor megkönnyíti az egyének, illetve csoportok közötti kölcsönös megértést, segíti az egyéni és csoportos önkifejezést, a cselekvést és a kreativitást.

Ma már állóképességi edzésként a sportolók felkészülési programjába is beillesztik, miközben az idősek, a túlsúlyosak, a mozgásszervi, mozgatórendszeri problémákkal küzdő „civilek” számára is megszületett a „vízi aerobik”.

Népszerűsége többek közt abban rejlik, hogy könnyűnek és szórakoztatónak tűnik a legtöbb mozdulat, pedig a közegellenállás leküzdéséhez erőt kell kifejteni. Fogyókúrázóknak is ajánjuk, a tapasztalatok szerint az egyórás jókedvű, ám szabályosan végrehajtott vízi edzés akár 1000 kalóriát is eléget.

Egyetlen hátránya van: a napon, a vízben való mozgástól az ember iszonyúan éhes lesz, így érdemes előre gondoskodni a salátában, sovány húsban gazdag uzsonnáról, mert a strandok kukorica-lángos-fagyi-pizza kínálata azonnal lerombolja a munkánk eredményét. Arról nem beszélve, hogy nem is egészséges.

Címkék: animáció, nyaralás, aquafitnesz, glenn mcwaters

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!